Moja działka 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 9

Post »

Mówiłam,że Czupurek do ładny kotek. ;:138
Zima u Ciebie piękna.U mnie mróz10 stopni i szadż na drzewach.
Dobrze,że możesz podjechać bliżej działki.
Miłego dnia Lidziu w zdrowiu. ;:168
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zimy ciag dalszy.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - ewa w witam Cię, dziękuję za miłe słowa i pozdrowienia.
W miarę możliwości postaram się udzielać na Forum i pokazać jeszcze trochę zdjęć zarówno aktualnych, jak i wspomnieniowych. Zapraszam Cię więc do odwiedzin mojego wątku.

Marysiu -Maska tak, to prawda, ogród potrafi przywrócić człowieka do życia. Tak było ze mną już ponad 11 lat temu i tak jest i teraz.
Codziennie bez względu na pogodę, wychodzę rano o godzinie 6.15 na przystanek, żeby podjechać autobusem jak najbliżej działek. Potem idę, właściwie brnę przez śnieg, a leży go sporo, bo wiem, że głodne jeżyki, ptaki i koty czekają na jedzenie i ciepłą wodę. Zima, to dla nich szczególnie trudny czas. Zwierzęta w pierwszej kolejnosci rzucaja się do misek z wodą, bo ta bardzo szybko zamarza. Na mojej działce jest bardzo zimno, ostatnio było -12 stopni, zwykle różnica temperatur pomiedzy nią, a osiedlem wynosi 2 - 3 stopnie. Często tworzą się zastoiska mrozowe, a wiosną śnieg leży na niej najdłużej, bo działka ma kształt niecki.
W imieniu kotów dziękuję za pochwałę zdjęć.

Jurku - Locutus jężyki, głodomory codziennie na mnie czekają, ale w pierwszej kolejnosci nie rzucają się na mięso, lecz piją ciepłą wodę, którą przynoszę w termosie.
Mekonops po przejściach, bo w miedzyczasie przetrwał wichurę i przymrozki.

Danusiu - danuta z zima w tej chwili jeszcze piękna, bo dużo śniegu leży, a ostatnio dosypało następne 15 cm. ale podobno juz idzie odwilż.
Cieszę się, że mam możliwość podjechania na działkę autobusem, bo na piechotę raczej bym już nie doszła.

Aktualne zdjęcia

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć z listopada br.

róża okrywowa nn
Obrazek Obrazek

pierwiosnek
Obrazek Obrazek

poziomka rozłogowa i wiciokrzew Browna
Obrazek Obrazek

jasnoty
Obrazek Obrazek

driakiew gołębia 'Pink Mist'
Obrazek Obrazek

bluszcz pospolity 'Conglomerata'
Obrazek Obrazek

goryczka bezłodygowa i naparstnica rdzawa
Obrazek Obrazek

rudbekia owłosiona
Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Tak swoją drogą to te jeże nie powinny czasem już spać snem zimowym i głębokim?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lidziu, zima pięknie ozdobiła Twój ogród, wygląda wprost bajkowo ;:215 Sporo śniegu nasypało i jak pisałaś u mnie, temperatura też słuszna ;:oj
Kwitnące w listopadzie naparstnice czy goryczka to już ewenement, co innego pierwiosnki, tym się zdarza :D
A jeżyki to chyba na bezsenność cierpią :lol:
Milutkiej niedzieli i dużo zdrówka ;:168 :wit
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu do tej pory z opisów wynikało, że cieplej jest w Twoim terenie, a tu niespodzianka! Więcej śniegu i większy mróz. Mam nadzieję, że ocieplenie o którym przebąkują, pozwoli jeżykom nabrać ciałka i przetrwać zimę. Pamiętam kawałek do działki od głównej drogi, bo tam pewnie jest przystanek, a pamiętam go, bo obładowana roślinami odczułam tą drogę ;:306
Moje kaczki też najpierw piją wodę z miski a potem jedzą, bo przez niska temperaturę dostają suche jedzenie. Obserwowałam sikorki jak zgrabnie objadają sopelki zwisające z gałązek pewnie już trochę roztopione przez słońce.
Niestety nie chcą u mnie róść goryczki, naparstnice i nawet ta rdzawa. Uparcie sadziłam stwarzając dobre warunki ale po paru latach odchodziły.
Lidziu, a jak Twoje cyklameny, bo ja jestem na początku drogi ich hodowli, ale efekty marne :uszy
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lidziu widzę u Ciebie tony śniegu,musisz więc brnąć w nim po kostki.
Jeżyki chyba oswojone skoro czekają na Ciebie.Dobrze,że autobus masz blisko działki.
Nawet ktoś ulepił bałwanka. :D
Miłego dnia,dużo zdrowia. ;:168
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Lidziu, ja po długiej przerwie wróciłam FO.Trochę miałam problemów z oczami ale wyszłam na prostą.Często bywam w Twoich stronach i myślami wracam do naszego spotkania,ile to już lat :roll:
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Zima piękna ale i uciążliwa, jak widzę tyle śniegu i zwierzęta, które potrzebują naszej pomocy. Wspaniale im pomagasz ;:196 Chylę czoła ;:180
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Lidziu uwielbiam zdjęcia twoich jeżyków ;:108 Chylę czoła przed twoim poświęceniem dla nich, aby zawsze miały pełne miseczki wody i jedzenia ;:180 ;:180 Do mnie kiedyś też zaglądały, ale od kiedy mam trzech czteronożnych stróżów podwórka nie widziałam już żadnego... A co to za Dosia? Pisałaś już o niej i tylko moja skleroza dała o sobie znać, czy to nowy nabytek? Fajnie, że skumplowała się z Czupurkiem ;:173 Cudnie razem wyglądają.
Działeczka nawet zimą uroczo wygląda, chociaż wiadomo, że nic nie zastąpi pełni kwitnień :wink:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odezwę się do Was gdy nadejdzie wiosna, bo na razie...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Snieg jeszcze leży?u mnie nie ma ale noce na minusie a w dzień też chłodno,pozdrawiam ,oby do wiosny
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękna zima. Jak tam jeżyki?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku - Locutus trójka małych jeżyków buszowała jeszcze w styczniu wyjadając co lepsze kęsy z miseczki. Potem przez jakiś czas hibernowały w legowisku, ale od kilkunastu dni pomimo opadów śniegu i bardzo niskich, szczególnie nocnych, temperatur można zauważyć ślady ich bytności. A to, że zimą, w styczniu czy nawet w lutym starają się jeszcze uzupełniać niedowagę, to pewnie aktywacja instynktu samozachowawczego i ich jedyna szansa, żeby przetrwać do wiosny. Co roku obserwuję podobną sytuację, więc staram się pomóc i mam wielką radość, widząc je wiosną w dobrej formie. Kilka razy niestety zdarzyło się, że maleństwa nie przeżyły i znajdywałam je wiosną podczas wymiany ściółki w legowisku.

