To znowu ja

Danusiu nie sposób oczu oderwać od Twoich piękności

pierwiosnki marzenie , szczególnie te omszone, ale koło ciemierników nie mogłam przejść spokojnie

cudne takich jeszcze nie widziałam pełny jest prześliczny czy siewki też powtarzają cechy rośliny matecznej, ja mam 5 gatunków ale wszystkie pojedyńcze .
Jeśli chodzi o mojego kwiatuszka to od czasu gdy zebrałam nasiona i wysiałam ich węcej funkcjonuje u mnie jako samosiejka zawsze gdzieś sie pojawi a stare egzemplarze często giną.
Jeśli chcesz to wiosną zobaczę i jeśli będą samosiejki to możesz na mnie liczyć, a jak nie to na pewno na nasionka.
HELLEBORUS ORIENTALIS czarny i HELLEBORUS PACYFIC FROST

po prostu mnie powaliły superrrrrrrrr takich jeszcze nie widziałam .
Danusiu u mnie często ciemierniki powalają choroby grzybowe, ale przez to że jest ich kilka to zawsze ocaleje jakaś samosiejka, w zeszłym roku myślałam że straciłam na dobre ciemiernika korsykańskiego ale znalazł sie jeden egzemplarz pod krzaczkiem gryczpanu. Napisz proszę jak się sprawują u Ciebie czy też prześladują je choroby, może dla tego że na całej powierzchni ogrodu mam cieżką glinę. Cały czas robię wszystko żeby trochę ją rozlużnić ale i tak chyba nie jest ona odpowiednia dla ciemierników.
Danusiu czy ten czarny i Pacyfic Frost też można rozmnażać z nasion?
Ale się rozkręciłam , gaduła ze mnie

przepraszam na razie zmykam

Napisz proszę które z twoich roślin lubisz najbardziej