Moja mała dżungla

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała dżungla

Post »

Ja mam rojniki od tamtego roku w doniczce, która stoi pod gołym niebem. Podlewam tylko od czasu do czasu w momencie jak bardzo długo nie pada.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jednak myśle,że odpływ to podstawa. Jeden mylny ruch i woda staje, a jak podłoże jest przepuszczalne to staje zawsze.
Ja rojniki w ogrodzie podlewam mega rzadko, one są dość wytrwałe. Z dwojga złego lepiej ich podlać za mało niż za dużo ;)

A co jest pod kamyczkami?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sam drenaż nie wystarczy, odpływ to podstawa. Podlejesz, trafi się później spadek temperatury i podłoże będzie dłużej mokre. Poza tym nie zapominaj, że od spodu też powinno dopływać powietrze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozumiem, wiem że bez odpływu to tak słabo ale mam kilka roślin na balkonie które uprawiam w ten sposób chociażby komarzyca właśnie. Cóż, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko że to jest stricte sucholub a plekantrusowate wodę lubią i potrafią jednak strawić jej większe ilości. No i korzenie też im się dość rozrastają to nawet jak coś przegnije to puszczą z przysłowiowego kija i ukorzenią się raz jeszcze. Rojnki raczej słabo tworzą korzenie,więc jak coś zgnije to już może nie odrosnąć. Nie wiem co to za materiał ( ceramika?) Ale może da się nawiercić parę dziurek dla świętego spokoju?
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Tydzień temu pozyskałem szczepki tej trzykrotki, umieściłem w wodzie i po tygodniu wypuściła masę nowych korzeni. Wsadziłem dziś do ceramicznej doniczki, oby zaczęła rosnąć bo z tą rośliną już miałem kilka podejść i za każdym razem umierała albo wcale nie rosła.

Obrazek

Przyciąłem moje reo meksykańskie i po tym jak szczepki puściły korzenie, wsadziłem do doniczki. Tylko patrzeć jak się rozrośnie i zajmie całą przestrzeń :tan

Obrazek

Bluszcz, który kupiłem w tamtym roku coś marnie rósł. Odkąd przeniosłem na wiszący kwietnik przy oknie wypuścił mnóstwo młodych listków

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Palmy Waszyngtonie robusty w końcu zbierają się do wypuszczenia podzielonych liści. W końcu ;:173 już miałem ich dość

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzykrotki Ci tak padały? To aż niesamowite, bo one są jak chwasty. To trzymam kciuki za nie, bo są naprawdę ładne. ;:333
Dla pocieszenia napiszę, że moje ostatnio się przypaliły na słońcu, ale też odrastają ;)
Reo teraz wygląda bardzo fajnie, to skrócenie mu chyba wyszło na dobre. Jak się rozpędzi to zapełni doniczkę bardzo szybko.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Możliwe że trzykrotki padały bo zapomnialem podlewać :roll:
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Niesamowite, w przeciągu tygodnia cytryna zaczęła bardzo szybko rosnąć. Wystarczyło pozbyć się starych, dużych liści
Obrazek
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

Moje epipremnum, po wielu dolach i niedolach wraca do życia :)

Obrazek

I trzykrotka, jest przepiękna

Obrazek

Zauważyłem że niektóre pędy rojnika wypuszczają korzonki

Obrazek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rojnikom niewiele trzeba do szczęscia także szybko Ci się rozrosną. Ładnie wyglądają te aranzacje z kamykami itd. Wczoraj zwróciłam uwagę w ogródku u znajomych - mają je na grubym plastrze kory. Wygląda to obłędnie :)

Zachwycam się trzykrotką. Jest naprawdę piękna, taki intensywny kolor miły dla oka. Widzę też w tle że masz super zielistkę na szafie, mega gęsta. Też zazdroszczę,bo moje ciągle mają jakieś przygody.
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

A dziękuję, co do zielistki to jakieś 3 lata temu czy może 2,była tak piękna i wypuszczała mnóstwo odrostów z małymi zielistkami. Teraz nie, i nie wiem dlaczego :( wtedy niczym nie nawoziłem, często podlewałem a teraz ma nawóz, też często podlewam ale nic nie idzie.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie tylko Twoja tak się zachowuje. Mnie też się nigdy nie zdarzyło żeby zielistka wypuściła pędy i szczepki ;:223 a tak bym chciała...

Muszę Ci powiedziec że mam taką swoją obserwację już od dłuzszego czasu że tak zazwyczaj jest i to jest jakaś wewnętrzna siła przetrwania roślin. Jeśli mają się jak pączki w maśle to sobie żyją radośnie,ale jak warunki się robią trudniejsze to tak reagują. I np zakwitają kwiaty które jest ciężko wyhodować, wydają nasiona i odrosty żeby w jakiś sposób przetrwać. strasznie irytujace jak ktoś np dba i nie może sie dochować a one się tak zachowują w skrajnie słabych warunkach. Ale to tylko moje spostrzeżenie ;)
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p

Post »

A to fakt, czytałem gdzieś nawet że jeśli chce się uzyskać takie odrosty to trzeba roślinę trochę przesuszyć. Ja jakoś nie mam serca bo ostatnio bardzo często podlewam. Na przykład dzisiaj dzień podania nawozu, jak co tydzień latem.
Przyjaciel niedługo da mi szczepki monstery monkey mask, ale się cieszę :tan oraz geranium.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”