Przedzimowy siew i sadzenie warzyw. Co siać jesienią- na zbiór wczesno-wiosenny??
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przedzimowy siew i sadzenie warzyw
Też już wysiałam marchew, pietruszkę, szpinak, koper i sałatę, posadzona zimowa cebula i czosnek. Ufff... na ten rok, to tyle 

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Mam już posiane - marchew, pietruszkę, posadzoną dymkę i czosnek. W ubiegłym roku siałam tylko pietruszkę i czosnek - eksperymentalnie i to był strzał w dziesiątkę. W końcu pietruszka większa niż mysi ogon:) czosnek też miło zaskoczył. Nie były niczym ściółkowane, w tym roku też tak planuję.
Moim zdaniem siew przedzimowy ma największą zaletę taką, że rośliny równo wschodzą. Zwłaszcza pietruszka, która od lat jest u nas kapryśna, jak siałam wiosną to trzeba było 3 x dosiewać, a wysłana jesienią wymagała wręcz przerywania
Moim zdaniem siew przedzimowy ma największą zaletę taką, że rośliny równo wschodzą. Zwłaszcza pietruszka, która od lat jest u nas kapryśna, jak siałam wiosną to trzeba było 3 x dosiewać, a wysłana jesienią wymagała wręcz przerywania

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z moich zimowych wysiewów najlepszy zawsze jest szpinak. Rośnie pięknie i zbieram wielki plon zanim zrobi się na tyle gorąco, że zakwita. Pod koniec listopada wytyczam rządki na pomidory, szpinak sieję na brzegach i w międzyrzędziach planowanych nasadzeń pomidorów. W maju sadzę pomidory na zaplanowanych miejscach, a szpinak sobie spokojnie dorasta. Około 20 maja zwykle już wyrywam wszystko, blanszuję, porcjuję i zamrażam. Dla lata temu z grządki 1,5x3m zebrałam tyle szpinaku, że do zamrożenia miałam zblanszowanego 6,5 kg. Wysiewy "pod grudę" robię zwykle między 25 listopada, a 10 grudnia. Oprócz szpinaku sieję marchew Amsterdamską albo inną wczesną, pietruszkę naciową Gigante d`Italia i trochę korzeniowej Olomouckiej, koper Sprinter, pasternak. W tym roku nie zdążyłam posiać marchewki i pietruszki korzeniowej. Liczę na to, że śnieg stopnieje i jeszcze posieję.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dorkasz1 dwa razy przeczytałam Twój wpis, żeby się upewnić, że jeszcze zdążę
posiać szpinak. Dzisiaj obracałam nasiona i żałowałam, że zapomniałam go posiać.
Myślisz, że mogę posiać w tunelu? Posiałam różne sałaty i wzeszły.
Czosnek i cebula zimowa posadzona. Ale o koprze nie pomyślałam. Nigdy mi się nie udaje.
Może jak posieję teraz będzie lepiej?
posiać szpinak. Dzisiaj obracałam nasiona i żałowałam, że zapomniałam go posiać.
Myślisz, że mogę posiać w tunelu? Posiałam różne sałaty i wzeszły.
Czosnek i cebula zimowa posadzona. Ale o koprze nie pomyślałam. Nigdy mi się nie udaje.
Może jak posieję teraz będzie lepiej?

-
- 500p
- Kontakt:
Teresko, szpinak posiałabym normalnie na grządce. W tunelu wiosną szybko zrobi się gorąco, a szpinak tego nie lubi. Koperek sieję tak, jak się kury karmi
Idę przez warzywnik i rozsypuję po grządkach. Wiosną część będzie głębiej (i wzejdzie później), a część płycej, trochę ptaki zjedzą albo inne żyjątka. Zbieram nasiona, więc mam ich dużo, nie żałuję nikomu. W rezultacie wystarcza dla mnie i dla innych. W tunelu sypnęłabym koperku właśnie, bo on potrzebuje trochę ciepła, aby dobrze wzrosnąć. Najpiękniejsze baldachy mam zawsze w tunelu i to stamtąd zbieram najdorodniejsze nasiona.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Teresa, ja w ub roku jesienią posiałam szpinak w tunelu i on mi wykiełkował i wyrósł parę centymetrów.
Myślałam, że przemarznie, ale nie. Na wiosnę pięknie się ożywił i wreszcie miałam szpinak
W sobotę posiałam marchew Amsterdamską, pietruszkę cukrową, pasternak no i ten szpinak.
Szpinak posiałam tak na grządce i w tunelu dwa rządki nie duże.
Do wszystkiego powsiewałam koper, tym razem Lukullus.
W czwartek ma się ponoć ocieplić, to siać można jeszcze spokojnie.
Myślałam, że przemarznie, ale nie. Na wiosnę pięknie się ożywił i wreszcie miałam szpinak

