Kasztan jadalny (Castanea sativa)
-
- 50p
- Od: 30 gru 2015, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kasztan jadalny (Castanea sativa)
Jeszcze takich nie znalazłam, ale prawdą też jest, że nie we wszystkich marketach szukałam. Nie tracę zapału i jesienią przeszukam różne sklepy 

- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bez problemu znajduję, choć w zeszłym roku u mnie było w sklepach mniej kasztanów.
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
To już gruszki na wierzbie niemodne, teraz kasztany na jabłoni rosną?
A u mnie taka sytuacja

Na tym drzewku, które wcześniej określiłam jako mizerne, pojawiło się niewiele kulek, które już się w większości otworzyły i niektóre pospadały. Owocki są na zdjęciu poniżej z lewej strony, mniejsze niż te ze sklepu, ale przyzwoitej wielkości. A te z drugiego, dużo większego drzewka jeszcze dojrzewają. Kilka wygrzebałam, na zdjęciu są z prawej, wielkości mniej więcej orzechów laskowych

W smaku nie ma jakiejś niespodzianki, myślałam, że będzie większa różnica w porównaniu ze sklepowymi.
A u mnie taka sytuacja

Na tym drzewku, które wcześniej określiłam jako mizerne, pojawiło się niewiele kulek, które już się w większości otworzyły i niektóre pospadały. Owocki są na zdjęciu poniżej z lewej strony, mniejsze niż te ze sklepu, ale przyzwoitej wielkości. A te z drugiego, dużo większego drzewka jeszcze dojrzewają. Kilka wygrzebałam, na zdjęciu są z prawej, wielkości mniej więcej orzechów laskowych

W smaku nie ma jakiejś niespodzianki, myślałam, że będzie większa różnica w porównaniu ze sklepowymi.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobre.. ha, ha... Kasztany, na jabłoni... ale to tylko tło 

- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Nie tak łatwo o super smak kasztanów. Tam gdzie rośnie ich dużo, ludzie zbierają tylko najlepsze, inne zostawiają zwierzętom. My musimy zadowolić się takimi , jakie tu nie wymarzną. Żeby kasztany trochę dosmaczyć, trzeba je poddać fermentacji. Polega to na przetrzymaniu ich w zimnym i wilgotnym miejscu 10-14 dni. W tym czasie część skrobii przemienia się w cukier i kasztany stają się słodsze. Ponoć też łatwiej obrać z nich skórkę po upieczeniu. Osobiście nie lubię przesadnie słodkich i wolę prosto z drzewa, ale dużo ludzi chce jeść słodkie kasztany.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Tylko, co to znaczy? W lodówce będzie ok?kozula pisze:Żeby kasztany trochę dosmaczyć, trzeba je poddać fermentacji. Polega to na przetrzymaniu ich w zimnym i wilgotnym miejscu 10-14 dni. W tym czasie część skrobii przemienia się w cukier i kasztany stają się słodsze.
- kozula
- Kontakt:
Najlepsza temperatura do fermentacji to zero do +2 stopnie, w każdym razie w najzimniejszym miejscu w lodówce, ale żeby nie zamarzły. Kasztany trzeba szczelnie zapakować, żeby nie wysychały. Po fermentacji powinny nadawać się do jedzenia na surowo. Niektóre odmiany nadają się do zjadania na surowo prosto z drzewa, ale takich jest mniejszość. Jeśli kasztany mają być przechowywane w lodówce przez dłuższy czas, powinny być wcześniej zdezynfekowane w wodzie utlenionej. To zapobiega rozwojowi grzybów i tworzeniu mykotoksyn.

Na zdjęciu kasztan, który dostał nazwę Sałamaj, w trzecim roku po posadzeniu. Cztery z pięciu tak zaszalały z owocami.

Na zdjęciu kasztan, który dostał nazwę Sałamaj, w trzecim roku po posadzeniu. Cztery z pięciu tak zaszalały z owocami.
- ullak
Ale faktycznie zaszalał, taki jeszcze malutki.
Odgrzałam sobie resztę gotowanych, z solą na suchej patelni, dobre były i chyba słodsze się zrobiły po pobycie w lodówce (w stanie ugotowanym).
Odgrzałam sobie resztę gotowanych, z solą na suchej patelni, dobre były i chyba słodsze się zrobiły po pobycie w lodówce (w stanie ugotowanym).
USDA
USDA
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- kozula
- Kontakt:
Musiałby kwitnąć drugi w odległości nie większej niż 70 m, a jeszcze lepiej 30 m.
U mnie po zbiorach. Młodziaki dały po pół kilo kasztanów na ,,twarz'' , 8-letni 11 kilo. Młode nie mają jeszcze innej odmiany do zapylania, więc sporo jeżyków było pustych, za to kasztany dość duże. Starszy w towarzystwie zapylacza praktycznie nie miał pustych kulek, za to było dużo drobnych owoców. Nie połapałam się w porę żeby go dokarmić.
Cały plon pozbierany, nawet puste łupinki. Właśnie popijam herbatkę z imbirem z łupinek. Na chłodne wieczory w sam raz

U mnie po zbiorach. Młodziaki dały po pół kilo kasztanów na ,,twarz'' , 8-letni 11 kilo. Młode nie mają jeszcze innej odmiany do zapylania, więc sporo jeżyków było pustych, za to kasztany dość duże. Starszy w towarzystwie zapylacza praktycznie nie miał pustych kulek, za to było dużo drobnych owoców. Nie połapałam się w porę żeby go dokarmić.
Cały plon pozbierany, nawet puste łupinki. Właśnie popijam herbatkę z imbirem z łupinek. Na chłodne wieczory w sam raz

Skąd wzięłaś taką fajną sadzonkę? Sama szczepisz czy gdzieś nabyłaś?
Krzysiek
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Czy owoce z tego kasztana są pełne?
Na moim były owoce, ale puste.

Nie pomogło sąsiedztwo innego, kwitnącego kasztana tuż obok, ani kilkaset metrów dalej w parku. Widać termin pylenia nie zgrał się w czasie z możliwością przyjęcia pyłku przez kwiaty żeńskie.
- kozula
- Kontakt:
Kylo, szczepię kasztany. Kuneg, ten kasztan jest samopylny. U kasztanów samopylność nie oznacza że wszystkie ,,jeże'' będą pełne, ale część tak. Gdyby te kasztany miały zapylacza, to dały by lekko po 2 kilo owoców, ale wtedy były by drobniejsze. Bez zapylacza wyszło po pół kilo z drzewka, co jak na 3 rok po posadzeniu, jest niezłym wynikiem. Bouche de Betizac dał tylko 0,32 kg, ale za to bardzo dużo urósł. O ile nie wymarznie w zimie, to za rok powinien sypnąć już znacznie więcej.
Rok temu drzewka wyglądały tak:

Rok temu drzewka wyglądały tak:

- ullak
Podobno wielkość kasztanów zależy też od sezonu i w tym roku są akurat drobne (tak Łukasz Łuczaj mówi na swoim kanale).
USDA
USDA