Cześć, czy moglibyscie mi pomoc z moja pachirą? wlosy z glowy juz rwe... Wydaje mi sie, ze mogla miec za mokro, do tej pory trzymala sie dzielnie, podlewalam ja niecalym litrem 2x w tygodniu srednio, ostatnio w ogole mniej... przesadzilam do tej ziemi wczoraj... i stoi przy oknie w swietle rozproszonym od stronny dzeinnej
Przy przesadzaniu widzialam ze miala sporo korzeni i ziemia i korzenie byly wilgotne... bardziej niz nowa ziemia. zastanawialam sie czy jej nie zostawic bez ziemi na noc... Nie widzialam nic zgnilego, ale moze nie umiem tego rozpoznac, to duza roslina, wszystko robilam sama podnoszac jedna reka a druga otrzepujac ziemie... dlugo i delikatnie az zostala cienka siateczka korzeni, ktorych bylo duzo... i niewiele ziemi. Zraszałam czasem wodą, postawiłam ostatnio koło niej nawilżacz żeby mieć pewność, że ma dobrze i pokazywał między 42 a 60%, chyba dlatego, że ludzie kaloryfery powłączali właśnie i zaczął szaleć... Liscie potrafia zzolknac i opasc w 2 dni, wiec to chyba przelanie? Najpierw zolkly wolniej, moze dolalam ktoregos razu niepotrzebnie...
Tu wiecej o tym co kupilam. Od wczoraj nie podlewalam, bo ziemia kupiona tez byla wilgotna, wiec daje temu czas. Co moge zrobic jeszcze? Podrosla mi od kiedy ja mam ze trzy pieterka, mam ja od wiosny, jest z Ikei. Dodalam jej nawozu uniwersalnego na wiosne w postaci kuleczek, ktore byly do wczoraj, nawet dodalam ostatnio wiecej choc jesien juz... ale po przesadzeniu juz sobie darowalam, bo wiem, ze nie powinnam. Zalaczam zdjecia w ten sposob, bo nie umiem tu zaladowac...
https://www.dropbox.com/sh/bk4l2sad0o5e ... 1IsIa?dl=0 fotosik mi je dziwnie przekreca ale tez probowalam
https://www.fotosik.pl/u/shannyn/album/2555957
Bardzo prosze o pomoc
Ponizej opis ziemi:
Oferowane podłoże to wzorowo skomponowana mieszanka zapewniająca idealne warunki dla systemu korzeniowego Twoich roślin.
Podłoże to przeznaczone jest dla roślin preferujących stałą wilgotność gleby ale jednocześnie nietolerujących nadmiaru i zastoju wody.
Są to rośliny takie jak: Monstera, Syngonium, Philodendron, Calathea, Epipremnum, Alokazja, Zamiokulkas, Pilea i wiele winnych.
Wersja PREMIUM, która wzbogacona jest o węgiel aktywny, worm casting, grzyby mikoryzowe i te rodzaju Trichoderma.
Worm Casting dostarcza niezbędnych dla rośliny składników odżywczych.
Węgiel aktywny zapewnia odpowiednią równowagę biologiczną podłoża i chroni przed bakteriami.
Grzyby mikoryzowe i Trichoderma wchodzą w symbiozę z systemem korzeniowym zwiększając tym samym ich zdolność na wchłanianie składników odżywczych.
Skład:
Torf sphagnowy (wysoki, kwaśny)
Zrębki kokosowe
Perlit
Torf kokosowy
Kora piniowa
Keramzyt
Worm casting
Węgiel aktywny
Mikoryza, Trichoderma