Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 14

Post »

:wit Witajcie!
Zima wróciła. Prawdopodobnie na krótko, ale pobielone miasto jawi się świątecznie i czysto.
Coraz więcej czasu zabiera przedświąteczna krzątanina, coraz mniej czasu zostaje na przyjemności. Mimo wszystko jednak trzeba sobie nieco radości sprawiać. Dzisiaj sobie sprawiłam przy okazji wizyty w Biedrze. Wystawili kolekcję storczyków, to jak obok takich cudeniek przejść obojętnie? No, nie da się! Wobec tego do koszyka wpadła mi taka ciekawa orchidea:

Obrazek

Obrazek

Alu - wydaje mi się, że rodzaj pieczywa w B... jest różny w różnych miejscowościach, trudno więc porównać gatunek do gatunku czy jakość do jakości. ;:108 Ja kupuję chleb dla M, a on jada ciemne pieczywo z ziarnami, które mnie nie smakuje. Zdecydowanie wolę żytni chleb na zakwasie, po który chodzę do PSS-ów. Tak więc każde z nas ma swoje wymagania smakowe i żadne nie ma zamiaru z nich zrezygnować. ;:306
Mam nadzieję, że znalazłaś coś dla siebie podczas wyprawy do sklepu. ;:218
Pozdrawiam wzajemnie i zdrówka życząc, ;:167 buziaki zostawiam. ;:196

Danusiu - jak napisałam Ali, trudno jest porównywać chlebek kupowany w B..., ponieważ w każdej miejscowości mają inne gatunki pieczywa. ;:131 Dla mnie w mojej B... w ogóle nie ma chlebka, muszę biegać do sklepu PSS, bo jadam jedynie żytni na zakwasie, a tam oferują pyszny. ;:63
Zwartnic w mojej B... w ogóle nie było, natomiast dzisiaj wystawili śliczne storczyki, ;:215 a wśród nich były też takie, jaki Tobie ostatnio zakwitł. ;:333 Długo stałam przy tym stoisku, wahając się w wyborze jednej roślinki, ostatecznie zdecydowałam się na pokazaną na zdjęciu.
Dziękuję za dobre życzenie, ;:167 które po części się sprawdziło, bo słoneczko zaświeciło ;:3
Po części, bo Radek, który miał jutro już przyjechać i zostać ponad tydzień, zadzwonił z informacją, że nie przyjedzie, ponieważ dopadło go choróbsko. Twierdzi, że to przeziębienie, ale po objawach można spodziewać się czegoś gorszego. Nie dość więc, że nie będzie go przy świątecznym spotkaniu, to jeszcze przeżywam niepewność co do rozwoju jego choroby. ;:174 Można sobie cudy niewidy planować, a życie i tak samo scenariusze tworzy.
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko, ale ładny kropek :D Ja do storczyków nie ma w ogóle ręki. Kiedyś jak pracowałam dostawałam sporo i wszystkie byłam w stanie ukatrupić :oops:
Chleba w Biedronce nigdy nie kupowałam, a właściwie odwiedzam B. raz na rok, a czasem rzadziej jakoś mnie nie ciągnie. Mam w okolicy 3 Lewiatany i tam robię zakupy plus raz na tydzień dwa makro.
Ja też głównie kupuję żytni na zakwasie, a M lubi mieć każdą kromeczkę inną łącznie z deseczkami ;:306 Czasem robię przerwę i jem bułki. Przykro, że synek się rozchorował i dlatego ja do końca nigdy nie cieszę się na spotkanie z dziećmi, bo zawsze coś wyskakiwało! Życzę mu zdrowia i jeżeli nawet jest to co przeczuwasz to lekkiego przebiegu. Nie martw się, bo gdyby nie święta to pewnie przemilczałby chorobę żeby Was nie denerwować. Posyłam serdeczności na przedświąteczny czas i moc buziaków ;:196 ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko wyprawa do sklepu się udała zakupy zrobione w portfelu dużo lżej, ale tak to przed świętami wywa. Pozdrawiam cieplutko życzę zdrowych wesołych świąt ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, święta jednak będą białe, takie jak lubisz ;:196 Chyba wszędzie przymroziło, mimo iż Barbary również było po mrozie :D Gwiazdy były w tym roku chyba we wszystkich kolorach, cieszę się, że wszystkie te, na których Ci zależało, masz w domu :tan
Mam nadzieję, że na święta dostaniesz dobrą wiadomość od syna, życzę zdrowia Wam wszystkim ;:167
Wesołych Świąt ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko
Gwiazda ma niesamowity kolorek.
Jednak wszystko dobre co się dobrze kończy.
Storczyk piękny, kolorek taki mało spotykany.
Na te święta życzę zdrówka i miłego spędzenia czasu z rodziną,ślę ;:196 ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Święta zbliżają się wielkimi krokami, jeszcze tylko jedna nocka i spotkanie przy wigilijnym stole. Wprawdzie tylko z częścią rodziny, ale i tak lepiej niż przed rokiem, kiedy to siedzieliśmy sami dwoje dziadków.
Wszystko mam już przygotowane, zapięte na ostatni guzik i już nie mogę się doczekać wieczerzy wigilijnej.

