Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

:wit Marysiu - nawet bardzo dobrze, że od południa jestem w domu. ;:303
W godzinach popołudniowy rozpętała się kolejna pogodowa nawałnica. :shock: Burza po burzy szła i burzą poganiała. ;:202 W sumie kilka godzin lało jak z cebra. Ciekawa jestem, jaki obraz zobaczę jutro na działce. Już się boję. ;:oj
Na szczęście nie było gradu, nawet tego drobnego, a już w ogóle nie wyobrażam sobie tak wielkich kulek. ;:111 Przecież takie pociski wszystkie pomidory zbiłyby z krzaczków. ;:174
Już nie będę prosiła o deszcz ;:185 , grzecznie i cichutko będę podlewała, nie drażniąc matki natury. ;:108
Marysiu, moja jukka nie kwitnie, bo jej zwyczajnie nie posiadam. Na zdjęciu załapała się jukka sąsiada z naprzeciwka.
No i masz babo placek ;:306 Wydało się, że fotografuję nieswoje kwiatki. ;:306
Dalie kwitną dwie, przy czym jedna jedynym kwiatuszkiem, maki przegrały z ulewnym deszczem, ostróżki ledwo uratowałam, róże zapowiadają przerwę i tylko liliowce coraz szybciej się rozkręcają.
W domu posiedzę pewnie do jutra. ;:7 Przecież muszę sprawdzić, co dodatkowo ulewy zniszczyły i ewentualnie ratować zagrożone roślinki. ;:333 Jednak z nocowaniem na działce ze dwa dni się wstrzymam. ;:108 Przeczekam ten niepewny czas.

Zdrowko przygarniam z otwartymi ramionami, odwzajemniając z całego serca ;:167 ;:167
Wzajemnie też dobrej, spokojnej aury życzę, bez takich... ;:196
Spokojnego weekendu. ;:cm

Obrazek

Obrazek

Ps. Ogórki ukryte przed złodziejem obficie plonują.

Obrazek

Obrazek

Kochani, niech wszystkim Wam weekend minie spokojnie i zdrowo.
;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Całe szczęście, że jednak dzisiaj zostaliście w domu na noc. Co prawda myślę, że już po wszystkim, ale mimo wszystko w domu chyba troszeczkę lepiej spędzić taką pogodę.
Jak pisałam u siebie u mnie pada codziennie.
Spory deszcz spadł w środę. A na Podolszycach ledwo kropiło.
Tak blisko mieszkamy, a tak różne pogody mamy.
Jak czytam, że jarzmianki Ci się sieją, jestem bardzo zdziwiona.
U mnie one ledwo żyją. Nawet zamierają.
A tak je lubię
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko, bardzo Ci współczuję tych gwałtownych ulew, choć trzeba się cieszyć, że nie było gorzej. Niestety jesteśmy bezsilni przed działaniem natury.
Prześliczne widoki rabat pokazałaś Lucynko ;:215
Jasna pastelowa różyczka jest słodka, nie znasz przypadkiem jej imienia?
Ogóreczki Ci obrodziły ;:63
Kochana, spokojnego dobrego weekendu Ci życzę ;:196 a nade wszystko zdrowia, bo to najważniejsze ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

