Witam wszystkich
Witajcie dziś trochę popadało i cieszę się , że nie muszę podlewać.
Choć proporcje ilość wody a słońce przemawia dotychczas za drugą opcją.
Na ogródku kwitną budleje, lilie, magnolia susan powtarza w małej ilości kwitnienie (na razie w paczkach).
Liście lilii poobgryzane przez ślimaki
Mieczyki, floksy i nasturcje(siewki z nasion pozostawionych na grządce z poprzedniego sezonu )
Perovskia z 3 maleńkich sadzonek przezimowała jedna.
Soniu
Bardzo bym chciała, żeby to była Parole ale wsadzając nos w kwiatek w ogóle nie czuję zapachu.
Niestety w tym roku róże nie mają lekko bo oprysków nie robiłam bo akurat padało a potem były upały.
Teraz dopadła niektóre czarna plamistość. Podlewam je w miarę regularnie i robię im powoli osłonki z kory.
Może to pozwoli utrzymać minimalną wilgotność.
Tu różyczka tegoroczna uratowana z castoramy (biała). Myślę, że to Chopin bo i pączek i zapach ten sam, startowała od zera .
Jolu
Lilie (cebule) były zakupione w zeszłym roku w biedrze (są to lilie drzewiaste) i jak będą w tym roku to też jeszcze dokupię, nawet sąsiadkom się podobały bo jak szły ulicą to z daleka unosił się zapach (szczególnie tej żółtej). Jedna nawet poprosiła mnie, że jak będę sobie kupować mam jej też kupić.
U mnie też kwitną hortensje ale marzy mi się taka jak ma moja sąsiadka, nie wiem jaka to odmiana (bo sąsiadka nie przywiązuje uwagi do nazw) ale najpierw od połowy zmienia kolor na jasnoróżowy, potem ciemniejszy róż jest. Kwiatek fajnie wygląda bo czubek jest biały , środek jasno różowy a koniec kwiatu ciemnoróżowy. Kojarzy mi się z stopniowo dojrzewającą truskawką.
A tu moja The prince.
Danusiu
Powoli przyzwyczajam się do tego pomarańczu i robię im osobną rabatkę.
lilie z różami ładnie się komponują choć na jednej z moich rabat lilie (Stargazer i Casablanka, która jest w pąkach) przerosły róże i jak przekwitną chyba je na tył rabaty przesadzę.
Moja nn tegoroczna.
Halszko
Niektóre róże dają już drugie kwiaty. Jeżyna bezkolcowa to kupiona w zeszłym roku przez eM.
Moja zeszłoroczna nn, stalowa, wygląda na rabatową , nie czuję aby miała zapach.
Lucynko
W tym roku przybyły mi 3 pomarańczowe, jedna to prawdopodobnie Monica.
Pomarańcz to nie jest mój ulubiony kolor ale jak są to trzeba o nie zadbać.
Moja Queen Elizabeth.
i nn-ka
Halinko
eM dużo mi nagada (co się nasłucham to się nasłucham) ale w końcu się pogodzi z dokonanymi faktami (dwie róże wsadzone przed winogronami, jedna miniaturka , druga waniliowa nn na końcu tarasu)
Lilie drzewiaste planuję jeszcze dokupić bo są cudne.
Reszta różyczek kwitnących.
Miłego dnia