Pomidory w donicach cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
enia9
50p
50p
Od: 3 mar 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.4

Post »

Jest tak zimno, że moje stoją w miejscu, nie mam szklarenki niestety...
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja rozsada Vilmy jest dobrze zahartowana, mieszka na balkonie i część zabiera się do kwitnienia. Trudno mi coś doradzać w sprawie nierosnących pomidorów, bo wiele zależy od terminu wysiewu i warunków, w których stoją pojemniki. Jeśli miejsce nie jest osłonięte od wiatru, ma mało słońca a pomidory dodatkowo marzną w "nogi", to nie będą chciały rosnąć. Bo pogoda faktycznie im w tym roku nie sprzyja.

Przy okazji mam pytanie: jaką pojemność doniczki przeznaczacie do uprawy odmian tarasowych? Wiem, że dla pomidorów wysokich 10l to minimum, ale w poprzednich latach Vilmę z powodzeniem wsadzałam do skrzynek lub 3-litrowych doniczek. Źle robiłam?
Pozdrawiam, Ilona
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ładnie się presentują dwarfy w donicach, w przeciwieństwie do gruntowych :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ja używam 20 i 15 litrowych donic, na allegro nic nie znalazłam, Google mi bardziej pomogło.
Przyznam, że są większe niż myślałam, ale teraz 2-3 tygodnie po przesadzeniu w nich pomidorów i papryk
widzę, że to był bardzo dobry wybór. Dołączam się do zmartwionych pogodą, u mnie 90% ma pąki,
kilka już nawet ma małe owoce, ale pogoda taka, że boje się, że i tak będzie licho.
Awatar użytkownika
Robert40
100p
100p
Od: 24 kwie 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja od wielu sezonów sadzę pomidory w wiadra budowlane 20 litrowe. Dostępne na Allegro po kilka zł. Moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do pojemności, a trwałość zdecydowanie większa niż doniczki, bo plastik znacznie grubszy. Oczywiście w dnie trzeba wyciąć otwory do odpływu wody ale to szybko idzie gdy używam otwornicy. Odmiany karłowe wychodzą też nieźle w wiaderkach o mniejszej pojemności, np. 10 litrów.
Pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

Karzełek Primabell z kupnej sadzonki, głównie siedzi w domu i czeka na cieplejsze noce. Jak nie pada to go weranduję na tarasie :D
Jest malutki więc rośnie w ozdobnej donicy. Większe pomidory posadziłam w skrzynkach na jabłka
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Pierwsze, pyszne, pachnące pomidorki koktajlowe, dojrzały wczoraj w Dzień Matki.
Obrazek
Dwarf Dziki Cherry.
orchidia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sie 2009, o 12:34

Post »

Bigbluee - jaka odmianę pomidora masz w tych donicach ze zdjęć?
Swoją drogą świetny patent z kijkami i folią ;:172
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Telimenko smacznego!

A jeśli chodzi o wielkość donic dla karłowych pomidorów, to zdaję sobie sprawę, że zbyt małe, to błąd w sztuce. Gdybym jednak wstawiła sobie na balkon trzy donice w rozmiarach, o jakich piszecie, to... zabrakłoby na nim miejsca dla mnie. ;:131 Pomidory na balkonie traktowałam zawsze bardziej jako jego dekorację, nie zależało mi na obfitych zbiorach. Wiem też, że różne odmiany pomidorów karłowe różnią się wysokością i potrzebami. Strasznie trudno znaleźć dokładne informacje na ten temat guglając internet - większość znalezionych stron okazuje się kompletnie nieprzydatna. Ale w końcu mi się udało! :heja
Nie linkuję, powiem tylko, że wystarczająca dla tego typu pomidora to 10 l, tak jak myślałam. A głębokość - jak skrzynka do jabłek, w której mogą rosnąć dwa. Zmierzyłam: jest 30 cm.

Jeśli komuś nie chce się przeliczać rozmiarów na litry, a jest ciekaw, ile pomieści jego doniczka, to można użyć kalkulatora dostępnego w internecie, któremu podajemy wymiary pojemnika i otrzymujemy wynik. Dla pozostałych, mających ulubione i sprawdzone w praktyce doniczki pewnie to nieistotne, ja jednak z tych, co lubią wiedzieć, więc może komuś też się ta informacja przyda.
Pozdrawiam, Ilona
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Świnka pisze:Telimenko smacznego!
Świnka Dziękuję ;:167 . Nie ukrywam, że bardzo mnie one radują :) ;:172 . Dzisiaj na drugim krzaczku jest kilka dojrzałych dzikusków . Dwarfy świetnie się sprawdziły. Bez trudu udało mi się ich wyprowadzić na parapecie bez doświetlania. W szklarni (posadzone w donicach) dobrze zniosły chłodne i pochmurne dni. Pink Passion tak samo świetnie sobie radzi - ma już duże owoce ale jeszcze zielone.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Ja też okręciłam folią pomidora który już był za wysoki do foliaka. Ale teraz robi się ciepło i chyba trzeba się będzie wyprowadzać z foliaka, gdzie jest już bardzo ciasno i ciemno. Może wreszcie pomidory ruszą do przodu. :D

Mam 2 dwarfy: Pink passion i New Big Dwarf i mogę obserwowac różnice między nimi. Pink passion świetnie sobie radzi w trudnych warunkach natomiast new big potrzebuje dużo ciepła i słońca. Jest wybiegnięty, słąbo kwitnie, zrzuca zapylone owoce. Z drugiejstrony, bo mam go już kilka lat, nie straszne mu są nawiększe upały i susze. Nawet całkiem zwiędniety potrafił wstać i dalej dobrze rosnąć.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje maluchy niedawno trafiły wreszcie w wypasione donice 7,5 litra pojemności. ;:215 Na balkonie ciepło im i dobrze, wreszcie jest to, co lubią.
Ledwie zdążyłam je przesadzić przed kwitnieniem.!
Obrazek
Pozdrawiam, Ilona
viaan
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 kwie 2015, o 14:53

Post »

Obrazek

Moje pomidorki Rosną a że jest ich parę odmian i do końca nie wiem która jest która w dużych donicach są wysokie pomidory czarny rosyjski i biały oraz tygrysi w mniejszych koktajlowymi żółte i czarne
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Mam już pierwszego czerwonego pomidora. To dwarf Pink Pasiion. Jako kolejny czerwieni się Anna Russian. Równocześnie z nimi kwitł Black Sea Man ale nadal zielony. Ciekawa jestem smaku bo mam je po raz pierwszy. Siane na poczatku marca.

Ja przesadzam pomidory po 4 - 5 razy po to aby im zapewnić jak najwięcej słońca, i móc trzymać jak najdłużej mieszkaniu, nawet takie duże z czerwonymi owocami. Nie wiem czy im to szkodzi.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Skoro przesadzasz i nie wiesz, czy im to szkodzi, to chyba znaczy, że nie zaobserwowałaś jakichś konkretnych negatywnych objawów? Mam kilka do przesadzenia.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”