Marysiu - mar33 w tym roku plaga ślimacza zmiata z powierzchni ziemi wszystko co stanie jej na drodze. Podziurawione, a nawet w całości spałaszowane są rośiny, które dawniej były omijane z daleka.
Dopiero teraz zauważam jak wiele roślin straciłam przez długotrwałe deszcze i kilkukrotne podtopienia działki. Dzisiaj znalazłam kilka nastepnych pustych miejsc. Niektórych, straconych roślin tak bardzo mi żal...
Żywokost przywędrował niewiadomo skąd, a że ma ciekawe kwiaty to zostanie.
Florianie - Florian Silesia miło mi, że sprawiłam Ci trochę przyjemności zdjęciami moich, w większosci pospolitych, roślin.
Konwalię różową mam właściwie od dawna, ale u mnie rozrasta się powoli i zwykle cieszy tylko niewieloma kwiatostanami.
Kamasja Cusicka to bardzo plenna roślina. Jej cebule mnożą się bardzo szybko. Szkoda, że pozostałe moje kamasje nie okazują takich cech.
Bodziszek, to prawdopodobnie samosiejka, bo rośnie dosłownie w środku powojnika włoskiego. Dziękuję za podanie jego nazwy, bo wszystko na to wskazuje, że trafiłeś w sedno.
Marysiu - Maska bardzo się cieszę, że spacerujesz już po wątkach. Wszystko więc idzie pomalutku ku dobremu.
A czym Ty się tak zachwyciłaś? Przecież pokazałam takie zwykłe i popularne rośliny.
Moją bulbine przesadziłam do świeżej ziemi i trzymam na balkonie, może się jakoś zbierze i przetrwa.
Kotek był bardzo chory, prawdopodobnie podtruty. Przez półtora tygodnia nic nie jadł, bardzo schudł i opadł z sił, ale przeżył i już jest prawie całkiem dobrze
Ja myślę, że będziesz miała szansę zwrócić sobie stracone rośliny i to jeszcze w tym roku, a nie dopiero wiosną. Za kilka miesięcy wszystko się unormuje i zdrowie wróci. I niczego sobie nie odpuszczaj, bo warto... i na pewno dasz radę, a ogród będzie Cię cieszył jeszcze bardziej niż przed chorobą.
Za pozdrowienia i życzenia bardzo dziękuję i również życzę zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia, a reszta przyjdzie sama
Ponieważ zdjęć majowych mam jeszcze wiele w zanadrzu, dzisiaj następne z nich:
zawilec gajowy nn
sasanka zwyczajna
brunera nn
szachownica lisia
zawilec gajowy alba plena
fiołek motylkowaty 'Priceana'
glistnik - jaskółcze ziele
epimedium nn
fibigia tarczowata
chory Czupurek