Kencja (Howea ) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
finszel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2021, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kencja (Howea ) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Dzień dobry,
proszę o poradę czy dwie z trzech kłodzin u których nie żółkną liście mogę wsadzić do donicy ze zdrową kłodziną.

Jeden stożek całkiem padł, myślałem że gubi liście na zimę ale finalnie musiałem obciąć wszystko.W donicy zostały jeszcze dwa stożki, zdjęcie korzeni poniżej.Czy mogę profilaktycznie użyć topsin i przesadzić je do innej palmy gdzie w donicy jest jedna sztuka?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Początkujący:)!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Palmy to są drzewa, więc lepiej im będzie pojedynczo w osobnych doniczkach. Ponadto, jak posadzisz ze zdrową rośliną, to ta z bardzo dużym prawdopodobieństwem będzie zabierać pokarm tej chorej - selekcja naturalna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tanner
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 gru 2021, o 21:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem na etapie przesadzania palmy do właściwego podłoża i doniczki - już po lekturze tego tematu. Kencja niestety kupiona bardzo nieświadomie, wszystkie błędy popełnione.

Wszystkie "gałęzie" najstarszego pnia uschły, palma miała bardzo słabą opiekę. Urosły jednak nowe i póki co się trzymają. Czy pień jak na zdjęciu wyciąć całkiem, razem jego korzeniami, czy jednak coś jeszcze z niego będzie? Wszystko powyżej lini cięcia było zupełnie suche.

Czy bryłę należy oczyścić jeszcze bardziej z ziemi?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kłodzina martwa do wycięcia.
Bryłę korzeniową taką możesz już zostawić.

Generalnie nie ma tragedii jeśli chodzi o stan tej palmy, powinna dać radę. Te palmy są dość łatwe w uprawie, nie są np wymagające jeśli chodzi o wilgotność powietrza (wystarczy na poziomie około 50%).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tanner
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki! Ostatnie pytanie - czy wycinać też korzenie tej kłodziny, przynajmniej te łatwo dostępne? Bo jeśli tak, to będę sadził do mniejszej donicy. Wygląda na to, że spora część bryły to korzenie właśnie tego martwego pnia, po ich usunięciu będę musiał zejść parę cm na średnicy.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, inaczej stopniowo po jakimś czasie będą gnić.
Pamiętaj żeby dopasować wielkość doniczki pod wielkość bryły korzeniowej, która zostanie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tanner
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki, zrobione! Mam więc teraz 4 liście, najmłodszy wygląda na zupełnie zdrowy, natomiast 3 kolejne trochę kuleją.
Szkodników póki co nie dostrzegłem. Z tego co wyczytałem w tym wątku, opryskałbym topsinem a za jakieś 2-3 tyg zaczął nawożenie nawozem mineralnym.
Postawię bezpośrednio przed oknem południowym bez firanki, a na wiosnę w docelowe miejsce - przy oknie południowo-zachodnim z firanką.

Obrazek

1. Infekcja grzybowa na końcach, czy dobrze obstawiam?
Obrazek

2. Infekcja grzybowa na końcach, ale co to za zmiany na środku?
Obrazek

3. Jakby wżery, tego nie potrafię rozpoznać.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tzw., "mokre" zmiany na końcach liści to od przelania i mogą to być pierwsze symptomy infekcji grzybowej. Dobrze jest wszystko wyciąć do zdrowej tkanki, zrobić oprysk Topsinem i powtórzyć po tygodniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tanner
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jestem już ponad 2 tygodnie od przesadzenia, najmłodsze liście trzymają się dobrze, natomiast mam pytanie o najstarszy - z niego musiałem odciąć najwięcej czarnych końcówek. Zaraz po przesadzeniu wszystko było czyste, natomiast teraz liście robią się jakby szare, w jednym miejscu jest duża szaro-czarna plama. Co to może być? Wymagana jest reakcja czy to naturalna sprawa w okresie rekonwalescencji i po prostu wycinać dalej póki się nie zatrzyma?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Roślina pozbywa się najbardziej chorych liści. Odetnij przy kłodzinie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rzabieudko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2022, o 12:10

Post »

Dzień dobry, jestem tu nowa i bardzo proszę o pomoc przy mojej kencji. Mąż ja przesadził ze dwa lata temu do nowej ziemi (do palm) i miała się dobrze, ale zaczęły jej zasychac końce liści (pewnie za suche powietrze?), ale tez pojawiły się plamki. Zaczęła się tez przechylać. Jeden cały ped usechł już jakiś czas temu. Doniczka ma 17x17 cm. Stoi w pobliżu okna wschodniego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszczególne pni nie uschły tylko zgniły z przelania. Typowe błędy uprawowe, mało przepuszczalne podłoże i zbyt regularne podlewanie.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku albo perlitu (tak około 3:1), nigdy nie sadzimy roślin doniczkowych do samej ziemi.
Druga sprawa nie podlewamy cyklicznie, co pewnie było. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Przesadź, oczyść bryłę korzeniową ze starego podłoża, sprawdź stan korzeni. Odetnij ewentualne chore korzenie oraz końcówki liści.
Po przesadzeniu zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Postaw bliżej okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rzabieudko
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2022, o 12:10

Post »

Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona

Gotowe. Załączam zdjęcie po przesadzeniu. Dostała jakiś litr wody, będzie Ok? Czy keramzyt w podstawce tez namoczyć? Mam nadzieje, ze zostanie z nami jeszcze długie lata. Dziękuje za rady!
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie namaczaj keramzytu.
Pamiętaj, że przed każdym kolejnym podlaniem wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
finszel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2021, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry,
proszę o poradę. Nowy duży liść zaczął się lekko otwierać ale jest dziwnego koloru w środku. Czy to już znak ze zgnił i trzeba go wyciąć zanim pójdzie dalej?

Pozdrawiam

Jaki jest teraz zamiennik topsinu?;D
Obrazek

Obrazek
Początkujący:)!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”