Żywopłot z grabu
Re: Żywopłot z grabu
Dziekuje za szybką poradę. W międzyczasie poczytałem inne fora i posty i też obstawiałem mączniaka. Czy pryskać wszystkie drzewka czy tylko te które mają widoczne zmiany?
Zamierzam też zrobić cięcie, czy to koliduje z pryskaniem? Jeżeli nie to pryskać przed czy po cięciu?
Mam zainstalowane nadwodnienie kropelkowe wiec z woda nie powinno byc problemu.

Zamierzam też zrobić cięcie, czy to koliduje z pryskaniem? Jeżeli nie to pryskać przed czy po cięciu?
Mam zainstalowane nadwodnienie kropelkowe wiec z woda nie powinno byc problemu.
- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryskaj wszystkie, zaraz po cięciu i sprzątnięciu pozostałości.

- LukaszNu
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 22 lip 2016, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mój grab po przeprowadzce naprawdę fajnie poszedł. Przyrosty w czerwcu były bardzo ładne, podocinałem i rósł dalej bardzo ładnie.
Przymierzam się do drugiego cięcia bo przyrosty spore, ale niepokoi mnie to co się z nim ostatnio dzieje. Praktycznie wszystkie sadzonki mają jakieś problemy z liśćmi. Końcówki usychają jakby, mają po przebarwiane liście. W niektórych to pojedyncze liście w innych całe gałązki. Chociaż są też takie, którym nic nie dolega, szczególnie te z bardzo dużymi przyrostami (więc ta choroba czy szkodnik, wpływa na wzrost rośliny) . Nie zauważyłem żadnego szkodnika, podlewany w czasie suszy, obok pole ale z ziemniakami i nie było niczym pryskane. Co mu może dolegać?

Przymierzam się do drugiego cięcia bo przyrosty spore, ale niepokoi mnie to co się z nim ostatnio dzieje. Praktycznie wszystkie sadzonki mają jakieś problemy z liśćmi. Końcówki usychają jakby, mają po przebarwiane liście. W niektórych to pojedyncze liście w innych całe gałązki. Chociaż są też takie, którym nic nie dolega, szczególnie te z bardzo dużymi przyrostami (więc ta choroba czy szkodnik, wpływa na wzrost rośliny) . Nie zauważyłem żadnego szkodnika, podlewany w czasie suszy, obok pole ale z ziemniakami i nie było niczym pryskane. Co mu może dolegać?

- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
Moim zdaniem nic.
Jesień się zbliża.

Jesień się zbliża.
- LukaszNu
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 22 lip 2016, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:

To była moja pierwsza myśl, ale się zastanawiałem czemu  to widać tylko na mniej więcej połowie żywopłotu, a na drugiej połowie nie. Aczkolwiek wychodzi mi że dłużej na słońce wystawiona jest ta żółknąca część.
  To była moja pierwsza myśl, ale się zastanawiałem czemu  to widać tylko na mniej więcej połowie żywopłotu, a na drugiej połowie nie. Aczkolwiek wychodzi mi że dłużej na słońce wystawiona jest ta żółknąca część.Dzisiaj jeszcze sprawdzałem, i najczęściej żółte są części wewnętrzne sadzonek, a nowe przyrosty są zielone ładnie.
Ale mam nadzieje że to faktycznie jesień i tyle
 Grab w tym roku rósł jak szalony i aż miło było patrzeć
 Grab w tym roku rósł jak szalony i aż miło było patrzeć 
ja na kilku sadzonkach mam podobne zjawisko.

- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
Zwróćcie uwagę, że drzewa w lesie też nie przebarwiają się równomiernie.
Czasem dwa egzemplarze jednego gatunku rosnące obok siebie w identycznych warunkach i o zbliżonym wieku zmieniają barwę liści w dwóch różnych terminach.

Czasem dwa egzemplarze jednego gatunku rosnące obok siebie w identycznych warunkach i o zbliżonym wieku zmieniają barwę liści w dwóch różnych terminach.
Zrobiłem zgodnie z zaleceniem. Po jakim czasie można spodziewać się jakiejś reakcji? Rozumiem, że biały nalot powinien zacząć ciemnieć, tak?Madziagos pisze:Opryskaj wszystkie, zaraz po cięciu i sprzątnięciu pozostałości.
Opryskałem rośliny w sobotę, do dziś nie widać żadnych zmian na liściach.
- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
I raczej ich nie zobaczysz. Choroba po prostu przestanie się rozwijać. Liście po opadnięciu koniecznie zgrab i najlepiej spal. Efekt zobaczysz w przyszłym roku, choroba najprawdopodobniej nie wróci, ale musisz wiosną zrobić oprysk prewencyjny.

LukaszNu,
Nie ma powodu do zmartwień, takie przebarwienia części liści o tej porze to normalna rzecz. U mnie jest podobnie, niektóre egzemplarze w żywopłocie mają liście całkowicie zielone, a u innych część liści już się lekko przebarwia i brązowieje. Natura.

Nie ma powodu do zmartwień, takie przebarwienia części liści o tej porze to normalna rzecz. U mnie jest podobnie, niektóre egzemplarze w żywopłocie mają liście całkowicie zielone, a u innych część liści już się lekko przebarwia i brązowieje. Natura.
[quote="IIIapcIII"]To dla porównania wrzucę moje zdjęcia. Przed przycięciem miały ok. 100-150 cm a po ok. 30cm. Aktualnie na 3-5 sztukach nie ma żadnego pączka tylko "patyk".
jak zostaną same "patyki" bez pąków liściowych to też roślina odbije ?

jak zostaną same "patyki" bez pąków liściowych to też roślina odbije ?
Pan Kleks
Raczej odbijają.

Raczej odbijają.
Czesc. Przesadzilem 20 drzew grabu. Egzemplarze ok 2m wysokosci. Upatrzylem je na polach, wykopalem i posadzilem u siebie na dzialce. Jaka jest szansa ze sie przyjma? Poczytalem w Internecie to pisali ze graby nie lubia przesadzen. Moje okazy maja grubosc 1-2 kciukow.

- Madziagos
- -Moderator Forum-. 
Jeżeli będziesz obficie podlewać to powinny się przyjąć bez większych problemów.

Witam,mam pytanie,przed założeniem żywopłotu z grabu, nigdzie nie mogę znaleźć informacji o liściach,tzn. Nawet jeśli liście opadają wiosną,czy dużo tego jest? Czy trzeba to sprzątać? Mocno zaśmieca trawnik obok,mój lub sąsiada:) Jest sens pod nim stosować w pierwszych latach jakieś podłoże? Np korę czy kamienie?