W grupie kwiatki wyglądają bardzo fajnie,szczególnie te na 4 zdjęciu.Widać każdy kwiatek z osobna chociaż są razem. ;:215
Szkoda,że nie mam miejsca na więcej róż,ale ta z pierwszego zdjęcia wpadła mi w oko,wiesz jak się nazywa?(ta jasna różowobiała).
Pogoda z każdym rokiem co raz bardziej szalona.U nas wczoraj lało i grzmiało,ale to prawie bez oddechu.
Trzymaj się i wystrzegajcie się burzy. ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Migaweczki z działeczki miłe dla oka, ogóreczki pobudzają kubki smakowe! ;:138
Czytam,że działeczkę Ci burza dotknęła...roślinki napojone się od nie dadzą w krótkim czasie i nadal będą cieszyć! ;:108
Do mnie na szczęście burze nie dotarły,dzisiaj nieco chłodniej i zamierzam dzień spędzić działkowo :heja
Miłych i spokojnych kolejnych dni na działeczce Lucynko!Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko witam i pozdrawiam
Pogoda ostatnio jest nieprzewidywalna ale jakimś sposobem moje strony silne burze omijają. Owszem sporo pada ale "nie leje" a mimo to dziś będąc na działce nie mogłam robić zaplanowanych prac tylko chodziłam i ... podwiązywałam.
Na Twoich rabatach widać busz więc powinny "wspierać się nawzajem" a jednak piszesz, że sporo leżało ... wielka szkoda.
Piękne ujęcie w kadrze wielu bylin ale ciekawi mnie jeden element a mianowicie w jakiej roli po lewej stronie u góry jest butelka PET chyba 5l. ?
Sama wykorzystuję je na różne sposoby stąd ciekawość :)
Pozdrawiam i poprawy pogody życzę
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mam nadzieję, że ulewne deszcze nie wyrządziły większych szkód wśród Twoich podopiecznych, bo szkoda byłoby takich pięknych kwitnień ;:168 Co dajesz swoim ostróżkom, że one takie piękne i kwitną całymi bukietami? Piękności nad pięknościami, wszystko mi przyćmiły, chociaż jeszcze cokolwiek udało mi się dojrzeć. Maki jak zwykle miałaś najpiękniejsze na forum, tyle kolorowych sukienek, każda nadająca się na królewski balObrazek
Złodziej ogórków na pewno w tym roku pomstuje, że nie posiałaś ogórków ;:306 Dobrze mu tak ;:108
Pogody sprzyjającej nocowaniu na działeczce ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Wróciłam na noc do domu. Jeszcze zbyt chłodne dwie najbliższe noce, ale od poniedziałku kolejna wyprowadzka na działkowe pomieszkiwanie.
Ulewy tak ubiły ziemię, że powstały na rabatach autentyczne klepiska, zupełnie jak w stodole. W tej sytuacji nie miałam wyboru, musiałam chwycić pazurki i wzruszyć ziemię na rabatach, by napojone roślinki mogły jeszcze sobie pooddychać.
Na tej czynności minęła mi cała sobota, a jeszcze nie skończyłam roboty. Zostało mi wprawdzie poletko gęsto zarośnięte liliowcami, nie mniej tam też trzeba nieco ulżyć roślinkom. Zapewne zrobię to dopiero w poniedziałek, choć nie wykluczam, że jutro trochę nagrzeszę.
Poza makami, które leżały, nie znalazłam większej szkody. Maki mają korzeń palowy, a prawie wszystkim korzenie wypłukało doszczętnie. Pojechały na kompost, zresztą w zasadzie zdążyły już przekwitnąć. Przy okazji poluzowało się na rabatach i miszmasz nieco się rozluźnił.

Gosiu - masz rację, że w domu człowiek czuje się bezpieczniej, choć niejedną burzę przeżyłam na działce, ale zawsze było to w dzień. Nocna burza, a zwłaszcza potężna wichura sieje grozę i nie da się spokojnie na to patrzeć.
Twoja ziemia częściej potrzebuje wody z nieba. To dobrze, że niebiosa się nad nią litowały. ;:303
Dzisiaj podczas spulchniania ziemi znalazłam mnóstwo malutkich siewek jarzmianki białej. To ona tak się sieje. Nie wyrzucałam tych maleństw, postanowiłam przenieść je do doniczek, by mieć gotowe dla potrzebujących. Przyjedziesz, to sobie zabierzesz. ;:333 Możesz nawet dostać dorosłe okazy - do wyboru.