Kochani Przyjaciele i Goście zaglądający do mojego wątku, życzę Wam wszystkim radosnych, rodzinnych, niepowtarzalnych Świąt Bożego Narodzenia. Wspaniałych prezentów pod choinką i obfitości na stole świątecznym.

Obrazek

Marysiu - jeśli sądzisz, że ja potrafię się ze storczykami zaprzyjaźnić, to bardzo się mylisz, ale co mi szkodzi spróbować.... ;:306
Do Lewiatana mam trochę daleko, Biedronka za winklem, a w ogóle to ten najbliższy Lewiatan jest fatalnie zaopatrzony, ciasny i z niezbyt miłą obsługą. Gdy pomieszkujemy na działce, to zakupy robimy w Lewiatanie, do którego z domu jest zbyt daleko. Tamten to duży market i fantastycznie zaopatrzony we wszelkie produkty, nawet gotowe dania obiadowe bardzo smaczne i świeżutkie. ;:303
Ej, rozumiem, że Twój Małż. to smakosz. ;:333 W naszym domu to moje kubki smakowe mają duże wymagania, eMowi wystarczy, by miał czym się najeść, dzięki czemu nie ma wymagań i cokolwiek upichcę, zjada bez marudzenia. :lol:
Dziękuję za życzenia dla Radka ;:167 , który uparcie twierdzi, że złapał tylko jakiegoś wirusa, ale nie covida, przy czym na test się nie zdecydował i w sumie dokucza mu już tylko katar i lekki kaszel. Jest nadzieja, że w Nowy Rok przyjedzie ze starszym bratem i bratową. ;:108
Serdeczności odwzajemniam ;:97 ;:97 , buziaki również. ;:196

Alu - cóż, by w święta cieszyć się obfitością wszystkiego, trzeba wcześniej porządnie odchudzić portfel. :tan
Bardzo dziękuję za życzenia i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Iwonko - tak się cieszę, że jesteś! ;:138 ;:138
Jednak u mnie biało nie będzie, bo właśnie idzie odwilż, ale zima zaraz potem znowu wróci, więc nie ma co się smucić. ;:303
Już wiem, że z synem nie jest źle, jeśli mnie nie oszukuje.... Jeśli przyjedzie w Nowy Rok, uwierzę, a jeśli nie, to nie ręczę za siebie. ;:134

Ewuniu - dziękuję, Kochana za wszystkie dobre słowa i za życzenia ;:167 , które w całości odwzajemniam. ;:196

Kochani, świętujcie i odpoczywajcie, cieszcie się radosnymi dniami, które już tuż... tuż. ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko w ten piękny dzień wigilijny pragnę złożyć Ci życzenia zdrowych i ciepłych świąt Bożego Narodzenia by ten czas wypełniony był radością i spokojem. Pozdrawiam z całą moją rodzinka. Wesołych Świąt.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Najważniejsza część świąt za nami. Teraz czekamy na sylwestrowe i noworoczne szaleństwa.
Jak dobrze, że jeszcze mam na co czekać, bo Boże Narodzenie znowu spędziliśmy we dwoje. Jedynie wigilię zdążyliśmy spędzić w nieco większym gronie. W rodzinie synowej przytrafiła się choroba, a ponieważ miała kontakt z chorym, zdecydowaliśmy zrezygnować z zaproszenia na świąteczny obiadek. Jednak by się nie pogrążyć w czarnych myślach, wybraliśmy się spacerkiem na działeczkę. Pogoda dopisała i chwilowa wigilijna odwilż, dwugodzinna zaledwie, nie przeszkodziła zimie pokazać się z najlepszej strony. Śniegu dosypało, mróz i słońce stworzyły cudowną świąteczną atmosferę, jakiej u nas dawno nie było.

Obrazek

Obrazek

Działeczka wybielona, roślinki okryte cieplutką śniegową kołderką, ptaszki uwijają się wokół karmnika i widać, że mocno głodne, bo w ciągu jednej doby opróżniły dwie kule pokarmowe i dobrały się do słoninki. Głównie sikory uwijały się jak w ukropie, jakby bały się, że za chwilę zabraknie jedzonka.

