Borówka amerykańska - 12 cz.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 12 cz.
Pogoda nie rozpieszcza i może być brak fosforu ze względu na niską temperaturę.
Nic nie dawaj, to raczej jest objaw niskich temperatur. Jak się nie zmieni przy wzroście temperatury to wtedy może być na wysokie pH i stąd niedobory.
-- 22 maja 2021, o 17:24 --
Ja swoje nowo posadzone skracam na 20 cm a cienkie przyrosty usuwam całkowicie.freak pisze:Borówki posadzone w tym roku wypuściły sporo kwiatków. Czy powinienem je obrywać czy nie warto?
Mam to jakiś większy wpływ na wzrost rośliny i ukorzenianie się jej? Borówka sadzona z doniczki.
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jestem zawiedziony odmianą Bluecrop posadzoną w zeszłym roku. Mam 2 krzaczki tej odmiany. Piękne przyrosty krzaczki urosły wręcz 4-krotnie od posadzenia (jednoroczne sadzonki) ale wypuszczają dosłownie kilka pączków kwiatowych. Posadzone w tym samym rzędzie w tej samej ziemii i tak samo nawożone, ściółkowane i regularnie podlewane odmiany Chandler, Duke, Brigitta są obsypane pąkami. Zastanawiam się czy nie pozbyć się Bluecrop i nie posadziś w ich miejsce innej odmiany.
- tomur
- 10p - Początkujący
- Od: 4 sie 2019, o 19:06
- Kontakt:
Witam. Mam problem z moimi 3 letnimi borówkami. Jeden krzaczek wygląda jakby czymś zarażony, pozostałe brązowieją.
Traktowałem siarczanem amonu, są zakwaszone trocinami. Nie wiem, co się im dzieje. 3 zdjęcie borówki świeżo zasadzonej z miesiąc temu.
https://images91.fotosik.pl/505/1dfcb6908a31c4a3.jpg
https://images90.fotosik.pl/505/4fb098d97561101d.jpg
https://images89.fotosik.pl/506/5592f8d7acc783eb.jpg
Zdjęcia za duże. Zmieniono na link/jagusia111
Traktowałem siarczanem amonu, są zakwaszone trocinami. Nie wiem, co się im dzieje. 3 zdjęcie borówki świeżo zasadzonej z miesiąc temu.
https://images91.fotosik.pl/505/1dfcb6908a31c4a3.jpg
https://images90.fotosik.pl/505/4fb098d97561101d.jpg
https://images89.fotosik.pl/506/5592f8d7acc783eb.jpg
Zdjęcia za duże. Zmieniono na link/jagusia111
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Zaczekaj na lepszą pogodę, będzie wiadomo.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
- toolpusher
- 500p
@tomur.
Borówka rzadko choruje. Masz niedobory i pewnie brak odpowiedniego pH podłoża. Kup sobie "insol pH" i podlewaj zgodnie z etykietą.
Borówka rzadko choruje. Masz niedobory i pewnie brak odpowiedniego pH podłoża. Kup sobie "insol pH" i podlewaj zgodnie z etykietą.
Na krzewie z pierwszego zdjęcia poszukałbym małych muchówek (do 2mm). Mnie to wygląda na pryszczarka.
