Mam na swojej oliwce białe plamki id góry liści, ale też na spodzie. Coś podobnego jak na zdjęciach z poprzedniej strony: https://www.fotosik.pl/zdjecie/5b104160df5bff93
Wydaje mi się, że to będzie to samo. Tam ktoś coś wspomniał o białej pleśni, ale nie wiem czy pytał, czy odpowiadał na tamten post...
Wełnowce to chyba nie są bo z nimi walczyłem na innych kwiatach więc bym je rozpoznał no i są większe. Tu kropki są średnicy szpilki od spodu jest ich sporo. Oliwka rośnie przy południowym oknie nie była przesadzana z oryginalnej ziemi w której przyjechał w ubiegłym roku z Chorwacji. Za zimę straciła z 50% liści zraszałem ją zimą co kilka dni żeby nie gubiła liści w suchym powietrzu (wilgotność była na poziomie 30%). Kropki zaczęły się pojawiać gdzieś może w listopadzie. Nie ma ich aż tak dużo jak na tym zdjęciu powyżej, ale teraz oliwka zaczęła wypuszczać młode listki i na nich też już widzę, że się kropki pojawiają
Pryskałem ją gdzieś w grudniu dwukrotnie Substralem Multi-Insekt który dobrze radzi sobie z wełnowcami. Teraz też jestem po pierwszym oprysku, ale nie jestem pewny czy to dobry kierunek?
Z góry liści te kropki "zeskrobują" się z liścia jakby taka łupinka. Tak to wygląda u mnie - jest tak drobne, że ciężko to ostro uchwycić: