zobaczyłam gdzieś na necie syngonium Angustatum i koniec... Przepadłam. Gdyby nie cena, to już bym zamówiła. Jest tyle pięknych odmian, a ja dopiero odkrywam
 zobaczyłam gdzieś na necie syngonium Angustatum i koniec... Przepadłam. Gdyby nie cena, to już bym zamówiła. Jest tyle pięknych odmian, a ja dopiero odkrywam   
 Trzymam kciuki za alokazje - moja faworytka w Twojej kolekcji. Pozdrawiam cieplutko

ma być u mnie za tydzień.
 ma być u mnie za tydzień.

Czy nie masz z nią problemu, bije się z myślami czy ją kupić ale z tego co czytać jest mega trudna w uprawie ze względu na dużą wilgotnosc powietrza.Sile pisze:
A calathea 'white fushion' wypuszcza następną rurkę, przeprowadza ekspancję na inną część doniczki:

Witam serdecznie nowe osoby, pozdrawiam znajome nicki i już zabieram się za wstawianie zdjęć i pisanie!
 Witam serdecznie nowe osoby, pozdrawiam znajome nicki i już zabieram się za wstawianie zdjęć i pisanie!   

I ile wariegacji!
 I ile wariegacji! 
 I, oczywiście, sama wciąż pięknie się prezentuje:
 I, oczywiście, sama wciąż pięknie się prezentuje: 

teraz opala się pod lampą:
 teraz opala się pod lampą: 

Od zawsze tak mam, że jak już w coś wpadnę, to po uszy. I teraz siedzę i oglądam te moje kwiatki jak tylko mam chwilę, szperam i szukam nowych, zachwycam się i myślę, czy uda mi się kiedyś zdobyć takie perełki jak choćby Alocasia 'Frydek' variegata. Eh!
 Od zawsze tak mam, że jak już w coś wpadnę, to po uszy. I teraz siedzę i oglądam te moje kwiatki jak tylko mam chwilę, szperam i szukam nowych, zachwycam się i myślę, czy uda mi się kiedyś zdobyć takie perełki jak choćby Alocasia 'Frydek' variegata. Eh!  I przez to milczę, ale podziwiam - bo wszystkich pasjonatów uwielbiam, i choćbym nie miała zielonego pojęcia o temacie, to omawiane z sercem, w tym wypadku - rośliny, mogę podziwiać pasjami.
 I przez to milczę, ale podziwiam - bo wszystkich pasjonatów uwielbiam, i choćbym nie miała zielonego pojęcia o temacie, to omawiane z sercem, w tym wypadku - rośliny, mogę podziwiać pasjami.  

tyle że u mnie bez doświetlania bo nie mam jak, zobaczymy ale mieszkanie mam od południowej strony i jest jasno. Woda z kamykami przygotowana ale keramzyt mam to może te jej faktycznie na górze sypnę.
 tyle że u mnie bez doświetlania bo nie mam jak, zobaczymy ale mieszkanie mam od południowej strony i jest jasno. Woda z kamykami przygotowana ale keramzyt mam to może te jej faktycznie na górze sypnę.

Mnie się bardzo ten tajemniczy liść podobaFoxowa pisze:Zdążyły mi wykiełkować Caladium. Niestety 'Candidum' okazało się nie być sobą...

Jestem pod wrażeniem, wyjątkowa roślinkaFoxowa pisze:Caladium 'White Christmas' ruszyło z kopyta!
 A jak się miewa syngonium, które wypuściło białego liścia ?
  A jak się miewa syngonium, które wypuściło białego liścia ?
 Mam dziś do pokazania kilka szybkich zdjęć z rana. Rośliny rosną, ale wydaje mi się, że nieco zwolniły swój szalony pęd. Pewnie trochę myli je, co się dzieje z pogodą, bo może i naturalnego światła więcej, ale ciepło wcale nie jest, zwłaszcza w porównaniu do tego jaką saunę miały w sezonie grzewczym.
 Mam dziś do pokazania kilka szybkich zdjęć z rana. Rośliny rosną, ale wydaje mi się, że nieco zwolniły swój szalony pęd. Pewnie trochę myli je, co się dzieje z pogodą, bo może i naturalnego światła więcej, ale ciepło wcale nie jest, zwłaszcza w porównaniu do tego jaką saunę miały w sezonie grzewczym.  
  Ja jestem w niej niezmiennie zakochana.
 Ja jestem w niej niezmiennie zakochana.  I pomyśleć, że kiedy pierwszy raz zobaczyłam Alocasie, to nie byłam do nich przekonana...
 I pomyśleć, że kiedy pierwszy raz zobaczyłam Alocasie, to nie byłam do nich przekonana...  Albo trzymać je według zasady "przetrwają najsilniejsi".
 Albo trzymać je według zasady "przetrwają najsilniejsi". 

Dobrze, że tych łaciatych, ciapatych jest dużo i jest w czym przebierać do kolekcji.
 Dobrze, że tych łaciatych, ciapatych jest dużo i jest w czym przebierać do kolekcji. 

ale spieszyłam się i nie chciałam już szukać niczego innego. Ciekawskim powiem, że teraz się zmierzyłam i od podstawy do czubka palca środkowego jest 18 cm.
 ale spieszyłam się i nie chciałam już szukać niczego innego. Ciekawskim powiem, że teraz się zmierzyłam i od podstawy do czubka palca środkowego jest 18 cm. 

staram się zdobywać tylko rośliny, którymi jestem kompletnie zachwycona. Jak na razie całkiem mi się udaje. Miejsce niestety już mi się kończy, więc selekcja jest coraz bardziej ostra.
 staram się zdobywać tylko rośliny, którymi jestem kompletnie zachwycona. Jak na razie całkiem mi się udaje. Miejsce niestety już mi się kończy, więc selekcja jest coraz bardziej ostra.  Mam nadzieję, że moje następne nowości będą jeszcze ciekawsze.
 Mam nadzieję, że moje następne nowości będą jeszcze ciekawsze.