Witam wszystkich, w czerwcu posadziliśmy z mężem 3 katalpy. Od jakiś 2, 3 tygodni liście schna i z jednego drzewka już opadają. Pozostałe 2 sa trochę w lepszym stanie ale podejrzewam że to kwestia czasu. Czy to oznaka jakiejś choroby, nieprzyjecia się drzewek czy może sparzenia przez słońce? Proszę pomóżcie je uratować..
Dzien dobry. Mam problem z katalpa. Spryskalem Topsinem oraz innym srodkiem na maczniaka. Ten drugi zdaje sie pomogl ale liscie robia sie poskrecane, brzydkie (nie wszystkie) i niektore żółkną. Co mam robic??? Zalaczam zdjecia ponizej:
Wygląda na to, że jest tam za mokro, zbyt mało przepuszczalna gleba, to jest warunek by katalpa dobrze rosła.Jeżeli gleba/podglebie jest nieodpowiednie to nic nie zrobisz, będzie chorowała.Widać to po mozaikowatych liściach, że korzenie mają jakiś problem, bo liście o tej porze powinny być jednolicie zielone.Teraz jest moda na włókninę i żwirki, a to niestety nie służy korzeniom, szczególnie na wilgotnych z natury glebach.
Przepraszam za niepoprawną pisownie w poprzednim poście. Chciałbym wrócić do tematu bo nie wiem co mam zrobić. Jakieś 3-4 tygodnie temu wykonałem oprysk katalp Topsinem. Po nocy okazało się że liście jednej zwiędły. Co to może być? Jak jej pomóc? Liście nie usychają są cały czas zwiędnięte.
Witam - niektóre liści katalpy są mocno zdeformowane ,łącznie z głównym nerwem - poniżej foto uszkodzenia ,liście takie są od samego początku ,nie było stosowane żadnych środków /zabiegów chemicznych na roślinach - podejrzewa ktoś ?coś ?;(