Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p
Od: 23 mar 2019, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Alokazja różne odmiany - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Czy przekręcenie alokazji o 180 stopni względem słońca może spowodować żółknięcie liści? :roll:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie powinno mieć to takich skutków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p

Post »

Czyli znowu ją przelałam ;:224
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy. Jeśli pozwalasz przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża, a które jest odpowiednio przepuszczalne, to niekoniecznie.
Jeśli żółknięcie to dotyczy pojedynczego jednego, dwóch najstarszych liści i jest to rozłożone w czasie, to będzie to po prostu efektem starzenia.
Ale żółknięcie może oznaczać obecność szkodników, alokazje lubią przędziorki. Sprawdź dokładnie liście, zwłaszcza od spodniej strony, czy nie na takiego podejrzanego białego nalotu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p

Post »

Przędziorków raczej nie ma. Będę ją obserwować.
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33

Post »

Ja miałam ostatnio wrażenie, że mojej alokazji żółkły liście od nadmiaru słońca. Przeniosłam ją z parapetu trochę dalej od okna, i żółknięcie ustało. Nie wiem czy konkretnie to miało jakiś wpływ. Stoi na wystawie wschodniej
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Akosomolotej
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lut 2021, o 11:17

Post »

Moja marketowa alocasia stingray, po odchorowaniu odzyskuje siły. Norbert dziękuję za rady, chyba będzie żyła.
Obrazek

Mam tylko pytanie, czy doniczkę można okręcać względem okna - mimo że wystawa jest południowa to alocasia pochyla się w stronę światła. A może trzeba ustawić ja niżej - nie na komodzie a na jakimś stołku, taras jest zadaszony i najwięcej światła wpada przez okno przy podłodze
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p

Post »

Nuami pisze:Ja miałam ostatnio wrażenie, że mojej alokazji żółkły liście od nadmiaru słońca. Przeniosłam ją z parapetu trochę dalej od okna, i żółknięcie ustało. Nie wiem czy konkretnie to miało jakiś wpływ. Stoi na wystawie wschodniej
U mnie okazało się, że to też właśnie od słońca. Zmyliło mnie, że alokazja była cały czas na tym samym stanowisku, ale w międzyczasie obumarły mi kwiaty na zewnętrznym parapecie okna, które wcześniej ocieniały rośliny wewnątrz. Stąd to żółknięcie.
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33

Post »

I teraz po przeniesieniu żółknięcie ustało ? Na jakiej masz wystawie i jaka odległość od okna ? Ja dokupiłam sobie jeszcze Zebrinę, i chyba też za blisko postawiłam.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Awatar użytkownika
ori17
50p
50p

Post »

Profilaktycznie jeszcze przesadziłam i nic nie żółknie. Mam dwie alokazje, jedna wystawa zachodnia, druga południowa, ale obie w drugim rzędzie na parapecie zacienione innymi roślinami.
wanilia85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 paź 2021, o 14:19

Alocasia Regal Shields dziwny "twór"

Post »

Witam. Dzisiaj przesadzałam swoją alocasie i zauważyłam coś dziwnego. Wygląda jak korzeń ale z kulką na końcu. Jest nad powierzchnią ziemi. Dodatkowo zauważyłam jeszcze 2 korzenie na powierzchni, ale bez kulki. Zastanawiam się co to może byc...hmm. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest odrost - nowa bulwa albo takie specyficzne zakończenie korzenia.

W każdym razie widzę nieprawidłowe podłoże. Alokazja wymaga bardzo przepuszczalnej mieszanki ziemi i żwirku/perlitu w proporcji najlepiej 1:1. To tego drenaż i doniczka z odpływem. Jeśli posadziłaś do samej ziemi to radzę ją jeszcze raz przesadzić żeby uniknąć problemów w niedalekiej przyszłości.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
TheNawojka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2014, o 19:56

Post »

Posiadam kolokazję w doniczce, potocznie zwaną uszami słonia.
Niestety od jakiegoś czasu dzieje mi się z nią coś niedobrego. Jej liście zaczynają (pojedynczo) więdnąć, robią się wiotkie, półprzezroczyste i robią się na liściach plamy. Pomimo tego roślina puszcza co jakiś czas nowe, zdrowe liście. Ale i one po dłuższym czasie zaczynają mieć plamy, i tak w kółko. Co może być tego przyczyną? Obejrzałam dokładnie liście i nie wiedzę szkodników.
https://zapodaj.net/6060f9000a12d.jpg.html
https://zapodaj.net/38d7a00f590e3.jpg.html
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najprawdopodobniej przelana albo/i brak światła, brak prawidłowego nawożenia, nieprawidłowe podłoże, podlewanie, etc.

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
TheNawojka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2014, o 19:56

Post »

Roślina stoi 2-2,5m od dużego okna balkonowego (południowy-zachód), posadzona w mieszance ziemi uniwersalnej z korą (ma bardzo dużą doniczkę). Podlewam raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie. Obecnie nie nawożę, w okresie wiosenno-jesiennym nawożę raz na kilka tygodni biohummusem lub nawozem uniwersalnym. Co kilka dni zraszam spryskiwaczem liście, bo powietrze w moim mieszkaniu jest suche. Czasami przecieram liście płynem micelarnym, żeby je oczyścić z kurzu. Łodyga z liśćmi jest przywiązana sznurkiem do stojaka wbitego do ziemi w doniczce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”