Zraszacze ogrodowe-
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lip 2012, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem ze zraszaczem, proszę o pomoc.
Zawory mogą też być zapowietrzone. W zależności od modelu zaworu jest pokrętło, do odpowietrzenia.
Pytanie jakie nie padło, to czy na zimę woda z układu nawadniania została spuszczona?
Jeśli nie, to woda która w nich została mogła je uszkodzić.
Pytanie jakie nie padło, to czy na zimę woda z układu nawadniania została spuszczona?
Jeśli nie, to woda która w nich została mogła je uszkodzić.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Proponuje odpowietrzyć elektrozawory, a jeśli to nie pomoże to należy je rozkręcić, wyczyścić membranę i środek zaworu a następnie skręcić dokładnie.
Elektrozawory standardowo są zamknięte. Otwarcie następuje poprzez podanie prądu 24V [rzadko 9V]. Jeśli sterownik jest wyłączony [nie podaje prądu do zaworów] a woda jest przepuszczana to oznacza na 99% problem związany z EZ.
Na szybko można jeszcze spróbować otworzyć sekcję ze sterownika poprzez fukcję Manual a po chwili ją zamknąć - być może zadziała.
Ostatnia, ale mało prawdopodobna rzecz - nie dokręcone są cewki elektrozaworów lub otwarte przełączniki ręcznego otwierania przepływu wody na elektrozaworach [jeśli takie występują].
Pozdrawiam,
Kamil
Elektrozawory standardowo są zamknięte. Otwarcie następuje poprzez podanie prądu 24V [rzadko 9V]. Jeśli sterownik jest wyłączony [nie podaje prądu do zaworów] a woda jest przepuszczana to oznacza na 99% problem związany z EZ.
Na szybko można jeszcze spróbować otworzyć sekcję ze sterownika poprzez fukcję Manual a po chwili ją zamknąć - być może zadziała.
Ostatnia, ale mało prawdopodobna rzecz - nie dokręcone są cewki elektrozaworów lub otwarte przełączniki ręcznego otwierania przepływu wody na elektrozaworach [jeśli takie występują].
Pozdrawiam,
Kamil
Nie mam pojęcia jak mam odpowietrzyć ten elktrozawór. Przepraszam za iście laickie pytanie ale to chodzi o ten zawór, który jest przy pompie?
-
- 50p
- Od: 28 lis 2013, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Trochę już siedzę w nawadnianiu i pierwsze słyszę o odpowietrzaniu zaworów . Pracuje od 7 lat na RB i Bermad i nigdy nie słyszałem o zapowietrzaniu elektrozaworu, a pokrętło służy do regulacji przepływu. Niezamykające się zawory to na 90 % zabrudzenie membrany, najczęściej kamyczek ( zwłaszcza gdy woda ze studni) który blokuje membranę. Druga sprawa to sprężyna która ulega pod ciśnieniem wody a trzecia to ciśnienie w instalacji powyżej 10 bar , ale to chyba rzadki przypadek chyba że ktoś mieszka przy przepompowni
Dla ogrodnika nie ma złej pogody, jest tylko zły ubiór
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
zapewniam Cię, że wiele elektrozaworów posiada odpowietrznik. Jeśli mamy dyskutować - ja pracuje od 10 lat na RB, K-rain, Hunter itp i odpowietrznik się przydaje. Każda z wymienionych firm posiada przynajmniej 2 modele elektrozaworów 1" z taką opcją.
Ale tak jak napisaliśmy wcześniej - prawdopodobnie jest to zabrudzenie membrany.
Ale tak jak napisaliśmy wcześniej - prawdopodobnie jest to zabrudzenie membrany.
Zraszacz rotacyjny RainBird 3500/5000
Kilka lat temu kupiłem działkę z zapuszczonym ogrodem i systemem nawadniającym. Do ogrodu przez ostatnie 3 lata nie miałem głowy się brać, musiałem remontować dom znajdujący się na tej działce, to był priorytet. Teraz mam chwilkę i chcę ogarnąć system nawadniający. System jest z tyłu domu i przodu. Ogarnia około 500m2 na razie trawnika. Na razie zajmuję się tyłem domu a tam jest 5 sztuk zraszaczy RainBird 3500 oraz 1 sztuka RainBird 5000. Kiepsko, działają, ale działają, podejrzewam że trzeba wymienić jakieś dysze czy coś, albo w ogóle te dysze powylatywały bo woda dziwnie pryska. Z góry przepraszam, w ogóle się nie znam na tych tematach, dopiero jak mam czas przyswajam wiedzę n/t temat.
