AJ9
Polska odmiana powstała w szkółce p.Nowakowskich z połączenia Gala Zuzi i Elpin.Owoce średniej wielkości o kremowym,zwartym i średnio soczystym miąższu.Słodkie,delikatnie aromatyczne,bardzo smaczne.Dojrzewają końcem września,są mało podatne na parcha i średnio na mączniaka.Drzewka rosną bardzo słabo.
AJ1
Siewka Starkrimson powstała w szkółce P.Nowakowskich.Zimowa odmiana o dużych i średnich,soczystych owocach.Miąższ kremowy,słodki,delikatnie kwaskowaty,bardzo smaczny.Drzewa rosną dość silnie,owoce nie opadają i można je zbierać do końca października.Odmiana średnio podatna na choroby.Szkoda,że u mnie jest trochę leniwa w owocowaniu.
Witam.Niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować,ale jak na razie wszystkie odmiany od P.Nowakowskich są naprawdę smaczne.No może Sander trochę mniej...
CHOPIN
Polska odmiana stworzona w SGGW przez pana Emiliana Piterę.Jednym z rodziców jest Granny Smith.Owoce są średniej wielkości i duże,skórka jest zielona z brudno czerwonym rumieńcem.Jest odmianą odporną na parcha i mniej podatną na mączniaka,dojrzewa w połowie października ale może dłużej wisieć na drzewie.Miąższ jest biało zielonkawy,aromatyczny o wysokiej kwasowości,średnio smaczny.
MELFREE
Jest polską odmianą odporną na parcha wyhodowaną w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.Powstała ze skrzyżowania odmian Melrose i Freedom.Owoce są duże,mało podatne na mączniaka,dojrzewają na początku września.Miąższ zielonkawo kremowy jest soczysty,średnio twardy,słodkawy,dość smaczny.Drzewo rośnie umiarkowanie silnie,jest łatwe do prowadzenia.Owoce nie nadają się do dłuższego przechowywania w zwykłej piwnicy.
GOLD MILENIUM
Pyszna polska odmiana wyselekcjonowana w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach.Jest odporna na parcha i mało podatna na mączniaka.Owoce są duże,żółte z delikatnym różowym rumieńcem.Miąższ biało kremowy,słodki i soczysty,bardzo smaczny.Dojrzewają na początku września,mogą dłużej leżeć po zerwaniu nie tracąc smaku.
SANDER
Polska odmiana powstała w szkółce Państwa Nowakowskich ze skrzyżowania jabłoni Sunrise i Delbarestivale.Owoce są średniej wielkości i większe,dojrzewają od połowy sierpnia.Są mało podatne na parcha i mączniaka,nie opadają z drzewa.Miąższ jest kremowy,jędrny i soczysty,słodkawy,dość smaczny.Po zerwaniu można je dłużej przechować.Drzewka rosną dość słabo,są łatwe do formowania i średnio odporne na mróz.
MIVIBE jak zwykle piękna relacja Zdaje się, że Sander jest ostatnio dość promowany? Ciekawe czy będzie pojawiał się w sklepach, swoją drogą owocuje corocznie, czy jest przemienny, owoce na wierzchołkach pędów, czy głównie na krótkopędach? Jak Muna?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Witam.Dziękuję Kamilu za opinię.
Odmianą Sander mam zaszczepione dwie gałęzie i co roku są na nich owoce.Rośnie raczej słabo ale u mnie trudniej to ocenić,bo nowe odmiany doszczepiam do tych już zaszczepionych...Jedno muszę mu przyznać,dojrzałe owoce ślicznie wyglądają na drzewie.
Co do Muny,to doczekałam się pierwszego owocu,był mniejszy ale naprawdę smaczny.Myślę,że więcej odziedziczył po odmianie Mutsu.W tym roku jest dużo pąków kwiatowych,jak pogoda pozwoli to postaram się o zdjęcia.
MUNA
Polska zimowa odmiana wyhodowana w szkółce państwa Nowakowskich.Powstała ze skrzyżowania Mutsu i Najdared.Owoce są większe,prawie w całości pokryte ciemnym rumieńcem.Miąższ soczysty,słodko-kwaśny,smaczny.Odmiana średnio podatna na choroby dojrzewa początkiem października.Fajnie przechowują się w zwykłej piwnicy,trochę miękną ale smak pozostaje.
AJ13
Nowa polska odmiana również stworzona w szkółce państwa Nowakowskich.Powstała z połączenia odmian Golden Delicious i siewki Pinovy.Owoce średniej wielkości,mniej podatne na choroby dojrzewają końcem września,początkiem października.Skórka delikatnie szorstka,żółta z czerwonym marmurkowym rumieńcem.Miąższ kremowy,soczysty,słodki,bardzo smaczny.W zwykłej piwnicy delikatnie więdną ale robią się słodsze.
MIVIBE, od dawna czytam Twoje komentarze dotyczące różnych odmian i przyznam, że te informacje są bardzo pomocne. Podobnie jak Ty, nie mam zbyt dużo miejsca na sad (myślę, że nawet dużo mniej od Ciebie), więc szczepię różne odmiany na już rosnących drzewach. Ale i tu są pewne limity. Ale nie o tym chciałam...
Mam pytanie dotyczące siewki Koszteli. Rozumiem, że trudno dyskutować o smakach, zwłaszcza, że nie znam smaku Koszteli, ale z tego co czytałam, to bardzo słodkie jabłko. Natomiast ta siewka Nowakowskich ma ponoć jakieś nuty kwaskowości. Ja właśnie nie przepadam za słodkimi jabłkami. Zdecydowanie bardziej wolę winne. Zastanawiam się, czy ta siewka Koszteli byłaby lepszym wyborem niż tradycyjna Kosztela.
I jeszcze ciekawi mnie jak smakuje ta czerwona Gala. Często widzę w sklepie jabłka Royal Gala i szczerze mówiąc są dla mnie niezjadliwe. Ciekawa jestem, czy ta czerwona Gala ma więcej smaku, niż tylko słodycz?