Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Jadziu, śliczne to epimedium ;:oj , a orliki już niedługo, ale jeszcze momencik.
Mój eM jest tam jest i ciągle psioczy na pogodę. ;:306
Miłego popołudnia ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Jadziu piękne piwonie ;:215 Mam tą pierwszą, i Coral Suprime oraz jedną podobną kupiona o nazwie Souvenir De Maxime Carmen :D
Pozdrawiam i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapowiadają na noc przymrozki ciekawe czy będą, przezornie okryłam świeżo posadzone lilie, a w altance sadzonkom dałam kapturki na głowę . Normalnie odechciewa się , a zapowiadają w poniedziałek 25 * to wszystkie rośliny dostaną szoku ;:202 Witam serdecznie miłych gości.

Obrazek

Obrazek

HALINKO ta ostatnia piwonia cudna Carmen ;:167 koralowe piwonie mienią się w słońcu jakby zmieniały kolor. Dzisiaj calutki dzień świeciło ,jednak znów wiał lodowaty wiatr .Tobie życzę słoneczka i mile spędzonej niedzieli ;:196

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU dopiero w tym roku pokazało się z tej lepszej strony, to samo drugie Epimedium jakby oranżowym kolorze,Widzę że wrosło w Obiedkę i irysy .Na razie nie ruszam może jesienią .Dzisiaj wnuk zauważył dwa następne pąki Doktorka :heja Przepraszam zapomniałam Ci w poprzednim poście napisać o miodunce.Zrywam liście i zaparzam razem z innymi ziółkami .Czy ja wiem sama Miodunka jakoś nie ma wyrazistego smaku .Zrobiłam też w ubiegłym roku miksturkę na oczyszczenie z miodunki i innych ziół https://sekrety-zdrowia.org/miodunka-jak-stosowac/ ta roślina też bardzo zdrowa https://sekrety-zdrowia.org/przytulia-n ... y-chlonne/

Obrazek

Obrazek

Życzę mile spędzonego wieczoru i udanej niedzieli

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Jadziu będę musiała jeszcze sobie dokupić tą Coral Charm, moja jedna z tych też zmienia kolor, na jednej łodyżce są dwa,trzy kwiaty i każdy w innym odcieniu :D
Wieczorem też latałam z doniczkami i pudłami okrywając hosty, a jest ich całkiem sporo, ale nie żałuję, bo jest już 3 na minusie ;:223
Piękna jest Miranda i ciekawy kwiatek na ostatnim zdjęciu ;:215 Czy to jest może trójlist?
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, mojemu miłkowi niedokarmione na czas ślimaczki, ogryzły pąki kwiatowe tak, że ani jeden kwiatek nie miał wszystkich płatków. ;:14 Miłek amurski moje też lubią!
Dzięki za informacje o ziółkach ;:196 , ja tak zbytnio nie dowierzam internetom, bo często zdarza mi się czytać zupełnie przeciwne wiadomości na ten sam temat :roll: , a do używania ziółek, poza melisą, miętą i orobiną pokrzywy, też podchodzę ostrożnie, tylko trochę mniej niż do tabletek. :;230
Przytulii czepnej mam sporo, przywiezionej z ziemią, a i spore poletko marzanki wonnej do zmniejszenia, choć ta mnie odstrasza zawartością kumaryny, ale sobie ich nasuszę zamiast wyrzucać, może się przydadzą?
Piękne Mirandy i u mnie się pokazały, a myślałam, że wszystkie mi wyżarł podziemny żarłok ;:145 .Pomarańczowe epimedium ładniutkie, śliczny różowy zawilec, a Pamelka kwitnie obłędnie :tan
Pięknej niedzieli, Jadziu ;:3 ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Jadziu
;:oj Twój powojnik Pamela Jackman już kwitnie, wiem, że jest on wczesny ale to już ???
Piękne masz te kwitnące roślinki. Aż oczy cieszą. Wreszcie zaczyna wszystko ruszać.
Oj będzie się działo. :heja
Zdróweczka i słoneczka życzę.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Zdjęcie powojnika jest z tego roku? ;:oj
Patrząc na Wasze ogrody to u mnie jest około miesiąca opóźnienia.
Jadziu jestem przez pogodę ze wszystkimi pracami do tyłu.
Praktycznie od trzech tygodni cały czas padało/
Szklarnia nie złożona, pomidorki powyciągane do połowy okna.
Nie mogłam ich nawet zahartować bo pogoda nie pozwalała.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie miłych gości .Wreszcie pogoda dopisała i roślinki też to zauważyły szkoda tylko że zbyt szybko opadną płatki tulipanów .U mnie przydałby się deszcz bo sucho nadal .Niestety woda jeszcze nie leci z kranu ;:222 a wszystkie zapasy deszczówki zdążyłam zużyć ;:145 Cóż muszą sobie jeszcze jakoś poradzić .Maigoldzik ;:167 też już pokazał pierwszego pąka, a Doktorek ma ich coraz więcej ;:167 ;:167

