Oliwka - choroby,szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Miszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2021, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oliwka - choroby,szkodniki

Post »

Cześć.

Mam na swojej oliwce białe plamki id góry liści, ale też na spodzie. Coś podobnego jak na zdjęciach z poprzedniej strony: https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b104160df5bff93
Wydaje mi się, że to będzie to samo. Tam ktoś coś wspomniał o białej pleśni, ale nie wiem czy pytał, czy odpowiadał na tamten post...

Wełnowce to chyba nie są bo z nimi walczyłem na innych kwiatach więc bym je rozpoznał no i są większe. Tu kropki są średnicy szpilki od spodu jest ich sporo. Oliwka rośnie przy południowym oknie nie była przesadzana z oryginalnej ziemi w której przyjechał w ubiegłym roku z Chorwacji. Za zimę straciła z 50% liści zraszałem ją zimą co kilka dni żeby nie gubiła liści w suchym powietrzu (wilgotność była na poziomie 30%). Kropki zaczęły się pojawiać gdzieś może w listopadzie. Nie ma ich aż tak dużo jak na tym zdjęciu powyżej, ale teraz oliwka zaczęła wypuszczać młode listki i na nich też już widzę, że się kropki pojawiają
Pryskałem ją gdzieś w grudniu dwukrotnie Substralem Multi-Insekt który dobrze radzi sobie z wełnowcami. Teraz też jestem po pierwszym oprysku, ale nie jestem pewny czy to dobry kierunek?
Z góry liści te kropki "zeskrobują" się z liścia jakby taka łupinka. Tak to wygląda u mnie - jest tak drobne, że ciężko to ostro uchwycić:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czerwce, tego nie wolno od razu zeskrobywać.
Wpierw bierzesz pędzelek i moczysz w rozcieńczonym spirytusie albo mieszance wody z olejem i przecierasz wszystkie tarczki. Dopiero po przynajmniej dobie zeskrobujesz szczoteczką. Na koniec robisz oprysk Mospilanem.
Ten preparat, który używałeś sobie odpuść.

Teraz dwie rzeczy, oliwkę powinieneś przesadzić do nowego podłoża.
Druga sprawa to, że gubiła liście to nie od suchego powietrza, bo są to rośliny przyzwyczajone do niego, tylko od zbyt wysokiej temperatury zimowania. Oliwki zimujemy w temperaturze nie przekraczającej około 12 stopni.
Natomiast spryskiwanie liści to oprócz zmycia kurzu nic nie daje, a do tego istnieje ryzyko załapania infekcji grzybowej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Miszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za instrukcję.
Z tym zimowaniem jest problem to nie mam w domu pokoi w których jest tak niska temperatura, bo nawet w nieużywanych z ogrzewaniem ustawionym na 15 stopni temperatura nie spada poniżej 18 - nagrzewają się od innych. Jedynie ogrzewany garaż, ale tam są tylko dwa niewielkie okna no i oczywiście przeciągi jak auta wjeżdżają i wyjeżdżają więc niestety będzie chyba skazana na zimowanie w graniach 20 stopni.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to jak kupujesz roślinę, a nie masz możliwości zapewnienia określonych warunków uprawy? Pewnie wytrzyma tak parę sezonów, ale długiego życia jej nie wróżę. Będzie się męczyć w okresie jesienno-zimowym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Miszel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z nadzieją, że się z czasem zaaklimatyzuje i dostosuje do warunków :roll:

Zapytam jeszcze jakie proporcje / ile % nie będzie szkodliwe dla liści? Bo jak piszesz rozcieńczonym spirytusem to rozumiem że wódką 40% to będzie za słabo?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedną - dwie łyżki spirytusu na litr wody, w przypadku alkoholu 40% można użyć 3.
Wacikiem albo pędzelkiem najlepiej przemyć całe liście i łodygi żeby jednocześnie uśmiercić dodatkowo jaja i larwy.
Jak następnego dnia zbierzesz osobniki dorosłe, to pozostaje obserwacja, bo istnieje możliwość że zabieg trzeba będzie powtórzyć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lukasz369ns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2021, o 13:25

Post »

Cześć, od tego roku mam problem z dziwnym zjawiskiem na liściach. Dodam, że w tamtym roku oliwka była bardzo "biedna" bo zaatakowały ją tarczniki. W tym roku zaczęła ładnie odrastać ale te liście.
Co to może być? Dziękuje za pomoc :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przegrzanie od słońca oraz przypalenie - nie wystawiłeś nagle na zewnątrz na pełne słońce?
Sprawdź też bryłę korzeniową czy nie jest przerośnięta.
Jak z nawożeniem? Jaki nawóz i jak często?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lukasz369ns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Stoi na pełnym słońcu, ale starałem się od razu jej nie wystawiać. Możliwe, że to przez ta pogodę teraz (raz słońce ostre, raz deszcz).
Jeżeli bryła jest przerośnięta to trzeba doniczkę większą kupić? Przesadzałem ją dwa lata temu do obecnej.
Nawóz to Agrecol w żelu do oliwek - raz na tydzień.
Jakie zalecenia są w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co około dwa lata powinno się przesadzać rośliny, młodsze nieco częściej, starsze rzadziej. Podłoże z czasem ulega stopniowemu zasoleniu, więc lepiej robić to co 2 lata.
Doniczkę dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, jeśli będzie mocno przerośnięta, to wybierasz rozmiar większy.