Halszko - dzisiaj humor mi się poprawił, okazało się bowiem, że nie jest źle, tylko spulchnianie ziemi obowiązkowe.
Ta pastelowa różyczka to doniczkowa z Biedronki. Nie pamiętam, kiedy ją kupiłam, w styczniu, może w lutym... Po przekwitnięciu zawiozłam na działkę, a w kwietniu wysadziłam z doniczki do gruntu i z niziutkiej roślinki urosła dość duża róża bogata w pąki kwiatowe, które powoli rozwija. ;:131 Niestety, nie znam jej nazwy odmianowej.
Dziękuję za dobre życzenia, zdrowie przytulam z wdzięcznością i z całego serca odwzajemniam. ;:167

Danusiu - dawniej lubiłam sadzić kwiaty pojedynczo, teraz coś mi się odmieniło i często jeden gatunek lubię posadzony grupowo. Oczywiście w moim buszu nie zawsze mi się ta sztuka udaje, ale staram się, a to już coś. ;:306
Niestety, nie znam odmiany tej różyczki. Przytargałam ją jako malutką, acz mocno ukwieconą różyczkę doniczkową z Biedronki. Po przekwitnięciu wywiozłam na działkę, gdzie w kwietniu wsadziłam do gruntu i teraz stała się dość dużą różą ogrodową. A jest rzeczywiście bardzo ładna. Delikatny róż kwiatów otoczony seledynowymi dolnymi płatkami. Istny cukiereczek. ;:215
Wczoraj po południu i u nas długo lało i grzmiało. Burza burzę goniła i burzą poganiała. Na szczęście noc już była spokojna, a dzisiaj słoneczko. ;:3
Trzymamy się w miarę możliwości, jednak przed burzą nie zawsze da się uciec. Dziękuję. ;:196

Maryniu - nie tyle burza, co wichura i pompa z nieba, ale dzisiaj okazało się, że nie ma tragedii. ;:303 Ucierpiały jedynie maki, ale i tak już kończyły żywot, więc pojechały na kompost bez żalu.
Ogórki latoś obrodziły . Spożywamy na bieżąco my i syn z synową, a zakisiłam już sześć litrowych słoików. Zdaje się, że to zasługa braku złodzieja. ;:108 Podobno został przyłapany na gorącym uczynku. :D
Dziękuję, Kochana, za dobre fluidy, którymi i Ciebie pragnę obdarować. ;:167

Krysiu - mój humor dzisiaj znacznie się poprawił, bo okazało się, że poza makami nic nie ucierpiało na tyle, by płakać. Jest dobrze.
W buszu spokój, lecz tam, gdzie rzadziej, ziemia strasznie ubita i musiałam schylić kark przy spulchnianiu. ;:7
Ta butelka jest obcięta z obu stron na równo i służy do zabezpieczania goryczki, którą niemiłosiernie podskubują mężowskie gołębie. Wisi sobie na gałęzi pigwowej, by była pod ręką, gdy skrzydlata szarańcza zostanie wypuszczona na wolność. :lol:
Dziękuję pięknie za dobre życzenie, które odwzajemniam i serdecznie pozdrawiam. ;:196

Iwonko - nie jest źle, niepotrzebnie się nakręcałam. Już nie będę.
Moje ostróżki są jednoroczne, samosiewki i zapewne dlatego tak dobrze wyglądają. Nie dokarmiam ich jakoś specjalnie, a i rosną tam, gdzie się zasieją, częstokroć w ciasnocie. ;:108
Pięknie opisałaś moje maki, choć w tym roku znacznie ich mniej było i tylko z samosiewu. Dziękuję. ;:180
Złodziejkę ogórków podobno przyłapano na gorącym uczynku. Ciekawa jestem, czy zabiorą jej działkę...
Bardzo dziękuję za pogodowe życzenie. ;:196 Musi być, jak napisałaś, bo od poniedziałku wracamy do działkowego wczasowania.

