Borówka - wybór odmiany
Re: Borówka - wybór odmiany
Nie mam, ale zwolniło się miejsce jak mówił Gustaw Kramer do Kwinta w Vabank-2. Kupiony przeze mnie przez Internet Duke wyzionął duch i zostało stanowisko. I zastanawiam się właśnie nad Toro, ewentualnie Bluegold na super stanowisko (ciekawi mnie jak będzie rósł)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Toro trzeba kupować z pewnego źródła bo można otrzymać co innego. A to z racji, że pozytywnie się wyróżnia. I każdy kto ją zobaczy chce ją mieć. Właściwe Toro ma duże owalne liście i sztywne pędy. Owoce są przepiękne to miss wśród borówek. Smak i wielkość owoców też dobra. Mam nagrany jeden młody krzew tej odmiany i przy okazji można Bonusa zobaczyć i inne.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A skąd jesteś dokładnie?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Błażeju, obejrałam, i to 2 razy. Właśnie tam też ma wysokie notowania. Pierwszy raz widziałam ją w szkółce zmoderowano/jagusia111 Ogromny wybór, dwu i trzyletnie, przystępna cena. Tam będę zamawiać. Wydają się solidną firmą.
- BobejGS
- Kontakt:
Opinia wydaje się bardziej naturalna niż opisy na stronach, czy reklama szkółek.
-
Następną odmianą z konkretnego sklepu, którą mogę polecić to Hannah's choice. Kupiłem ją w sklepie, który przykleja doniczki do kartonu. To ten sklep reklamowany przez tego ogrodnika Yutubera. I te jego Toro z tego sklepu jest takie same jak moje. On ją chwali i ja też źle o niej nie napisałem. Natomiast borówka odmiany Hannah's choice z tego sklepu ma bombowy wręcz smak. Ale owoce nie są duże. Co ciekawe mam drugi krzew tej odmiany i jest nieco inny. Ma znacznie większe owoce ale smak nie jest już taki intensywny. Odmiany te same a z różnych sklepów i są inne?
Przyklejone do kartonu Toro i Hannah's ch. jak najbardziej polecam bo jestem z tych krzewów b. zadowolony.
Przyklejone do kartonu Toro i Hannah's ch. jak najbardziej polecam bo jestem z tych krzewów b. zadowolony.
- BobejGS
- Kontakt:
No i domówiłem.
3x Duke
3x Spartan
No i na tym basta. naokoło rok na bank.
3x Duke
3x Spartan
No i na tym basta. naokoło rok na bank.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miałam kiedyś doniczki przyklejone do kartonu , ale pamięć zawodna .
A to trzeba tak szyfrem , nie można napisać z jakich zakupów jesteśmy zadowoleni ?
Wiadomo jak się trafi ktoś z jednym postem i od razu chwali pod niebiosa , ale
stali forumowicze chyba się w to nie bawią ? Skąd mamy wiedzieć gdzie warto
kupować rośliny .

A to trzeba tak szyfrem , nie można napisać z jakich zakupów jesteśmy zadowoleni ?
Wiadomo jak się trafi ktoś z jednym postem i od razu chwali pod niebiosa , ale
stali forumowicze chyba się w to nie bawią ? Skąd mamy wiedzieć gdzie warto
kupować rośliny .
Niestety bawią się dlatego nie ma wyjątków od reguły ani jeśli chodzi o opinie pozytywne jak i negatywne. Mamy funkcję priv oraz wątek gdzie kupić. Myślę, że to wystarczy do przekazywania takich informacji.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
Aktualnie w Polsce Aurora to najpóźniejsza odmiana. Uda się we Wrocławiu lub pod osłonami.wrocek pisze:Poszukuję dla mamy jak najpóźniejszej odmiany borówki. Obecnie posiada Bluecorp, Spartan, Darrow, Patriot, Elliot.
W sieci wyczytałem, że najpóźniejsza jest Aurora. Jest coś równie późnego oprócz niej?
O tydzień wcześniejszy jest Elliott.
O dwa tygodnie wcześniejszy Liberty, Lateblue.
O trzy tygodnie wcześniejszy Darrow.
--------------------------------------------------------------------
Od Duke o około tydzień wcześniejsze są Chanticleer i Erliblue. Nadają się do Wielkopolski.BobejGS pisze:No i domówiłem.
3x Duke
3x Spartan
---------------------------------------------------------------------
Moja Brigitta owocował 2 tygodnie po Duke.anulab pisze:Zwróćcie jeszcze uwagę na wiarygodność sprzedawcy .
W ubiegłym roku w Brico dobrałam sobie Brigittę .
A w tym roku zaowocowała jako pierwsza pod koniec czerwca .
Narzekać nie mogę bo smaczna , owoce spore , ale to nie Brygitta .
No chyba , że przy pierwszym owocowaniu tak sfiksowała .
U mnie pierwsze owoce miała w połowie lipca.
-------------------------------------------------------------------------
Obejrzałem.BobejGS pisze:Fajny opis odmian znajdziesz tutaj. Taki powiedzmy z życia ogrodnika amatora, a nie plantatora.
W dodatku porównanie dwóch sezonów.
https://youtu.be/Sve51CezhtQ
Uwagi subiektywne.
Niektóre kontrowersyjne.
Rośliny są posadzone za gęsto, przez co wybiegają w górę, a pędy są wiotkie i kładą się.
W uprawie amatorskiej najlepsze jest sadzenie w rozstawie 1x1 m, a nawet 1,5x1,5m.
Ja na 6 m2 mam 6 borówek.
Połączyłam posty/jagusia111
Dobrze sprawdziłem, że Aurora jest odmianą licencjonowaną i sprzedawana jest tylko do nasadzeń przemysłowych? Jeśli tak, to zostaje nam Elliot.
- BobejGS
- Kontakt:
trzyary

