Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Martuniu cudowne kolekcje przepięknych piwonii, róż, lilii, liliowców,goździków i floksy już kwitną ;:215 ;:215
Jednym słowem okrom wszystkiego i jest czym oczy nacieszyć , a miód na ;:167
U mnie też ciągle burze i wszystko niszczy ;:145
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ale te ostróżki i maki tak pięknie kwitną, że żal ich ruszać?

Co do Fotosika ? idź na Imgur, tam limitów nie ma?

Cudna kolekcja goździków brodatych.

Pozdrawiam!
LOKI
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Marto to
miejsce po jaśminowcu jest mi potrzebne ponieważ chcę tam posadzić różę krzaczastą która jest piękna i niezawodna.
Gożdziki pięknie u Ciebie kwitną.Ja swoich siewek nie ruszam,ewentualnie przesadzam.Lubię je za to,że długo stoją w wazonie i pięknie kwitną.Też mam nadzieję zobaczyć wszystkie kwitnące piwonie.
Ten gożdzik z pierwszego zdjęcia jest bardzo ciekawy,mało spotykany.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Martusiu

Wiesz że uwielbiam Piwonie, więc musiałam przybiec szybciutko i pooglądać jakie perełki u Ciebie kwitły ;:138 mamy niektóre te same odmiany :D ja nie narzekam, kwitły ładnymi bukietami, piszesz ze lubią w zimie być przemrożone, ja też o tym słyszałam ;:108 lubią słoneczko to fakt i dobrą ziemię zasiloną przed posadzeniem w kompost. Twoje Różane krzewy powaliły mnie na kolana piękne olbrzymki ;:138 ;:138 Goździk co jeden to ładniejszy ;:167 kiedyś miałam ich dużo w ogrodzie, później na trochę znikły, ale od jakiegoś czasu znowu goszczą u mnie, są to bardzo wdzięczne kwiaty. Liliowce już otwierają pąki, ależ szybciutko i floksy ;:oj To prawda kwitnie wszystko na raz , ale jest zima i wtedy można powstawiać te zdjęcia których się nie zdążyło w sezonie. Dobrej pogody na ogrodowanie, pozdrawiam ;:196
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj Marto ale u Ciebie już kolorowo ;:oj Podziwiam Twoje kolekcje poszczególnych gatunków kwiatów jak Irysy, Piwonie. U mnie tylko 2 Irysy zakwitły a u pozostałych tylko liście sterczą. Nie wiem co żle robię, może to,że nie przycinam liści na zimę ?
Ja też mam parę krzaków Piwonii ale miałam wpadkę w zakupie ich bo zamawiając żółtą okazało się,że zakwitła czysto biała /wprawdzie ładna pełna/ a zamiast fiolet mam pudrowy róż która jest piękna i wytrzymała. Podejrzewam,że to Sara Bernard. Część to dawne Bordowa i białe które w trakcie rozkwitu mają trochę różu,żółci. A dwa lata temu zakupiłam niedużą sadzonkę Coral w Bied... ale jeszcze nie kwitnie. Ty pewnie kupowałaś swoje w profesjonalnych sklepach,szkółkach bo takie piękne są. ;:138
pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę jakie już masz ładnie kwitnące liliowce. ;:215
Innego kwiecia też istne bogactwo.
floksy zaczynają.Oj będzie nam pachniało ładnie,
Kielichowiec chiński piękny.To prawda,że on ładnie pachnie ??
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Maryniu, ;:180 , mnie też liliowce zaskoczyły, a floksy tak wcześnie kwitną już od kilku lat, to już chyba trzeba się przyzwyczaić.
Goździki posiałam raz, teraz to już samosiejki, rządzą kolorami jak chcą.
Burze sobotnie wlały dość wody, a razem z wiatrem zrobiły niezły bałagan w ogrodzie.
Pogodnego dnia ;:196

Soniu, ;:180 , jednak u mnie widoku wszystkich piwonii nie zobaczysz, bo rosną w różnych miejscach, tylko mnie wiadomych. U Ciebie to byłby widok ;:138 ,dlaczego Ty nie masz piwonii?
Goździki u mnie same rządzą kolorami i zestawieniami, ja tylko im nie przeszkadzam.
Soniu, może spróbuj z martagonami, w końcu w naturze rosną całymi łanami, a gryzoni w lesie pełno. Podobno w nich nie gustują i taką mam nadzieję, bo mi się podobają.
Ogród mi podlało, teraz przydałoby się trochę spokoju, a tu znowu burze w prognozie ;:223
Miłego tygodnia ;:196

Halinko, dziękuję za pochwały dla moich kwitnących roślinek ;:196 Jedne kończą, inne rozkwitają, zawsze można coś znaleźć :tan , mimo, że burza zrobiła pogrom w ogrodzie.
Miłego ciepełka ;:196

Loki, A jak wyciąć floksy, kiedy właśnie rozkwitają? Dlatego możemy liczyć na litościwe kilka kwiatków irysów następnej wiosny ;:306
Goździki dziękują ;:180