Radosnej niedzieli wszystkim Wam życzę ;:4 i zapraszam na krótki spacerek po działkowych ścieżynkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekhtml obrazki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za wspólny spacer. Dobrej nocy.
Pozdrawiam. Lucyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Dzisiaj jeszcze nocujemy w domu, by od jutra zadomowić się na działce. Znowu straszą upałami, na lonie natury łatwiej je znosić.
Mam jeszcze co nieco do zrobienia na rabatach, wykorzystam w tym celu wczesne poranki i późne wieczory.
Podejrzewam, że jeśli nic nieprzewidywalnego się nie wydarzy, to co najmniej tydzień będę nieobecna na forum.
Ufam, że u Was też wszystko będzie sprzyjało ogrodowaniom i działkowaniom, czego wszystkim Wam życzę z całego serca. ;:167 ;:167 ;:79 ;:79

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazekupload picture

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do miłego. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Lucynko dobrze, że macie taką odskocznię od gorącego blokowiska. Jak to mówią "najlepsze wakacje to na RODOS" :D . Oby tylko razem z tymi upałami burze nie przyszły. U mnie dziś praktycznie cały dzień co chwilę burczy, grzmi, siąpi, pada lub leje. Już powoli mam dość takiej pogody. Co się wybieram, żeby wyjść z domu to znów coś kapie z nieba. Roślinom też takie ciągłe zwilżenie nie służy. Miłego i owocnego działkowania. Musisz się jednak pokusić o ten internet w komórce, żebyś mogła przynajmniej dawać nam znać, że wszystko ok.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

;:196 Witaj Lucynko :wit
Ostatnio mam duże zaległości na FO i szybko chyba tego nie nadrobię ;:223
Widzę, że pomieszkujecie teraz na cudownie ukwieconej działeczce ;:215 Szkoda tylko, że pogoda czasem płata figla, u mnie od tygodnia ani kropli deszczu tylko żar bije z nieba ;:3 ;:3 Dzisiaj wieczorem już nie podlewałam, bo burza nadchodziła z każdej strony, ale wszystko się rozeszło i rano muszę skoro świt podlewać ;:65 ;:65
Przepiękne masz wszystkie kwiatuszki, a róża z ostatniego zdjęcia piękna ;:333
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego działkowania ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Lucynko, jak pięknie, kolorowo na Twojej działeczce ;:138
Róże, maki, ostróżki, jeżówki, rudbekie, liliowce - po prostu morze kwiecia ;:oj Lilie dołączają swoje kolory i jeszcze rozsiewają zapach :tan , nic tylko pięknej pogody do nocowania na działeczce, bo wtedy można poczuć, rankiem i wieczorem, ich zapach najbardziej. ;:215
Jedzonko w warzywniku rośnie, gołąbki zachwycone nieprzerwaną obecnością gospodarza i Misia ciesząca się wolnością ;:167
Ciepłych nocek i pięknych dni, Lucynko. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko upały nam ostatnio bardzo utrudniały życie, teraz burze robią szkody niemiłosierne. Nie ma jak się ustrzec przed naturą, pozostaje tylko dziękować, że nas kataklizm omija. Nie ma jak odpoczynek na działce, ja większość wakacji spędzałam na RODOS ;:306
Masz pięknie kwitnące, kolorowe rabatki, gaura to dostojna, delikatna roślinka. U mnie była jedynie dwa sezony. Zapytam o dziewannę austiacką, wysiałam wiosną, dalej siewki trzymam w doniczce ( nie są za duże, nawet ich nie popikuję) czy to roślinka dwuletnia, kiedy ją wsadzić do gruntu, jak wysoka rośnie.
No i oczywiście pochwały dla ślicznych gołąbków i Misi.
Pozdrawiam, oby nie było nawałnic i upałów ;:196
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
jagusia111

Post »

Lucynko jak tam u Ciebie. Właśnie czytałam o ulewach nad Płockiem?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko burze ciągle nas prześladują a wczoraj słyszałam, że będą do końca wakacji.
Mimo klepiska na działce ślicznie kwitną kwiaty i nawet parę maków się uchowało ;:333 .
Śliczny ten ciemny liliowiec ma taką fajną obwódkę. Ładnie kwitną wszystkie liliowce, lilie, jeżówki, pierwsze floksy, hortensje i wiele innych mi nieznanych. Misia widzę lekko znudzona :D Gołąbki mają nawet kawałek trawki ;:215
Rozkoszujcie się pobytem w naturze póki lato trwa i trzymajcie się zdrowo ;:4 ;:196 ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”