Kora leży na powierzchni więc skąd ten azot bierze ??
Czytałem też te brednie, powielane jako prawda objawiona.
Pomyśl logicznie - jeżeli chcemy korę mieć pod drzewami to kładziemy włókninę aby w korze chwastów nie plenić a na to sypiemy korę, No i jak ta kora wyjałowi ziemię ?.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić! Moja wizytówka - zapraszam
Nie planowałem właśnie włókniny wykładać. Kora od razu na ziemię...
W ogóle usuwam starą włókninę z ogrodu. Korzenie poprzerastały, trawa itp. Ktoś nie dbał o to przede mną. Mała warstwą ziemi była na tym do tego... I sceptycznie podchodzę do tego jakoś...
Te tuje były sadzone przeszło 20 lat temu i od tego czasu się włóknina nie rozłożyła.
Pomijając że stosuję najlepszą z możliwych korę i tak co 8-10 lat muszę ją zmienić bo się "kompostuję" czytaj zbutwieje.
Kiedyś wpadłem na pomysł że węgiel brunatny może zastąpić korę wyglądało fajnie ale się przekompostował i mam teraz węglową ścieżkę pełną chwastów.
Im większy współczynnik g na metr tym lepsza ja uważam że poniżej 150 nie warto kłaść.
Ja skończyłem z nawożeniem drzew ale mój ogród nie może być wzorem bo to już stary ogród a tuje mają od 5-10 metrów.
Daj sobie spokój z nawożeniem przed położeniem bo i tak deszcze wszystko wymyją. Zresztą zanim korzenie "wyjdą" z doniczki potrzeba 2-3 lat. Nawozisz więc tylko wokoło 0,5 metra od drzewka punktowo.
Mam pytanie?Czy do ściółkowania można użyć igliwia sosnowego. Mam swój las w obrębie ogrodu. Fakt, nie jest trwałe jak kora ale nie stanowi to dla mnie problemu, żeby taczkami przewieźć co nie co. W ściółce jest dużo szyszek..łusek, igieł świerku itd. W sumie naturalna ściółka Nada się?