Danusiu, to nie masz wyjścia, musisz karczować!
Goździki u mnie też same znajdują sobie miejsce do życia, a kolorki to zawsze niespodzianka ;:oj
Piwonie dostaną jedzonka, a podlewanie zapewniają prognozy na lipiec, byle nie za wiele tej wody, i będziemy czekać na wiosenny festiwal. ;:138
Miłego dnia ;:196

Krysiu, też kocham piwonie, każda piękna. Teraz jest tyle nieznanych mi, pięknych odmian, ale przecież moich staruszek się nie pozbędę. Zresztą jedną przesadziłam dawno temu i ciągle odrasta w starym miejscu! Trzeba byłoby chyba karczować koparką!
U mnie wiosna , mimo, że nieciekawa, jednak przyszła wcześniej niż do Ciebie, to i wszystko szybciej rozkwita, ale i szybciej kończy.
Za pochwały gorąco dziękujemy, a dobre życzenia odwzajemniam ;:196

Bożeno, :wit
Bardzo dziękuję za pochwały dla kwitnień w moim ogrodzie i zawsze serdecznie zapraszam.
Piwonie mam od dawna, kiedy jeszcze nie miałam internetu, to są od znajomych, a później już kupowałam korzonki w kapersach, które po kilku latach zakwitają. Dzisiaj zamówiłabym w dobrej szkółce i kwitłyby zaraz wiosną, tylko u mnie już trudno o dobre miejsce dla nich, chociaż kuszą mnie bardzo.
Irysów nie przycinam, jedynie zbieram suche liście, ale przycinanie na zimę na pewno im nie szkodzi, musi być inna przyczyna. Może mają za mało słońca, a potrzebują go dużo, albo zbyt mokre podłoże?
Życzę dużo kwitnień :tan

Aniu, ;:180 , oj będzie pachniało jak floksy się rozkręcą, do tego pachnące lilie.
Kielichowiec chiński u mnie nie pachnie, w dodatku jest strasznie roztrzepanym krzaczkiem. Pachną kwiaty kielichowca wonnego, przynajmniej tego krzaka który wąchałam i z którego mam sadzonki, ale u mnie jeszcze nie kwitnie. Wonny ma też drobniejsze liście i tworzy zgrabny krzaczek.
Pozdrawiam gorąco ;:196

Kolorowe lato.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, właśnie tak jak piszesz .... kolorowe lato ... zwłaszcza w Twoim bajecznym ogrodzie, widać to na każdym kroku. ;:215 ;:215
Dobrze, że drzewa dają Ci sporo cienia, to lepiej się wypoczywa. U nas piekielnie gorąco, unikam słońca, bo jestem po szczepieniu.
Pozdrawiam i wspaniałego tygodnia życzę, na upojnym leniuchowaniu w ogrodzie. ;:167 ;:168 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dzisiaj jakoś tak deszczowo-burzowo , więcej straszy niż pada u mnie.W sobotę burzy u mnie nie było...Deszcz tylko lokalnie, u Syna na innym osiedlu nie padało. ;:131
W ogrodzie masz kolorowo i kwitnąco zapewne bo pokazywane rośliny o tym świadczą.Niektóre masz bardzo wyrywne! ;:138
MIŁEGO DNIA! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Martusiu wegetacja u Ciebie pruje do przodu...i gdzie się tak spieszy ;:65
Mnóstwo ślicznych kwitnień widzę, czy to tez jest martagon? https://www.fotosik.pl/zdjecie/33029db018d607b5 , rozmaitość goździków kamiennych ;:215 Mam prośbę jakby Ci się udało to poproszę o nasiona, bo u mnie zostały dwa kolory.
Zakwitł mi taki śliczny irysek, czy to od Ciebie?
Obrazek

Ogród ostatnio podlewają z góry więc wszystko szaleje szczególnie zielsko i przestaje mi się podobać tak jak Tobie. Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, dziękuję za piękne określenie ogrodu ;:180 , chociaż nie wiem czy zasłużone :oops: , bo kwiatków trzeba szukać w "lesie" floksów. Przerastają nawet lilie, te jednak przebiją je zapachem :tan .
U nas też wczoraj miało być upalnie, ale burze od rana nie dały odczuć wysokiej temperatury, zaledwie trochę rośliny przeschły, znowu przyszła burza. W deszczową pogodę nie lubię moich drzew, bo trudno przejść po ogrodzie, żeby nie nakapało za kołnierz ;:306 , ale upał musi trwać długo, żeby w moim cieniu zrobiło się nieprzyjemnie :heja
Przyjemnych temperatur i dużo zdrówka, bez objawów poszczepiennych ;:196

