Jaśmin nagokwiatowy, pnący ( Jasminum nudiflorum )
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaśmin nagokwiatowy (Jasminum nudiflorum)
Już kwitnie

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Jaśmin nagokwiatowy w gruncie rzeczy jest wyjątkowo atrakcyjną rośliną, ale jedynie w najcieplejszych rejonach Polski.
Widziałam dorodne egzemplarze w okolicach Kołobrzegu czy Szczecina, gdzie nie przemarzają.
W trakcie kwitnienia krzewy wyglądały na prawdę imponująco.
Niestety, w większej części Polski jaśmin nie ma zbyt wielkich szans na ukazanie swojego piękna, a utrzymywanie go w donicy i przenoszenie na zimę do pomieszczenia na dłuższą metę jest uciążliwe.
Poza tym, jak zauważyli poprzednicy, kwitnienie na strychu czy w piwnicy jest mało spektakularne.
Widziałam dorodne egzemplarze w okolicach Kołobrzegu czy Szczecina, gdzie nie przemarzają.
W trakcie kwitnienia krzewy wyglądały na prawdę imponująco.
Niestety, w większej części Polski jaśmin nie ma zbyt wielkich szans na ukazanie swojego piękna, a utrzymywanie go w donicy i przenoszenie na zimę do pomieszczenia na dłuższą metę jest uciążliwe.
Poza tym, jak zauważyli poprzednicy, kwitnienie na strychu czy w piwnicy jest mało spektakularne.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Moja sadzonka pochodzi z pod Wrocławia.
A tak prezentuje się krzew mateczny

Jest wielki! Na pewno był wyższy ode mnie, czyli mógł mieć ponad 170 cm. Posiada liczne rozłogi, ukorzenione porządnie, więc ja nie musiałam nic ukorzeniać.
Części płożące dobrze się ukorzeniają i jest ich mnóstwo.
A tak prezentuje się krzew mateczny
Jest wielki! Na pewno był wyższy ode mnie, czyli mógł mieć ponad 170 cm. Posiada liczne rozłogi, ukorzenione porządnie, więc ja nie musiałam nic ukorzeniać.
Części płożące dobrze się ukorzeniają i jest ich mnóstwo.