W sobotę posiałam marchew Amsterdamską, pietruszkę cukrową, pasternak no i ten szpinak.
Szpinak posiałam tak na grządce i w tunelu dwa rządki nie duże.
Do wszystkiego powsiewałam koper, tym razem Lukullus.
W czwartek ma się ponoć ocieplić, to siać można jeszcze spokojnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 500p
- Kontakt:
Szpinak, który przed zimą miał przynajmniej dwa liście właściwe, u mnie nigdy nie wymarzł. Nawet na grządce bez osłony. A co do siania w tunelu, to jeśli wykiełkował jesienią i wczesną wiosną wznowi wegetację, to urośnie świetnie. Ale jeśli wysiewa się "pod grudę" czyli ma wykiełkować dopiero wiosną, to jeśli się trafi na przykład na upały w kwietniu (a w ostatnich latach to się zdarzało), to nie da dobrego plonu, bo zakwitnie. Tak więc, to loteria, której wynik zależy od tego jaka będzie wiosna - zimna jak w tym roku, czy upalna jak nie raz się zdarzało. Dlatego ja zimą nie sieję szpinaku w tunelu, bo u mnie lepiej udaje się bez osłony. No ale, to każdy musi sobie wypraktykować sam
W każdym razie, siać spokojnie jeszcze można 

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
A ja nie zasiałam szpinaku na zimę, a w stacjonarnych sklepach już nie ma żadnych nasion. A tu wszyscy szpinak i szpinak
Mam taki zasiany latem, może mi jeszcze odrośnie na wiosnę?

Mam taki zasiany latem, może mi jeszcze odrośnie na wiosnę?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 500p
- Kontakt:
Kup nasiona przez internet i za tydzień posiej
Olbrzym Zimowy, to świetna zimowa odmiana.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja kupiłam właśnie wszystkie te nasionka co teraz siałam przez internet w ub tygodniu.
Dorka, to nie wiedziałam z tym szpinakiem. Czyli udało mi się
Teraz to zobaczymy jak będzie na wiosnę. Może mu nie będzie za gorąco.
Dorka, to nie wiedziałam z tym szpinakiem. Czyli udało mi się

Teraz to zobaczymy jak będzie na wiosnę. Może mu nie będzie za gorąco.
- Teresa Pszczola
Śnieg sypie, ale ziemia jeszcze długo będzie ciepła.
Nasiona szpinaku mam na wierzchu, żebym nie zapomniała.
I posieję w tunelu. Siany wiosną mi nie wychodzi.
Przy okazji, poleam siać na wiosnę łobodę szpinakową olbrzymią.
Mam ją od kilku lat. Warto! Nasiona wysyłam na AWN.
Nasiona szpinaku mam na wierzchu, żebym nie zapomniała.
I posieję w tunelu. Siany wiosną mi nie wychodzi.
Przy okazji, poleam siać na wiosnę łobodę szpinakową olbrzymią.
Mam ją od kilku lat. Warto! Nasiona wysyłam na AWN.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Ostatnimi czasy zimy się ociągają przed odejściem to może się nie zaparzy. Czekam aż śnieg się stopi i też posieję. Posadziłam już dymkę zimową a jeszcze muszę się zaopatrzyć w czosnek.
-- Wt 30 lis 2021 09:33 --
-- Wt 30 lis 2021 09:34 --
Czyli tą łobodą można zastąpić szpinak?
-- Wt 30 lis 2021 09:33 --
-- Wt 30 lis 2021 09:34 --
Czyli tą łobodą można zastąpić szpinak?
- Teresa Pszczola
No właśnie jest jak szpinak. Ma duże, zdrowe liście. Nadwyżki zamrażam.
Są osoby na forum, które posiały w zeszłym sezonie i zostawiają na stałe w repertuarze ogrodowym.
Są osoby na forum, które posiały w zeszłym sezonie i zostawiają na stałe w repertuarze ogrodowym.

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Już mnie przekonałaś, może uda mi się na AWN złapać. Z wiosennego szpinaku tak ze dwa razy zrobię użytek i już wybija w pędy. W tym roku posieję pierwszy raz na zimę, zobaczę co z tego wyjdzie. Jak by było coś pewniejszego nie byłoby źle.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Szkodniki w ogrodzie
Szkodniki w ogrodzie viewtopic.php?f=17&t=124258&start=0
Warzywa mało znane w kuchni viewtopic.php?f=9&t=124259
Warzywa mało znane w kuchni viewtopic.php?f=9&t=124259