Co do filmiku, to ciężko znaleźć coś w sieci konstruktywnego z oka ogrodnika amatora, bo jak już coś się pokaże, to albo ze szkółki albo plantator i raczej ogólnikowo i w kółko to samo, tylko inaczej zdania złożone.
Powiem tyle co do siebie. Borówke chce uprawiać dla siebie i nie robić zbyt wielu kosztów tzn może i jakieś koszty ale przyszłosciowe. Zamiast wydawać setki złotych na torf kwaśny, wolałbym wydać te setki złotych na rozdrabniarke do gałęzi by przy okazji sprzątania dzialki mieć zrębki pod borówke czy inne.
Odmian też nie planowałen tyle, bo obecnie na tym miejscu co mam i dosadze kolejne borówki, miały być borówki i jagody kamczackie. Teraz dla jagód muszę nowe miejsce znaleźć.
Nie mowiąc o innych owocowych zamowieniach. Ale to inna bajka na inny wątek.
na razie zobaczę co owe odmiany pokażą mi w przyszłym roku obecnie zbyt mocno napracowałem się by uprzątnąć tamto miejsce by było gołe, a jakieś nasadzenia zmuszą mnie jako tako do dbania o ten kawałek ziemi.
I tak już mnie pogięło z tą ilością borówek.BobejGS napisał(a):
No i domówiłem.
3x Duke
3x Spartan
Od Duke o około tydzień wcześniejsze są Chanticleer i Erliblue. Nadają się do Wielkopolski.

Co do filmiku, to ciężko znaleźć coś w sieci konstruktywnego z oka ogrodnika amatora, bo jak już coś się pokaże, to albo ze szkółki albo plantator i raczej ogólnikowo i w kółko to samo, tylko inaczej zdania złożone.

Powiem tyle co do siebie. Borówke chce uprawiać dla siebie i nie robić zbyt wielu kosztów tzn może i jakieś koszty ale przyszłosciowe. Zamiast wydawać setki złotych na torf kwaśny, wolałbym wydać te setki złotych na rozdrabniarke do gałęzi by przy okazji sprzątania dzialki mieć zrębki pod borówke czy inne.
Odmian też nie planowałen tyle, bo obecnie na tym miejscu co mam i dosadze kolejne borówki, miały być borówki i jagody kamczackie. Teraz dla jagód muszę nowe miejsce znaleźć.

Nie mowiąc o innych owocowych zamowieniach. Ale to inna bajka na inny wątek.
na razie zobaczę co owe odmiany pokażą mi w przyszłym roku obecnie zbyt mocno napracowałem się by uprzątnąć tamto miejsce by było gołe, a jakieś nasadzenia zmuszą mnie jako tako do dbania o ten kawałek ziemi.

trzyary, a jeżeli pomiędzy borówkę będę chciał sadzić żurawinę to jaki odstęp między krzaczkami w rzędzie? 2m?
Co sądzicie o takim zestawie?
Chandler, Toro, Brygida, Nelson, Putte
Uprawa amatorska, maksymalnie do 20 krzaczków. Pierwsza część dnia ekspozycja na południe, a od zachodu niestety cień w drugiej połowie dnia.
Co sądzicie o takim zestawie?
Chandler, Toro, Brygida, Nelson, Putte
Uprawa amatorska, maksymalnie do 20 krzaczków. Pierwsza część dnia ekspozycja na południe, a od zachodu niestety cień w drugiej połowie dnia.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
2 metry może być.
Ja mam z uwagi na brak miejsca 6 krzaków na 6 m2.
Rozstawa 1,5x1,5 m jest lepsza.
W tym zestawie brakuje odmian wczesnych.
Przed wszystkich kup Duke.
Jak się nie boisz wiosennych przymrozków zaryzykuj z Chanticleer, Erliblue.
Możesz też posadzić Patriot i Spartan.
Nie cytujemy postu jeżeli odpowiadamy bezpośrednio pod nim/jagusia111
Ja mam z uwagi na brak miejsca 6 krzaków na 6 m2.
Rozstawa 1,5x1,5 m jest lepsza.
W tym zestawie brakuje odmian wczesnych.
Przed wszystkich kup Duke.
Jak się nie boisz wiosennych przymrozków zaryzykuj z Chanticleer, Erliblue.
Możesz też posadzić Patriot i Spartan.
Nie cytujemy postu jeżeli odpowiadamy bezpośrednio pod nim/jagusia111
-
Można kupić przez internet w jednym sklepie. Niestety trzeba będzie głębiej sięgnąć do kieszeni bo drogo tam. Ja kupiłem w tym sklepie w 2019 r o 33 % taniej. Inflacja wkracza już także do ogrodu.wrocek pisze:Dobrze sprawdziłem, że Aurora jest odmianą licencjonowaną i sprzedawana jest tylko do nasadzeń przemysłowych? Jeśli tak, to zostaje nam Elliot.