Halszko - Jarha u mnie w tym roku prawdziwa zima i ponoć jeszcze ma trochę potrwać, chociaz juz raczej nie taka surowa. Działka położona w dolinie, a więc mróz mocno dawał się we znaki. Na dzień dzisiejszy zdobią ją juz tylko niewielkie poletka śniegu. Mam nadzieję, że dzisiejszy słoneczny dzień rozprawił sie z nimi.
Jesień była dość długa i stosunkowo ciepła, a więc niektóre rośliny pokazały kwiaty.
To nie bezsenność, a raczej instynkt samozachowawczy. Jeżyki uzupełnialy swoją niedowagę, aby przeżyć zimę.

Marysiu - Maska tegoroczna zima dała mi się we znaki. Śnieg leżał bardzo długo, a i mroziło porządnie.
Cieszę się, że miło wspominasz nasze spotkanie pomimo, że natrudziliście się trochę, żeby do mnie trafić.
Z goryczkami też mam problem, bo właściwie tylko bezłodygowa dobrze się u mnie czuje i kwitnie obficie. Do niedawna była jeszcze krzyżowa i siedmiodzielna, ale zniknęły. To moje ulubione rośliny, ale niestety nie udaje mi się na dłuższą metę utrzymać ich przy życiu.
Z naparstnicami też mam problem, ale akurat rdzawa rośnie dobrze.
Moje ukochane cyklameny w ubiegłym roku prawdopodobnie straciłam, bo gdy wróciłam, po długiej nieobecnosci na działce, juz po nich śladu nie było. No cóż, stało się tak z wieloma innymi roślinami, które zabiła susza lub zostały zagłuszone przez chwasty.

Danusiu - danuta z na brak śniegu na działce tej zimy nie narzekałam. Nawet dzisiaj rano miałam jeszcze okazję zobaczyć jego resztki w dole działki, a nawet na osiedlu pod blokiem.
Jeżyki są odważne i nie boją się ani mnie, ani kotów.

Irenko - adamiec bardzo mnie cieszy, że skończyły się Twoje problemy ze wzrokiem i możesz juz bywać na Forum.
O tak, dużo czasu minęło od naszego ostatniego spotkania.

Florianie - Florian Silesia zima, to dla mnie uciążliwa pora roku i dlatego jej nie lubię.
A zimą, ptakom i zwierzętom, w miarę możliwosci należy pomagać.

Małgosiu - clem3 jeżom pomagam od zawsze, to moje ulubione zwierzątka, a szczególnie maleństwa.
O Dosi dotychczas nic nie pisałam, to kotka, która juz dawniej zaglądała na działkę. W zeszłym roku przytaszczyła cztery małe kocięta chore na koci katar, sama zreszta też była chora. Musiałam poprosić Straż Miejską o interwencję, bo taka jest u nas procedura, zabrali wtedy juz tylko trzy kocięta, jedno nie przeżyło. Dosia niestety nie dała się złapać, uciekła z działki i gdzieś się zaszyła. Zdążyła pozarażać tą okropna chorobą część kotów działkowych, w tym również Czupurka, który cieżko chorował, ale wyszedł z tego, a Dosia po jakims czasie wróciła bardzo wychudzona i teraz często zagląda.

Dorotko - dorcia7 śniegu juz prawie nie ma. Zostały pojedyncze placki śniegu i na działce i na osiedlu, niestety prognoza pogody przewiduje jeszcze opady śniegu. Wolałabym, żeby się to sprawdziło.
Dzisiaj zrobiłam trochę zdjęć, ale większość najwcześniejszych krokusów, przebiśniegów i śnieżyc wiosennych jest zniszczona przez długo zalegajacy śnieg i spore mrozy.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
slila1