Starsze korzenie są dosyć twarde, w sensie nie takie maziajowate, nie rozwalają się w rękach tylko ładnie trzymają. Czy to okej?norbert76 pisze:Problem jak widać leży w zbyt zbitym podłożu.
Pojawiły się co prawda nowe korzenie, ale nie jest ich dużo. Ponadto ziemia jest mokra (nie wiem kiedy ostatnio podlewałaś).
W jakim stanie jest reszta, te starsze, są miękkie w dotyku? Oczyść je z ziemi.
Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdrowe korzenie powinny być twarde.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2021, o 07:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobra, to teraz czas na kolejne moje pytanie, tym razem temat to juka. Kupiona jak dobrze pamiętam w listopadzie, wyglądała sobie tak:

Przesadziłam ją do ziemi do palm, stała w miarę w jasnym miejscu (niesłonecznym - wiem, błąd), przez zimę podlewana co ok. 2 tygodnie. Obecnie wygląda tak, więc wg mnie całkiem nieźle urosła:

Gdzieś w lutym/ marcu postawiłam ją przy samym oknie (południowe) - tak ja na zdjęciu, a teraz wystawiłam ją na sam parapet tego okna, przy którym do tej pory stała.
Jak doczytałam tutaj pewne rzeczy gdzieś z 2 tygodnie temu przesadziłam ją ponownie - w zasadzie wymieniłam jej ziemię - usunęłam cześć starej, korzenie wyglądał w porządku. Dodałam na dno doniczki drenaż, ziemię (dalej do palm) wymieszałam z żwirkiem. Poza pewnymi błędami, wydaje mi się, że rośnie całkiem ok i mimo tych nieprawidłowości dała sobie radę.
Obecnie podlewam częściej, jak tylko ziemia przeschnie. Czasem dokarmiam ją (może za mało) nawozem mineralnym do roślin zielonych.
Myślałam, że pień będzie rósł w górę, ale lektura tego wątku pozbawiła mnie złudzeń. Czekam teraz, aż rozety zaczną się piąć w górę.
I właśnie o jedną rozetę/ odnogę mam pytanie. Pióropuszy ma 5-6 i od samego momentu zakupu taki jeden mały:

Od zakupu nie drgnął nawet o milimetr. Pytałam kobietę w ogrodniczym, gdzie ja kupowałam, czy może jakiś nawóz, czy zrobić coś innego, ale babka była mniej niż ja zorientowana w temacie... Czy takie rozetki długo wyrastają? Wygląda ona ok (nie żółknie, nie jest sucha, żadnych plam itp), ale będzie coś z tego większego, jak myślicie?

Przesadziłam ją do ziemi do palm, stała w miarę w jasnym miejscu (niesłonecznym - wiem, błąd), przez zimę podlewana co ok. 2 tygodnie. Obecnie wygląda tak, więc wg mnie całkiem nieźle urosła:

Gdzieś w lutym/ marcu postawiłam ją przy samym oknie (południowe) - tak ja na zdjęciu, a teraz wystawiłam ją na sam parapet tego okna, przy którym do tej pory stała.
Jak doczytałam tutaj pewne rzeczy gdzieś z 2 tygodnie temu przesadziłam ją ponownie - w zasadzie wymieniłam jej ziemię - usunęłam cześć starej, korzenie wyglądał w porządku. Dodałam na dno doniczki drenaż, ziemię (dalej do palm) wymieszałam z żwirkiem. Poza pewnymi błędami, wydaje mi się, że rośnie całkiem ok i mimo tych nieprawidłowości dała sobie radę.
Obecnie podlewam częściej, jak tylko ziemia przeschnie. Czasem dokarmiam ją (może za mało) nawozem mineralnym do roślin zielonych.
Myślałam, że pień będzie rósł w górę, ale lektura tego wątku pozbawiła mnie złudzeń. Czekam teraz, aż rozety zaczną się piąć w górę.
I właśnie o jedną rozetę/ odnogę mam pytanie. Pióropuszy ma 5-6 i od samego momentu zakupu taki jeden mały:

Od zakupu nie drgnął nawet o milimetr. Pytałam kobietę w ogrodniczym, gdzie ja kupowałam, czy może jakiś nawóz, czy zrobić coś innego, ale babka była mniej niż ja zorientowana w temacie... Czy takie rozetki długo wyrastają? Wygląda ona ok (nie żółknie, nie jest sucha, żadnych plam itp), ale będzie coś z tego większego, jak myślicie?
- norbert76
To normalne zjawisko, w przypadku tylu rozet (odrostów), zawsze jakaś będzie rosła słabiej. W zasadzie niewiele można zrobić. Możesz spróbować zrobić oprysk Asahi (dwa, drugi po minimum tygodniu), ale nie ma gwarancji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2021, o 07:44
Dziękuję. To chyba jednak zostawię to tak, jak jest, a nóż z czasem sama z siebie ruszy ;).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lip 2021, o 10:49
Dzień dobry,
Mam problem z juka.
Na młodych liściach pojawiają się białe plamy.
Nie jest to raczej mączniak bo nie ścierają się tylko są tak jakby na wylot.
Nie ma szkodników więc myślałam że to grzyb, spryskalam 2 razy fungicydem i podlalam. Umyłam liście woda z płynem i woda utleniona.
Wyjęłam kwiatka umyłam korzenie zrobiłam drenaż i choroba ciągle atakuje młode liście.
Jakieś porady?
Wolałabym uniknąć wyrzucania bo to prezent.