Najlepiej pobrać Poradnik sygnalizatora ochrony borówki wysokiej
Najlepiej pobrać Poradnik sygnalizatora ochrony borówki wysokiej
- toolpusher
- 500p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
Moim zdaniem to dobrze ,że rośnie i nie owocuje. Cierpliwości, bo w borówce trzeba patrzeć w przyszłość a nie tylko skupiać się na danym roku. Ten rosnący szybko Bluecrop dobrze rokuje na kilka następnych lat a te obsypane kwiatami to loteria zależna od wielu czynników. Młode sadzonki nie powinny owocować za mocno bo przestaną rosnąć. Roczne sadzonki powinny owocować dopiero w 3 sezonie po sadzeniu. Bluecrop spełnia ten warunek a te reszta nie i mogą pojawić się kłopoty z ich wzrostem i owocowanie w latach następnych.Tomatoes_Lord pisze:jestem zawiedziony odmianą Bluecrop posadzoną w zeszłym roku. Mam 2 krzaczki tej odmiany. Piękne przyrosty krzaczki urosły wręcz 4-krotnie od posadzenia (jednoroczne sadzonki) ale wypuszczają dosłownie kilka pączków kwiatowych. Posadzone w tym samym rzędzie w tej samej ziemii i tak samo nawożone, ściółkowane i regularnie podlewane odmiany Chandler, Duke, Brigitta są obsypane pąkami. Zastanawiam się czy nie pozbyć się Bluecrop i nie posadziś w ich miejsce innej odmiany.
-
Zdjęcie 2 i 3 to niedobory fosforu i innych składników spowodowane chłodną pogodą i krzewy nie mogą ich pobrać choć mają w ziemi. Można zastosować nawożenie dolistne.tomur pisze:Witam. Mam problem z moimi 3 letnimi borówkami. Jeden krzaczek wygląda jakby czymś zarażony, pozostałe brązowieją.
Na pierwszym zdjęciu widać zamieranie pędów i prawdopodobnie inne choroby grzybowe lub brak boru powoduje takie zmiany na liściach. Działania 1. powycinać porażone części i opryskać środkiem Switch 62,5. 2. zastosować nawożenie interwencyjne nawozem z mikroelementami. To najprostsze działania.
-
U mnie jest różnie z wegetacją a np. Bluecrop rosnący w osłoniętym miejscu gdzie mu słonko przygrzewa jest już praktycznie po kwitnieniu. Zdjęcie zrobione przed chwilą. Tą borówkę mocno przyciąłem rok temu i nie owocowała. Za to w tym roku ma grona średnio po 50 szt. owoców ale są takie (kilka szt.) co mają ponad 100 owoców na gałązce. Bluecrop lubi cięcie.

Panie Yogi, jak Pan nawozisz krzewy, ze przy takiej pogodzie na krzaku są takie liscie soczyscie, czysto zielone, bez przebarwien zwiazanych z temperaturami, odkwaszeniem (deszcze), zaburzonym pobieraniem skladnikow itp?
Od czego zwijają sie młode listki na końcach ? Żyjątek jakby nie widać...
-
Nawożę nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami w 3 dawkach. 1 dawka w fazie pękania pąków (kwiecień) 2 dawka po kwitnieniu lub nieco wcześniej jak maj jest taki chłodny jak teraz. 3 dawka nawozu w czerwcu w fazie wzrostu owoców. We wrześniu daję jedną dawkę nawozu jesiennego do iglaków z siarką 20%. W październiku dosypuje nowej kory. A w grudniu i lutym daje po 5-7 g siarki granulowanej na m/kw.tomas1 pisze:Panie Yogi, jak Pan nawozisz krzewy, ze przy takiej pogodzie na krzaku są takie liscie soczyscie, czysto zielone, bez przebarwien zwiazanych z temperaturami, odkwaszeniem (deszcze), zaburzonym pobieraniem skladnikow itp?
Krzewy należy także ciąć już przy sadzeniu wiosną i co rok szczególnie takie odmiany jak Bluecrop. Cięcie także wpływa na kondycję krzewów w chłodne wiosny.
Te zwijające się listki to chyba od chłodu i wrażliwości danej odmiany? Też to u mnie występuje szczególnie na młodych krzewach i odmianach np. Patriot.
Takie odmiany bardzo łatwe w uprawie jak średnia borówka Noth Blue w nosie maja chłody i wyglądają teraz zdecydowanie najlepiej i listków pozwijanych nie mają. Ta borówka jest też ulubienicą pryszczarka i sadząc te odmianę ograniczamy ataki na innych krzewach.