Śliwa choroby i szkodniki część 2
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie
Bardzo sprytne, to za mało powiedziane. Przewyższają sztuczną inteligencję. Miałem ich już na celowniku , taśma z sztucznym miodem plus środek.Nabierały się najczęściej głupie muchy i wyglądało podobnie jak u ciebie. Ale nie spoczniemy... 

Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja lepy na drzewka założyłem ponad tydzień temu i jak do tej pory zero mszyc
. Obecnie mam już zalążki owoców na Renklodzie Althanie, Valjewce i Mirabelce. Do Althany posadziłem jako zapylacz Renklodę Zieloną, ale w tym roku jeszcze nie zakwitła. Co ciekawe nie zakwitła śliwa Rekord, mimo tego że kwitła w tamtym roku.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adam, mszyca będzie, przyleci z innego żywiciela . Tylko troszkę później, jak następne pokolenie skrzydeł dostanie
. Biedronki wszystkich nie zjedzą. Oby tylko to nie był masowy nalot.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
Liczę na to że jak na drzewku nie będzie mrówek z powodu lepów, to mszyce nie zdecydują się tam zakładać kolonii i polecą szukać gdzie indziejgienia1230 pisze:Adam, mszyca będzie, przyleci z innego żywiciela . Tylko troszkę później, jak następne pokolenie skrzydeł dostanie. Biedronki wszystkich nie zjedzą. Oby tylko to nie był masowy nalot.
No tak to chyba nie zadziała. Zazwyczaj najpierw są mszyce, których jeszcze nie widzimy gołym okiem, a dopiero potem pojawiają się mrówki i zazwyczaj dopiero jak one zaczynają gromadnie wędrować dostrzegamy, że są mszyce.
U mnie też jeszcze mszycy nie ma ale listki dziwnie się zwijają jak by była....hm
Macie coś takiego u siebie ?
Macie coś takiego u siebie ?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zauważyłam takie listki dziś na Opalu. Młodziutkie , wierzchołkowe dziwnie skręcone jakby w rulonik, ale nic nie było w środku. Mrówki nie łażą bo nie dość, że mam opaskę to jeszcze domalowałam klejem z puszki dodatkowy pasek. Myślę, że jak tych głupich much się pełno przyklei to mrówki po trupach a dojdą do celu. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
Nieraz widziałem mrówki czatujące na szczytach pędów drzew i krzewów choć nie było tam mszyc jeszcze. Słyszałem że mrówki wydzielają feromony które działają na mszyce i powodują że te odrzucają skrzydełka i zakładają kolonię. Więc walkę z mszycami dobrze jest rozpocząć od walki z mrówkami.jagusia111 pisze:No tak to chyba nie zadziała. Zazwyczaj najpierw są mszyce, których jeszcze nie widzimy gołym okiem, a dopiero potem pojawiają się mrówki i zazwyczaj dopiero jak one zaczynają gromadnie wędrować dostrzegamy, że są mszyce.
Mszyce jak się mają pojawić to i tak się pojawią bez względu na obecność/nieobecność mrówek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2021, o 15:30
Re: Śliwa choroby i szkodniki część 2
Witam wszystkich, Poszukuje pomocy. Na moich Śliwach pojawiła się narośl od spodu liścia. Jest tego bardzo dużo. Po rozpołowieniu jej w środku znajduje się dużo żółtych larw. Niestety, nie jestem w stanie zweryfikować, co to za pasożyt. Proszę pilnie o pomoc. W załączniku przesyłam zdjęcia.
Gdyby ktoś coś wiedział, proszę o info na maila - michal.haas@interia.pl[youtube][/youtube]

Gdyby ktoś coś wiedział, proszę o info na maila - michal.haas@interia.pl[youtube][/youtube]

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie słyszałem, żeby owocówka(jak sama nazwa wskazuje) gustowała w liściach. Prędzej to jakaś zwójka. Tak czy inaczej zbliża się okres oprysków na robaki, coś w rodzaju Mospilan'u załatwi oba problemy.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
No właśnie ja też nie, ale do zwójki żadnej za bardzo to nie pasuje. Może ma to związek z późnym kwitnieniem. Owocówka mogła wylecieć w swoim zwykłym czasie, ale zawiązków było brak bo śliwy dopiero kwitły.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 maja 2021, o 15:30
No niestety nie jest to żaden ze szkodników, które tu przytoczyliście, nie odnalazłem zdjęcia w google tego pasożyta. I nie wiem jak go wytępić. Rok temu było tylko kilka liści na jednym drzewie, w obecnej chwili zaatakowały wszystkie drzewa śliwy.
A one czynią jakieś konkretne szkody, nadgryzienia liści itp. Przejrzałam właśnie stary atlas szkodników sadowniczych i też nie znalazłam nic podobnego.