Proszę o informację, od czego tu zacząć, co w tych zraszaczach się wymienia? A może zamiast nich wstawić inne? ale muszą pasować do tych samych przyłączy. I jeszcze pytanie, poniżej zdjęcie mojego zraszacza, udało mi się dziś podłubać śrubokrętem i wiem że:
1 - to siła, natężenie wody, zmniejszamy lub zwiększamy
2 - nie wiem
3- nie wiem
4 - zwężam lub rozwijam promień podlewania
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/001ef3c5a3e21a8d
Proszę o informację, od czego tu zacząć, co w tych zraszaczach się wymienia? A może zamiast nich wstawić inne? ale muszą pasować do tych samych przyłączy. I jeszcze pytanie, poniżej zdjęcie mojego zraszacza, udało mi się dziś podłubać śrubokrętem i wiem że:
1 - to siła, natężenie wody, zmniejszamy lub zwiększamy
2 - nie wiem
3- nie wiem
4 - zwężam lub rozwijam promień podlewania
https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/001ef3c5a3e21a8d
Re: Zraszacz rotacyjny RainBird 3500/5000
Instrukcja: http://pl.lmgtfy.com/?q=rainbird+5000+instrukcja pierwszy link
Dysze to takie niebieskie wkładki plastikowe przy wylocie. Raczej rozpoznasz. Jeśli zraszacze słabo działają to wyjmij, odkręć przyłącze i powinien być tam filtr wody, może jest zapchany
Co rozumiesz poprzez woda dziwnie pryska ?
Dysze to takie niebieskie wkładki plastikowe przy wylocie. Raczej rozpoznasz. Jeśli zraszacze słabo działają to wyjmij, odkręć przyłącze i powinien być tam filtr wody, może jest zapchany

Co rozumiesz poprzez woda dziwnie pryska ?
Dzięki za link, googluje ze 20 lat a tego nie znalazłem, wstyd ;)
Znalazłem dysze, była pół metra przed zraszaczem, po jej założeniu jest lepiej. Na razie skupiam się nad ustawieniem jednego zraszacza....
Żeby wyjąć zraszacz i sprawdzić czy ten filtr nie jest brudny, trzeba odkręcić żabką tą dużą plastikową nakrętkę przy samej ziemi?? Pytam bo trzyma mocno i boję się żeby czegoś na siłę nie robić i uszkodzić
Mam jeszcze inne pytanie, z innej beczki, mam długą, ze 20 metrową skarpę porośniętą krzewami liściastymi, jest ona wąska bo tylko 1,5 metra, a dalej działka sąsiada, zastanawiam się czym ją nawadniać, myślałem o linii kroplującej, ale podobno zapycha się często, co myślicie o linii pocącej się? Oddaje wodę całą swoja powierzchnią, do tego wąż z gumy bardzo elastyczny
Znalazłem dysze, była pół metra przed zraszaczem, po jej założeniu jest lepiej. Na razie skupiam się nad ustawieniem jednego zraszacza....
Żeby wyjąć zraszacz i sprawdzić czy ten filtr nie jest brudny, trzeba odkręcić żabką tą dużą plastikową nakrętkę przy samej ziemi?? Pytam bo trzyma mocno i boję się żeby czegoś na siłę nie robić i uszkodzić
Mam jeszcze inne pytanie, z innej beczki, mam długą, ze 20 metrową skarpę porośniętą krzewami liściastymi, jest ona wąska bo tylko 1,5 metra, a dalej działka sąsiada, zastanawiam się czym ją nawadniać, myślałem o linii kroplującej, ale podobno zapycha się często, co myślicie o linii pocącej się? Oddaje wodę całą swoja powierzchnią, do tego wąż z gumy bardzo elastyczny
Zraszacz musisz wykopać i odkręcić przyłącze do węża. Jest pewnie na gwincie 1/2". Tej dużej plastikowej bym nie ruszał.
wydajność zraszaczy ogrodowych
Może posiadacze zraszaczy ogrodowych odpowiedzą na kilka pytań.
1. Ile wody pobierają takie dysze?
2. Czy pracują głośno?
3. Czy często się psują oraz od czego najczęściej?
4. Czy jesteście z nich zadowoleni?
1. Ile wody pobierają takie dysze?
2. Czy pracują głośno?
3. Czy często się psują oraz od czego najczęściej?
4. Czy jesteście z nich zadowoleni?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zraszacze ogrodowe-
1 - pytanie z serii ile pali samochód (wielkość zraszacza ciśnienie wody itd)
2 - szum wody zależy od wielkości zraszacza
3 - przez 20 lat przy 60 zraszaczach były 4 awarie ( 4 zraszacze do wymiany)
4 - tak
2 - szum wody zależy od wielkości zraszacza
3 - przez 20 lat przy 60 zraszaczach były 4 awarie ( 4 zraszacze do wymiany)
4 - tak
A jak to jest z tym zakresem podlewania? Producenci podają, że np. regulacja promienia zasięgu podlewania to 2,5-4,0m. Mam wątpliwość czy np. po ustawieniu 2,5m zraszacz rotacyjny będzie podlewać tylko obszar 2,5m od zraszacza czy również obszar bliższy zraszaczowi. Wszędzie pokazują stał strumień ze zraszaczy, z czego wnioskuję, że podlewałby tylko na łuku o promieniu 2,5m, a nie bliżej. Mylę się?
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
podlewa od zraszacza do ustawionej odległości