.
 .To dobrze, że nie zniechęcasz się stratami, będą nowe rośliny i nowe doświadczenia.
 .
 .

Potrzebują słońca, wszystko w tym roku opóźnionenolina pisze:Moje od miesiąca pod chmurką ,ale stoją w miejscu ...
 Ale dopiero zaczynamy
 Ale dopiero zaczynamy   

carabus1 pisze:Ja w tym roku też straciłem kilka roślin. Nie była to przyjazna zima oj nie...
Taki niestety los kaktusiarza, czasami mamy pod górkę, ale wiemy jaki jest najlepszy sposób na pocieszenieejacek pisze:Marne pocieszenie ale też mam straty po tej zimie, większe niż po zimowaniach wcześniejszych. Rośliny które pokazałaś wyglądają na będące w dobrej kondycji
 Przetrwały najsilniejsze, mają się całkiem dobrze, ciekawa jestem kiedy rośliny na dobre się  rozkręcą i jak będzie z pogodą.
 Przetrwały najsilniejsze, mają się całkiem dobrze, ciekawa jestem kiedy rośliny na dobre się  rozkręcą i jak będzie z pogodą.
hen_s pisze:Jak widzę powoli rozpoczynasz sezon, widać już pierwsze pąki na Twoich gymno...
Powoli zaczynamyhen_s pisze:Co do szkód... Cóż, zdarza się. Wydaje się że będziesz musiała zmienić zimowisko...
 i liczymy na to, że lato będzie długie i pozwoli nacieszyć się słońcem. Troszkę pąków jest, zazwyczaj pod koniec maja już coś tam kwitło
  i liczymy na to, że lato będzie długie i pozwoli nacieszyć się słońcem. Troszkę pąków jest, zazwyczaj pod koniec maja już coś tam kwitło   Jest szansa, że nowe zimowisko będzie, na strychu. Więcej schodów do pokonania, ale warunki lepsze.
 Jest szansa, że nowe zimowisko będzie, na strychu. Więcej schodów do pokonania, ale warunki lepsze. 

bardzo chciałam go mieć), Gymnocalycium bueneckerii WG 23, Gymnocalycium ferrarii MT 07-242, Gymnocalycium chacoense STO 990, Gymnocalycium schickendanzii FR 444b, Gymnocalycium triacantum JN 118, Gymnocalycium vatteri STO 90-411 i Parodia ladae RF 079. Ale będzie parę innych
 bardzo chciałam go mieć), Gymnocalycium bueneckerii WG 23, Gymnocalycium ferrarii MT 07-242, Gymnocalycium chacoense STO 990, Gymnocalycium schickendanzii FR 444b, Gymnocalycium triacantum JN 118, Gymnocalycium vatteri STO 90-411 i Parodia ladae RF 079. Ale będzie parę innych   

Cudowne rośliny - widać, że zamawiałaś rarytasy z rodzaju. Aż miło patrzeć - chętnie więc zobaczę je również po posadzeniu, na stanowisku w kolekcji.(...) dotarły do mnie pierwsze rośliny, zamówiłam po dwie sztuki każdego gatunku, i fajnie, bo widać różnorodność, ten sam gatunek a nieco inny np. kształt i długość cierni, kształt korpusu.

. Super cierniuchy.
. Super cierniuchy.

Może na szlaku gdzieś, kiedyś się spotkamyhonorka22 pisze:Widzę, że my kaktusowo zakręceni mamy kolejną wspólną pasję - wycieczki górskie

Dlatego jesteśmy trochę spóźnienihonorka22 pisze:Lidio, w tym roku zaserwowałaś swoim kaktusom długi zimowy sen.
 dopiero się rozkręcamy
 dopiero się rozkręcamy   ale lepiej późno niż wcale. Na dobry początek jeden kwiatuszek.
 ale lepiej późno niż wcale. Na dobry początek jeden kwiatuszek.

.
 .

. G. tilianum świetnie się prezentuje, całościowo, korpusowo i kwieciście.
 . G. tilianum świetnie się prezentuje, całościowo, korpusowo i kwieciście.