Obrazek

Obrazek

A w domku zakwitły dwie zwartnice, które ciągle jeszcze utrzymują kwiatki, trzeciej pąki zaczynają pękać, kolejnym dopiero z cebulek się wygrzebują.

Obrazek

Ta ma dwie łodygi kwiatowe. Na jednej dwa kwiatki, które na dzisiaj już przekwitły, a na drugiej są cztery kwiatki.

Obrazek

Drugie hipeastrum zakwitło trzema kwiatuszkami. Takimi delikatnymi.

Obrazek

Obrazek

Oczywiście cały czas kwitną gwiazdy betlejemskie, a świąteczny nastrój uzupełniają stroiki i choinka.

A teraz uwaga! Bomba pękła i obnażyła moje braki w oddzielaniu prawdy od fałszu.
Wstyd sie przyznać, ale przecież nie będę Was oszukiwała, bo to nie leży w moim charakterze i przyznam się bez bicia, że sztucznego storczyka potraktowałam jak żywego. Taka plama! ;:171 ;:171
Ten śliczny storczyk, którym już zdążyłam się pochwalić, okazał się być oszukańcem, który zrobił ze mnie idiotkę do n-tej potęgi. ;:145 ;:112
Śmiejcie się, śmiejcie, bo zaiste w pełni sobie na to zasłużyłam.

No dobrze, dość już tego samobiczowania. Najważniejsze jest to, że ciągle jeszcze zdrowie dopisuje, coraz bliżej Nowy Rok i spotkanie z całą rodzinką, a potem już bardzo niedługo zaczną się pierwsze wysiewy i będzie czym się zajmować z myślą o działeczce.

Alu - z calego serca dziękuję za życzenia i pozdrowienia. ;:167 ;:180
Pozdrawiam wzajemnie Ciebie i całą Twoją Rodzinkę. ;:97 ;:97 ;:cm
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko poświątecznie się witam. No i nie tylko Ciebie zaskoczyło, święta we dwoje, ja też miałam i mam niespodziankę. Co to za rok, oby się już skończył.
Pięknym storczykiem nam się pochwaliłaś, teraz jak czytam, że to sztuczny nie mogę uwierzyć. Czyli Ty też tego nie zauważyłaś, czy z nami się droczyłaś.
Moja koleżanka raz przyniosła z wesela storczyka w doniczce, tak stoły były udekorowane. Zachwycałam nim się bardzo, a ona mówi to sztuczny, długo dotykałam nie wierząc podróba pierwsza klasa ;:215
Biała zwartnica z czerwona obwódką piękna, oby z innych cebulek kwiaty były śliczne. Masz pięknie ukwiecone parapety.
W naszych Biedronkach gwiazdek nie znalazłam, owszem były dwie, ale takiej jakości ;:222 że nikt ich nie chciał to poszłam do kwiaciarni i kupiłam piękną różową.
Działeczka w zimowej szacie ładnie wygląda. Nie ma jak miły spacerek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko witaj :wit
Święta, święta i po Świętach ;:65 nie zdążyłam z życzeniami Bożonarodzeniowymi, to teraz pożyczę Ci Szczęśliwego Nowego Roku ! Dużo zdrówka dla Ciebie i bliskich, szczęści i miłości. Oby ten przyszły rok był dla nas Wszystkich lepszy od obecnego. Oby wszystkie plany , w tym ogrodnicze się spełniły ;:3 Buziaki ;:196
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko dziś miałam napisać do Ciebie z zapytaniem czy to na pewno żywy storczyk,ale ubiegłaś mnie.Masz teraz wiecznego storczyka tak jak mówił Twój M. :D
Zwartnice ślicznie zakwitły,szczególnie ta biała taka delikatna.
Zima u nas nadal trwa.
Miłego dnia i już nie biczuj się tak.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko ,zwartnice u Ciebie obrodziły jak się patrzy ;:138 co tam jakiś jeden sztuczny storczyk - też ładny.. ;:108
Działkowa fotorelacja ;:333 ja niestety nie dotarłam ostatnio do siebie więc z ciekawością oglądam zimowe fotki ;:180
Pozdrawiam i miłego dnia życzę! ;:196 ;:97

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Mrozek już nieco mniejszy, ale jeszcze trzyma w ryzach biel śniegu. Oby trzymał jak najdłużej bo bardzo nie lubię odwilży, ktora zbliża się wielkimi krokami.
Niestety, choć cieszy mnie biała zima, zdaje się, że ukatrupilam swoje chryzantemy na balkonie. Zupełnie o nich zapomniałam, zostały na mrozie, ktory nawet na moim dziewiątym piętrze osiągał minus pięć stopni.
Gapowe kosztuje i zapewne będę zmuszona pogodzć się ze stratą.
Na szczęście parapet ukwiecony i mimo że tylko jeden ze względu na kocie psoty, daje mnóstwo radości.

