Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pestko moje gruntowe datury rosnące właśnie na wystawie południowej,były najładniejsze.
Datury uwielbiają słońce,wodę w dużych ilościach jak nie pada deszcz.Trzecia rzecz to nawóz.
Ja używam odżywki do datur.Pestko,czy ozywałaś jakiegoś nawozu?Czy twoje datury miały dużo wody?
Napisz też mi jak duże datury posadziłaś i skąd je miałaś?
Zastanawia mnie jeszcze ta czarna folia na przechowywanych daturach.
Pierwszy raz słyszę o przykrywaniu zimowanych datur folią,czemu ma to służyć?
Datury uwielbiają słońce,wodę w dużych ilościach jak nie pada deszcz.Trzecia rzecz to nawóz.
Ja używam odżywki do datur.Pestko,czy ozywałaś jakiegoś nawozu?Czy twoje datury miały dużo wody?
Napisz też mi jak duże datury posadziłaś i skąd je miałaś?
Zastanawia mnie jeszcze ta czarna folia na przechowywanych daturach.
Pierwszy raz słyszę o przykrywaniu zimowanych datur folią,czemu ma to służyć?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Raczku!
jesteś cudowna dzięki

Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witaj !!! Raczku
dawalam odżywke do datur z tego co czytalam, na ten temat to co 2- gi dzień podlewałam z odżywka do datur czytałam u ciebie że odnoge trzeba wlożyc w słoik dać do wody tego węgla. wlożyłam poł tabletki , i pościł listki ale korzonków nie widze jeszcze ale moze do wiosny coś z tego będzie pytalaś po co ta folia wyczytałam ze ma miec ciemno i dlatego bo u mnie w sypie jest chlodno ale widno bo jest okno i tez juz listki puszczają ale nie podlewam na razie. Pytalas jak je zdobyłam jedna kupiłam a drugą przywiozl mi mąż od kolegi no i trzecia bedzie ta w słoiku. mają byc zolte
co mi mozesz jeszcze poradzic Raczku
pocdrawiam, serdecznie :P

co mi mozesz jeszcze poradzic Raczku
pocdrawiam, serdecznie :P
Raczku przyszłam po porade... dla pewnego miłego młodzieńca z tego forum postanowiłam ukorzenic datury. Obciełam co się dało moim i wsadziłam do wody...
Teraz czekać korzonków? miesiać?
Tak sie chciałam upewnić...
Teraz czekać korzonków? miesiać?
Tak sie chciałam upewnić...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Raczek
Tak Iza,badylki datur ukorzeniają się tak po ok. miesiącu.
Jeżeli ukorzeniasz w cieplejszym pomieszczeniu mogą ukorzenić się wcześniej,
w chłodzie trwa to dłużej.
Jeżeli ukorzeniasz w cieplejszym pomieszczeniu mogą ukorzenić się wcześniej,
w chłodzie trwa to dłużej.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Pestko wiem już,że nie wszystkim moim daturom posłużyło wysokie obcięcie gałązek,
czyli powyżej liścia asymetrycznego.Te najwyższe gałązki były jeszcze zielone,niezdrewniałe
i widzę,że się po prostu zasuszają.
jedna odnoga,chyba zaczyna nadgniwać,zrobiła się jakaś wiotka.
Zobaczę jeszcze jutro,ale chyba będę musiała ja obciąć i zasypać ranę cynamonem.
W poprzednich latach przesadzałam datury z gruntu do wiaderek i dawałam ziemie z mojego ogrodu.
Po ok.dwóch miesiącach ta ziemia robiła się jak skala i musiałam podlewać.
W 2008 roku przesadziłam datury do kupnej ziemi uniwersalnej.
Tydzień temu oglądałam datury i ta ziemia zrobiła się sypka,jeszcze tej zimy datur nie podlewałam.
Pestko jeżeli chodzi o twoje datury,to uważam,ze im chyba jest za ciepło,że już zaczynają puszczać listki.
To jeszcze nie czas na nie.U mnie w zeszłym roku listki pojawiły się w kwietniu.
Niestety,te pierwsze listki i tak roślina zgubi po przesadzeniu do gruntu,ponieważ one są nie zahartowane.
Dopiero liście,które wypuści już rosnąc w gruncie będą trwałe.
czyli powyżej liścia asymetrycznego.Te najwyższe gałązki były jeszcze zielone,niezdrewniałe
i widzę,że się po prostu zasuszają.

Zobaczę jeszcze jutro,ale chyba będę musiała ja obciąć i zasypać ranę cynamonem.
W poprzednich latach przesadzałam datury z gruntu do wiaderek i dawałam ziemie z mojego ogrodu.
Po ok.dwóch miesiącach ta ziemia robiła się jak skala i musiałam podlewać.
W 2008 roku przesadziłam datury do kupnej ziemi uniwersalnej.
Tydzień temu oglądałam datury i ta ziemia zrobiła się sypka,jeszcze tej zimy datur nie podlewałam.
Pestko jeżeli chodzi o twoje datury,to uważam,ze im chyba jest za ciepło,że już zaczynają puszczać listki.
To jeszcze nie czas na nie.U mnie w zeszłym roku listki pojawiły się w kwietniu.
Niestety,te pierwsze listki i tak roślina zgubi po przesadzeniu do gruntu,ponieważ one są nie zahartowane.
Dopiero liście,które wypuści już rosnąc w gruncie będą trwałe.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Tersko fajnie,że spodobało ci sie podsumowanie mojej wiedzy.
Faktycznie sadząc datury do gruntu odpada ci wiele problemów,ale może pojawić się jeden nowy.
Mianowicie datury w gruncie rosną o wiele większe i na jesieni może pojawić się problem z przechowaniem.
Czasami trzeba je przyciąć dość radykalnie,aby zmieściły się w zimowej kwaterze.

Faktycznie sadząc datury do gruntu odpada ci wiele problemów,ale może pojawić się jeden nowy.
Mianowicie datury w gruncie rosną o wiele większe i na jesieni może pojawić się problem z przechowaniem.
Czasami trzeba je przyciąć dość radykalnie,aby zmieściły się w zimowej kwaterze.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tym akurat nie będę miała problemuRaczek pisze: Faktycznie sadząc datury do gruntu odpada ci wiele problemów,ale może pojawić się jeden nowy.