Mam problem z juka.
Na młodych liściach pojawiają się białe plamy.
Nie jest to raczej mączniak bo nie ścierają się tylko są tak jakby na wylot.
Nie ma szkodników więc myślałam że to grzyb, spryskalam 2 razy fungicydem i podlalam. Umyłam liście woda z płynem i woda utleniona.
Wyjęłam kwiatka umyłam korzenie zrobiłam drenaż i choroba ciągle atakuje młode liście.
Jakieś porady?

Wolałabym uniknąć wyrzucania bo to prezent.

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

- norbert76
Przecież widać na pierwszy rzut oka, że pleśń w doniczce i to w takiej skali, że dziwne że można było doprowadzić do takiego stanu.
Typowe błędy uprawowe i pielęgnacyjne. Przede wszystkim nieprawidłowe podłoże, stanowisko, podlewanie, etc.
Poczytaj wątek albo najlepiej niech koleżanka go poczyta. Znajdzie wszystkie odpowiedzi.
Typowe błędy uprawowe i pielęgnacyjne. Przede wszystkim nieprawidłowe podłoże, stanowisko, podlewanie, etc.
Poczytaj wątek albo najlepiej niech koleżanka go poczyta. Znajdzie wszystkie odpowiedzi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
Re: Fikus sprężysty (Ficus elastica) - pielęgnacja i problemy
Witam,czy zimą (nawet teraz już) nie daję się fikusom nawozów?Przez zimę tylko lekko podlewać i dać mu wsparcie dopiero wiosną?
Ogólnie nieźle wygląda po letnim okresie tylko teraz gdy włączyli ogrzewanie w bloku zastanawiam się czy mu coś może się nie spodobać i zacznie np brązowieć?...
Przy okazji zapytam o jego nazwę, bo jestem laikiem a mam go kilka lat

Ogólnie nieźle wygląda po letnim okresie tylko teraz gdy włączyli ogrzewanie w bloku zastanawiam się czy mu coś może się nie spodobać i zacznie np brązowieć?...
Przy okazji zapytam o jego nazwę, bo jestem laikiem a mam go kilka lat

Forza Viola per sempre!
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
To nie jest fikus, tylko dracena albo jukka.
Pozdrawiam
G.
G.
- krzysiek74
- 50p
- Od: 22 kwie 2009, o 22:14
Ok dzięki nie byłem też pewien co to ogólnie jest ale jak jukka czy dracena to i tak pytanie o sens nawożenia zimą mam...
Forza Viola per sempre!
- norbert76
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lut 2021, o 16:47
Yukka zółte liście
Dzień dobry, już kiedyś się tu zgłaszałam i otrzymałam bardzo fachową pomoc.
Wcześniej moja Yukka była przelana i zgodnie z wskazówkami na forum uratowałam roslinę.
Aktualnie liście znowu zaczęły żółknąć, moim zdaniem roślina ma bardzo suche podłoże (nie wiem ile ją podlewać, po ostatnim przelaniu) i nie potrafię ocenić co jest powodem tego ze liście zaczęły żółknąc od dołu.
Moja roślina ma ok 170 cm.
Zdjęcia poniżej:
https://iv.pl/image/GILCGYm
https://iv.pl/image/GILCHAF
Wcześniej moja Yukka była przelana i zgodnie z wskazówkami na forum uratowałam roslinę.
Aktualnie liście znowu zaczęły żółknąć, moim zdaniem roślina ma bardzo suche podłoże (nie wiem ile ją podlewać, po ostatnim przelaniu) i nie potrafię ocenić co jest powodem tego ze liście zaczęły żółknąc od dołu.
Moja roślina ma ok 170 cm.
Zdjęcia poniżej:
https://iv.pl/image/GILCGYm
https://iv.pl/image/GILCHAF
- norbert76
Juka gubi dolne liście i pojedynczo, parami jest to normalne zjawisko. Może też gubić liście ze względu na mniejszą ilość słońca.
W okresie jesienno-zimowym Jukę podlewa się raz na 3 - 4 tygodnie.
W okresie jesienno-zimowym Jukę podlewa się raz na 3 - 4 tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta