Co robimy w MARCU na działkach i w naszych ogrodach ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O koronie cesarskiej pisze trochę na http://artemida.amu.edu.pl/~kwiaty/kwiaty/k06001.htm
A tu http://www.rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/fritillaria.html odpowiedź dlaczego cesarska korona nie kwitnie?
Jak podają w powyższym linku przyczyn może być kilka:
-zbyt lekka jałowa ziemia,
-za słabe nawożenie,
-kwaśna ziemia,
-zagęszczenie roślin,
-sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów,
-duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu,
-przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze.
A tu http://www.rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/fritillaria.html odpowiedź dlaczego cesarska korona nie kwitnie?

Jak podają w powyższym linku przyczyn może być kilka:
-zbyt lekka jałowa ziemia,
-za słabe nawożenie,
-kwaśna ziemia,
-zagęszczenie roślin,
-sadzenie w obrębie systemu korzeniowego drzew i krzewów,
-duże wahania temperatury w glebie w pobliżu cebuli przy zbyt płytkim posadzeniu,
-przechowywanie wykopanych cebul w zbyt wysokiej temperaturze.
Pozdrawiam Andrzej.
-
Jak poszukiwać uszkodzeń mrozowych oraz jak postępować aby pomóc drzewom i krzewom, które ucierpiały w czasie zimy:
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/drzewa_po_zimie.html
http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/drzewa_po_zimie.html
Pozdrawiam Andrzej.
- diya3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sty 2007, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja czekam do niedzieli i niezależnie od wszystkiego zabieram sie za przycinanie,wygrabianie i porządki-podobno od poniedziałku ciepłoooo-nareszcie -czeka już na parapecie 7 róż nina weibull i 2 pnące i pachnące parade- może ktoś ma i może napisać jak się sprawdzają w praktyce ??!
, no i ja też chatte muszę cokolwiek przesadzić ,choć próbuję się pilnowac, no ale coż, ,,bliźniak'' lubi zmiany w ogrodzie.
aha, kupiłam nasiona takiej rośliny z dyniowatych KIWANO, ma ktoś jakieś doswiadczenia w uprawie ?
pozdrawiam wszystkich wyglądających wiosny!
ewa

, no i ja też chatte muszę cokolwiek przesadzić ,choć próbuję się pilnowac, no ale coż, ,,bliźniak'' lubi zmiany w ogrodzie.
aha, kupiłam nasiona takiej rośliny z dyniowatych KIWANO, ma ktoś jakieś doswiadczenia w uprawie ?
pozdrawiam wszystkich wyglądających wiosny!
ewa

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Witaj Jęderek (?).
Róże najlepiej przesadzać jesienią, a jak chcesz to zrobić wiosną, to teraz chyba jest najlepsza pora. Musisz się jednak liczyć z tym, że w tym roku róże mogą słabiej kwitnąć.
Na co zwracać uwagę? Tak jak przy przesadzaniu innych roslin : żeby korzenie się nie podwijały, no i trzeba podlać
Ps. Masz piękne floksy!
Róże najlepiej przesadzać jesienią, a jak chcesz to zrobić wiosną, to teraz chyba jest najlepsza pora. Musisz się jednak liczyć z tym, że w tym roku róże mogą słabiej kwitnąć.
Na co zwracać uwagę? Tak jak przy przesadzaniu innych roslin : żeby korzenie się nie podwijały, no i trzeba podlać

Ps. Masz piękne floksy!

-
Uszkodzone korzenie przytnij. Gdy przesadzisz teraz to usyp kopczyki wokół róż do czasu aż minie obawa większych spadków temperatury. Dbaj przez cały rok o odpowiednią wilgotność gleby wokół tych róż.chatte pisze:... Tak jak przy przesadzaniu innych roslin : żeby korzenie się nie podwijały, no i trzeba podlać ...
Pozdrawiam Andrzej.
Ja się zbieram z siłami by przesiać kompostownik, którym zasilę podłoże w ogrodzie i na grządkach, przyciąłem drzewka owocowe sprawdziłem kondycje roślin po zimie zaczynam się brać za trawnik i za usuwanie trawy wokół oczka muszę jeszcze nazwozić kamieni by nimi wyłożyć "trasę" wokół oczka. Posadziłem tzn. przesądziłem czosnek zimowy, który widocznie nie dość dokładnie był zebrany w tamtym roku i wyrastał w kilku miejscach niebawem posądzę czosnek wiosenny, bo widzę, ze już szczypior wypuszcza. Przy domu mam posiane zielone rycynowe, astry, seler, pory. Niebawem posieję aksamitki i inne kwiaty, zaczynam pobudzanie dość mocne datury i wystawiam ją za dnia na balkon by się zaczęła budzić. Z wielka chęcią zaczął bym pędzić cebule canny ale już nie mam donic
wszystkie są albo zajęte albo zarezerwowane
Za jakiś czas wybiorę się na zakupy by kupić lilie i inne nieco późniejsze cebule kwiatów może nawet coś "nowego" do ogrodu w tym roku wprowadzę. Myślę też nad tym by zacząć bielić drzewa ale z tym jeszcze troszeczkę się wstrzymam, bo na działce sam pracuję i zazwyczaj jak mam ułożony plan się nie gubię w tym co miałem zrobić a czego nie.
Niektóre prace zostawiam swojemu losowi a niektóre zdążę zrobić.
O sianiu do gruntu jeszcze nie myślę bo i nie mam kiedy o tym myśleć 
Zapowiada się pracowita wiosna
Wiosnę już widać bo kwitną żółte i białe krokusy fioletowe kwitną u mnie później niż inne, tulipany i inne wiosenne kwiaty maja już zaczątki pędów kwiatowych wiec nie jest źle
Powoli wszystko zaczyna wychodzić z ziemi
Pozdrawiam
Poprawiono błędy.

Zapowiada się pracowita wiosna

Pozdrawiam

Poprawiono błędy.
- diya3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sty 2007, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przycięłam wszystko co się dało,
posadzilam nowe róże,
skróciłam na 4 -5 oczek te, które już rosną
rozsadzilam kępki niezapominajek , miodunkę i dąbrówkę /tylko część, na wszelki wypadek/
może za wcześnie?, ale nie mogę już się powstrzymać ,
a na ten weekend mamy już następne prace w planach-obcięcie wilków na jabłonce/strasznie ich narosło po ubiegłorocznym cięciu korony/no i może weźmiemy się za ten domek-bunkierek, no tu dopiero pracy i ...pieniążków, ach-samo życie.
posadzilam nowe róże,
skróciłam na 4 -5 oczek te, które już rosną
rozsadzilam kępki niezapominajek , miodunkę i dąbrówkę /tylko część, na wszelki wypadek/
może za wcześnie?, ale nie mogę już się powstrzymać ,
a na ten weekend mamy już następne prace w planach-obcięcie wilków na jabłonce/strasznie ich narosło po ubiegłorocznym cięciu korony/no i może weźmiemy się za ten domek-bunkierek, no tu dopiero pracy i ...pieniążków, ach-samo życie.

- jolciajci
- Przyjaciel Forum
- Od: 26 lut 2007, o 13:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. U mnie na działce też jest bardzo dużo pracy . Wszystko już wyłazi z ziemi ale za to pięknie kwitną krokusy i cebulice.Lilie już mają po 10 cm i jak najszybciej chcą już do słoneczka .Igły kleopatry też już są na powierzchni a i róże popuszczały nowe listki.Jak będzie tak ciepło to i tulipany niedługo zakwitną i będzie bardzo kolorowo. Po zimie jest dużo pracy ale myślę ze wszystkim już się chce do ogródków tak jak i mnie . Pozdrawiam.