Druga sprawa, co poniekąd jest powiązane po części z pierwszą, za często nawozisz. Oliwki wolno rosną, więc nie ma potrzeby tak często nawozić.
Z tego co przeczytałem na instrukcji stosowania tego nawozu używasz raz, dwa razy na miesiąc.
Oliwki: Nawozić 1 ? 2 razy w miesiącu od kwietnia do września. Poza okresem wegetacyjnym należy zaprzestać nawożenia, aby umożliwić roślinom przejście spoczynku zimowego.

Młode rośliny nawozić, stosując połowę zalecanej dawki. Nie należy przekraczać zalecanych dawek, gdyż mogłoby to spowodować uszkodzenie lub zniszczenie roślin.
Po przesadzeniu odczekujesz miesiąc z nawożeniem.

Na razie wybierz lekko zacienione stanowisko, takie żeby miało również trochę słońca, a powinno być ok.

Jednak wg mnie, główną przyczyną jest przenawożenie plus pewnie przerośnięta bryła korzeniowa.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lukasz369ns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z tym nawożeniem to jest różnie, ale będę miał to na uwadze. Źle przeczytałem na opakowaniu, zasugerowałem się oleandrami.
Mam jakoś zmierzyć bryłę korzeniową i na tej podstawie dobrać np. o 2cm większą doniczkę? Zawsze robiłem do na oko i nie wiem czy dobrze. Podłoże to keramzyt na spód plus ziemia uniwersalna wymieszana z piaskiem 1/3 będzie ok?
Niestety oliwka stoi na balkonie w bloku gdzie nie ma cienia. Jest tylko pełne słońce. Mogę ją jedynie dać do środka. Z tego co pamiętam to w okresie letnim temperatura na deskach balkonowych sięga ok 80 stopni. Jednak przez 3 lata z oliwką w poprzednich okresach nie było takiego problemu, mogę stwierdzić nawet, że podobało się jej to miejsce.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2 cm to jest mniej więcej, zbyt duża nie powinna być, bo bardziej pójdzie w korzenie. Więc jak dotychczas robiłeś na oko, to jest ok.

Jeśli chodzi o stanowisko, to miałem na myśli okres bezpośrednio po przesadzeniu, na ten okres (około miesiąca) dobrze byłoby nie wystawiać na ostre słońce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lukasz369ns
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok, super :) Dziękuję bardzo. Pomyślałem jeszcze, że wcześniej (przed zimą) stała bliżej krawędzi na balkonie niż teraz (przy oknie). Możliwe, że ją przypaliło od promieni odbitych od szyby :)
Ale nowa ziemia i doniczka na pewno nie zaszkodzi.
Blaziu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 sie 2020, o 08:40

Post »

Witajcie,

mam problem z którym nie mogę się uporać od mniej więcej 3 tygodni.
Mam dwie oliwki postawione na dwóch brzegach tarasu w ciągu dnia, do godziny 15 w pełnym słońcu.

podlewane mniej więcej co dwa dni, 1,5-2L głównie wieczorem.

Od wspomnianych trzech tygodni pojawiają się na jednej i na drugiej żółte liście, które staram się na bieżąco obrywać co przychodzi z łatwością (po dwóch dniach pewnie same by spadły).
Tydzień temu asekuracyjnie opryskałem je Amistarem, reszta która została wlałem do doniczki( max 0,5l/2 oliwki).
Roztwór zrobiłem bardzo delikatny bo nie byłem pewny czy nie zaszkodzi.

Prośba o pomoc bo nie wiem co mam robić dalej.

Podłoże jest takie samo od 2 lat, trochę kamieni, ziemia, na dole jak dobrze pamiętam kermazyt.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b9f0257b505a90f
https://www.fotosik.pl/zdjecie/46c7bdb49f4184a7

Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie rozumiem po co w ciemno robisz oprysk chemią?
Zrób zdjęcia roślin, a nie samych liści.

Ale bez tego, to wg mnie to objaw przelania, zbyt często podlewasz. Oliwka w naturze jest przystosowana do suchego podłoża, dlatego jest wrażliwa na nadmiar wody. Wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem. To nie jest roślina bagienna.
Nie muszę pisać, że podłoże powinno być mieszanką ziemi i rozluźniacza. Do tego i tak co roku młode rośliny powinno się przesadzać. Będziesz miał teraz okazję.
Zacznij od sprawdzenia stanu korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”