Maryniu, u mnie wczoraj powtórka z soboty ;:174 , rano burza za burzą, a po południu dokładka i ostrzeżenia na całą noc. Na razie opady niezbyt intensywne, ale już jest bardzo mokro, a inni mają już bardzo sucho!
Dużo roślin kwitnie, ale ogród duży, to już nie to co wiosną, teraz zieleń górą. Już rozkwitają floksy, lilie i liliowce, to jest nadzieja na wybuch kolorów ;:215
Wydaje się, że wszystko szybciej zakwita, a w porównaniu ze wspomnieniami, które pokazuje mi telefon, wszystkie kwitnienia są opóźnione w stosunku do poprzednich dwóch lat ;:oj
Pięknych letnich dni, bez nadmiarów ;:196

Marysiu, :wit
Nie wiem gdzie to wszystko się tak spieszy, może rośliny chcą w tym roku zakwitnąć dwa razy? ;:306 Ale u Ciebie też szaleją, irys, do którego mogę się przyznać, u mnie jeszcze ani myśli kwitnąć. ;:oj
Dziękuję za pochwały moich kwitnących roślinek;:180
Ta lilia to też martagon, mam jeszcze białego w kropki, ale zdjęcie gdzieś mi się zawieruszyło.
Nasionka z goździków pozbieram, mam nadzieję, że będą, one jeszcze nigdy nie zawiodły. W tamtym roku np.trojeść bulwiasta wcale nie zawiązała nasion, (a miałam zebrać!) tak jak i miesiącznica o dwukolorowych kwiatach. Nasienniki wytworzyła, ale zaraz całe rośliny zaczęły ginąć, w sumie miałam ich trzy i wszystkie uschły, zanim nasionka dojrzały, a w tym roku nie było ani jednego takiego cudaka ;:185
Wszystko rośnie w cieple i wilgoci, moje floksy są już w większości wyższe ode mnie, praktycznie nikt mnie nie może znaleźć w ogrodzie ;:306 Zielskiem się nie przejmuj, a dzięki wilgoci (byle nie za wiele!) roślinki mają szansę przetrwać wśród chwastów, a w następnym rokujuż to ogarniesz ;:215
Dużo, dużo zdrówka i spokoju ;:196

To normalne, ale ciągle mnie zadziwia, na jednej łodydze mix kolorów.

Obrazek

Obrazek

Na biało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uroczy czosnek zwisły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nareszcie ten przetacznik został u mnie (Dorotko ;:196 )

Obrazek

Życzę wszystkim, a szczególnie Halinkom ;:196 , miłego dnia :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj, Martusiu!
Spacer po Twoim bajecznie kolorowym ogrodzie to raj dla oczu. ;:215 Aż żal serce ściska, że zapachy się z ekranu nie wylewają. :lol:
Bogactwo pięknych kwiatów zapiera dech w piersiach ;:138 ;:138 , a wszystkie są tak godne uwagi, że nawet jednego nie jestem w stanie wybrać dla podkreślenia jego szczególnej urody. ;:433

Cieszę się, że choć Tobie woda z nieba podlewa roślinki. ;:333 ;:303 Moje mdleją w palącym słońcu, całkowicie pozbawione deszczu i gdyby nie woda z węża, którą leję codziennie skoro świt i po zachodzie słońca, umarłyby stojąc. ;:223

Niech Ci ogród rozkwita coraz to nowymi ślicznościami, a pogoda nie czyni szkód. ;:196
Zdrówka. ;:167 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, nie ma sprawiedliwości w przydziale wody z nieba ;:185 , Ty musisz ciągle podlewać, a u mnie już nadmiar. Przy tej wilgotności i cieple zaraz jakieś grzyby zaczną atakować rośliny ;:14
Dziękuję pięknie za pochwały dla kwiatuszków ;:180 , one muszą znieść każdą pogodę i jeszcze cieszyć kwitnieniem, żeby nie narazić się ogrodnikom ;:306
Miłego przebywania na łonie natury ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Martuniu :wit
U mnie też leje i końca nie widać. Wodę mam już w piwnicy i w garażu ;:223
Zrobiłam sobie dzisiaj poranny spacer po Twojej posiadłości i jak zawsze jestem zauroczona pięknymi kwiatami i roślinami, wszystkie są śliczne ;:215 Moje clematisy coś chorują, mają małe i poskręcane kwiaty. ;:145
Czy ta żółta kwitnąca pałka to pustynnik? Właśnie udało mi się ostatni kupić na ryneczku i szukam miejsca dla niego :D
Pozdrawiam i życzę więcej ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Rudbekie już zaczynają pokazywać kwiaty, znak to że już lato poczuły.. ;:108
Moje floksy tak nie rosną jak Twoje i ukrywanie się w nich mi nie grozi! :lol:
Chciałabym bardzo pojechać na działkę ale czy nadarzy się możliwość dzisiaj..Zostawiłam wykopane hosty nie zadołowane, wprawdzie padało to nie zwiędły ani nie uschły ale te ślimory...czy się za nie nie wezmą.Odmiany takie,których niby nie jedzą ale..w tak sprzyjających warunkach.. :?:
MIŁEGO DNIA ! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”