1. Producent nawozu nie ma większego znaczenia w typowej uprawie amatorskiej, różnice między nimi są niewielkie. Wystarczy taki, jaki dostaniesz w markecie. Co prawda osobiście używam Petersa, ale używałem wcześniej innych nawozów i tak naprawdę nie ma co kombinować. Wg mnie, szkoda kasy. Nie zapominajmy, że nawóz to tylko jeden z czynników w uprawie roślin, ważniejszym jest odpowiednia ilość światła.
2. Pisałem wielokrotnie, wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, w przypadku palm nie powinna być większa niż około 3 - 4 cm na średnicy. Im dasz większą doniczkę, tym: podłoże będzie wolniej przesychać oraz roślina będzie bardziej szła w korzenie. Te doniczki wg mnie są za duże, a na pewno ta biała - szara ewentualnie w ostateczności, ale daj wtedy więcej drenażu. Ja bym poszukał w Castoramie/LM z terakoty, nie wiem z czego są te ze zdjęcia, ale terakota ma tą zaletę że lepiej oddycha od plastiku.
Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z tym:
Ponoć mogą być dość szeroko jeśli jest dużo kłodzin bo rośliny mogą konkurować?-czy to prawda.
Trzeba uwzględnić tutaj, że palmy to są drzewa i jednej doniczce nie ma zbyt wiele przestrzeni na zbyt dużą ilość pojedynczych roślin uwzględniając ilość składników odżywczych. Jeśli rośliny mają dobrze rosnąć, lepiej posadzić góra dwa egzemplarze do jednej doniczki. Ponadto musisz uwzględnić, że większa ilość roślin, to proporcjonalnie większa ilość korzeni. Jeśli dasz do jednej doniczki zbyt dużo roślin, to oprócz tego że będą ze sobą konkurować, to częściej będziesz musiał przesadzać. Uważam, że dwie palmy w jednej doniczce to optimum.
Chociaż pojedynczo będą miały najlepsze warunki do wzrostu.
3. Jeśli nie ma nowych plam, to po co chcesz ładować chemię? Oczywiście, że możesz kupić Topsin na zapas, tylko musisz pamiętać że każdy preparat ma okres ważności, po upływie którego może albo w pełni nie zadziałać, albo zaszkodzić roślinie. Napiszę Ci tak, zadaj sobie pytanie jak często będziesz używać tego preparatu uwzględniając, że zwykle wystarczy jeden, góra dwa opryski.
4. Nie ma potrzeby dawać doniczkę na podstawkę wypełnionej keramzytem, wystarczy sama podstawka. Natomiast jeśli chodzi o dostęp powietrza od spodu doniczki, to kłania się fizyka. Jeśli woda wypływa od spodu, a jest cięższa od powietrza, to powietrze ma szansę dostać się w drugą stronę, prawda?

Poza tym powierzchnia doniczki i podstawki nigdy nie będzie idealnie równa, będzie większa lub mniejsza szczelina.
5. Nie do końca jest to prawda, bo po pierwsze nie wszystkie palmy mają takie same wymagania wodne. Po drugie musisz uwzględnić wielkość doniczki oraz warunki uprawy. Im większa doniczka tym wolniej przesycha podłoże, zwłaszcza w głębi doniczki oraz w zależności od temperatury i wilgotności powietrza czy pory roku. Kencję najlepiej podlewać umiarkowaną ilością wody, a kolejne podlanie jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża. Jeśli jest ciepło, tzn., utrzymują się temperatury powyżej 20 - dwudziestu paru stopni, czyli w obecnym okresie, możesz podlać większą ilością wody, jeśli chłodniej, mniejszą. Podobna zasada jeśli chodzi o stopień nasłonecznienia, jeśli roślina stoi w lekkim cieniu, a na roślinę nie pada dużo słońca, lepiej podlewać umiarkowaną ilością wody.
I na koniec jeszcze w kwestii podłoża. Im większa doniczka, lepiej dać bardziej przepuszczalną mieszankę, 2:1 (ziemi do żwirku).