Dorotko - witaj, Kochana. ;:196
Szczerze mowiąc, to ja już nie wierzę ;:oj , że te covidowe niespodzianki skończą się szybko. Coraz to nowe mutacje nie dają spokoju.
Taka ze mnie znawczyni storczyków, że naprawdę byłam przekonana co do jego autentyczności. ;:14
Jedna ze zwartnic już prawie, prawie, dwie kolejne zaledwie wychylają się z cebulek, trzeciej wyrosły tylko liście, a dwie ostatnie póki co jeszcze się zastanawiają, co zrobić.
W kwiaciarniach ładniejsze roślinki można nabyć, ale u mnie dużo drożej. Twoja różowiutka gwiazda jest śliczna. ;:215
Spacer na działkę dał mi dużo przyjemności, ale nogi nieco zmarzły.

Obrazek

Ta zwartnica będzie ciemnoczerwona, może nawet bordowa.

Asiu - witaj, Kochana. ;:196
Bardzo dziękuję za życzenia, które odwzajemniam z całego serca. ;:180 ;:167
Całuję gorąco ;:196

Obrazek

Ta zwartnica najpierw wypuściła liście, teraz z cebulki gramoli się pąk.

Danusiu - widzisz, jak dałam się oszukać ;:306 A M śmieje się do rozpuku, bo powiedziałam, że nigdy na sztuczne nie dam się zbajerować.
Cieszą mnie kwitnące już zwartnice, ale niecierpliwie czekam na kolejne. :lol:
Zima i u mnie jeszcze trzyma się dobrze, jednak to już ostatnie jej podrygi przed odwilżą. Szkoda. ;:174
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam cieplutko. ;:167 ;:196

Obrazek

Druga leniwa zwartnica w takich jeszcze powijakach.

Maryniu - jeszcze dwie zwartnice nie zdradziły ochoty wypuszczenia pąków, a tym storczykiem to sobie nagrabiłam u M, który od zawsze słyszał ode mnie, by mu nie przyszło kiedykolwiek do głowy obdarować mnie jakimś sztucznym kwiatkiem. ;:306
Zimowe wypady na działkę dały mi dużo radości, choć nogi nieco podmarzły mimo ciepłych butów i dwóch par skarpet. :D Za to bielutkie rabatki i mijane w drodze skwery skrzyły się w jasnych promieniach słoneczka aż w oczy blaskiem biły i było pięknie! ;:138
Pozdrawiam wzajemnie i życzę słonecznych dni. ;:196 ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, to nie dziwne, że sztuczne kwiaty Cię oszukały, skoro było ich dużo i myślałaś tylko o tym, którą piękność zabrać ze sobą ;:oj , a robią je coraz bardziej trudne do odróżnienia od żywych ;:168 Ponieważ sama go sobie kupiłaś, zawsze możesz go "uszkodzić" niechcący i się go pozbyć, a ja mam takiego plastika w prezencie od eMa i muszę go znosić, bo trochę go kosztował i pieniędzy i pieczołowitego transportu, żeby przypadkiem nie uszkodzić " delikatnego" kwiatuszka ;:306
Piękną masz zimę, ze słoneczkiem, tak jak lubisz, a w domu pięknie rozkwitające zwartnice w różnych kolorkach ;:138 . Te leniwe okryj kapturkami z nieprzepuszczającego światła papieru, podobno to pomaga im wypuszczać pędy kwiatowe. U mojej sąsiadki taki zabieg działa ;:333 .
Chryzantemek jeszcze nie skreślaj, -5 to jeszcze nie straszny mróz. Jeśli im zmarzły kwiaty, to je zetnij je, a doniczki opatul starymi gazetami, albo innym materiałem i chowaj do kartonu, który możesz w razie mrozów jeszcze dodatkowo okryć, a jak ciepło, otworzyć. Najważniejsze żeby nie przemarzły im korzenie, z których wiosną wypuszczą młode sadzonki ;:215 .
Pięknych zimowych dni, Lucynko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Lucynko, wybacz, ale uśmiałam się ze sztucznego storczyka ;:306 Jak to można człowiekowi zakręcić w głowie ;:219 . Z drugiej strony, te sztuczne są łudząco podobne do żywych, więc nic dziwnego, że dałaś się nabrać. Ciekawi mnie tylko jedno... Czy aby go dotykałaś w sklepie?
Za to zwartnice masz prześliczne i jak widać na zdjęciach, jeszcze będą kolejne :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”