Obrazek

Obrazek

JOASIU u Ciebie za mokro, a u mnie susza totalna a wcale przy dzisiejszej wichurze i palącym słońcu .Wetknęłam palec w ziemię suchutko ;:131 Teraz ruszy wszystko pełną parą to życzę Ci dużo słoneczka ;:196 i sporo sił żeby wszystkiemu podołać ;:196 ;:196 a Pamelka to tegoroczna widać na fotkach daty :)

Obrazek

Obrazek

EWUNIU może dlatego ze od muru ma ciepło ,ale każdego roku kwitnie tak wcześnie.Malo kwitnących roślin tylko te parę tulipanów ,bo większość wczesno- wiosennych już przekwitła.Muszę dokupić jesienią tulipanów i może Psizęby i Bożykwiat.Tobie też Ewuniu dużo zdróweczka i słoneczka ;:196

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU musisz u dr Różańskiego popatrzyć na przepisy z tymi roślinkami .Marzankę wonną też mam ,ale nie zdążyłam sobie nasuszyć kwiatków Forsycji .Ja czasem urwę sobie listek Mniszka i żuję spacerując po ogródku .Pokazały się już ogóreczniki i za chwilkę zakwitną .Musiałabym chyba przesadzić te zawilce ale szkoda bo się fajnie namnożyły przez 3 lata.Mam 3 kolory dostałam kiedyś od koleżanki Trójlista też muszę wykopać i posadzić w inne miejsce, bo raczej wapniakiem on nie jest a tam bardziej wapienna gleba z kilogramami skorupek :;230 . ;:3 tygodnia Ci życzę ;:196

Obrazek

Obrazek

HALINKOtak to Trólist ,ale cofa sie w rozwoju i nie sieje sie wcale, a mam go już sporo lat i wciąż tylko jeden kwiat Chyba mnie nie lubi, a darowany był z serca to wiem pewne .Gdyby miała więcej miejsca i inną glebę dokupiłabym tych nowszych odmian piwonii lecz cóż ;:131

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne te twoje powojniki.
Jadziu, ja zawsze pamiętam nimi się zachwycałam. Bo i wielkie i ukwiecone.
Moje atragene popadały. Trudno. Na razie nie będę sobie ich kupować.
Tulipanki też masz piękne.
A i wawrzynek cudnej urody. Ja mam jakiś inny, ciemnawe liście.
;:oj już takie zapaczkowane róże.

No, no widać, że u ciebie cieplej.
Pozdrowionka przesyłam.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, mniszka nienawidzę serdecznie, to chyba by mi nie smakował ;:306 , wolę rukolę, pietruszkę czy rzeżuchę.
Pamelka zachwycająca ;:oj i wawrzynek piękny, pachnący.
Miodunka Majesty zabiła mi kokorycz pogiętą, bo posadziłam malutką sadzonkę jej do towarzystwa, nie wiedziałam, że ona tak szybko się rozrośnie i ma takie ogromne korzenie! Mam nadzieję, że ona przynajmniej się nie rozsiewa, bo na razie nie widzę u siebie srebrnych siewek ;:14
Ty wyglądasz deszczu, a ja chciałabym jeszcze choć kilka dni pogodnych, bo wyschniętą mam tylko wierzchnią skorupę. ;:185
Miłego dnia, Jadziu, niech Ci deszczyk popada, tylko nie wysyłaj go na wschód! ;:306 ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie miłych gości .Zapowiada się pompa ,ale czy dojdzie do mnie tego nie wiem .Na razie tylko się zbiera i trochę się ochłodziło.Za to fajnie się pracowało.Pojemniki na wodę naszykowane oby nie na daremnie.Drugi różanecznik zaczął kwitnienie jedne tulipany zakończyły kwitnienie ale narcyzy dalej dają czadu .Znalazł sie też jeden cudny stary tulipan takich też muszę dokupić ten drugi też tylko jeden.Więcej mam takich rodzynków tulipanowych

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU u mnie słychać bum bum ,ale żadna kropelka jeszcze nie spadła .Nie martw sie nie podeślę deszczu, niech u Ciebie świeci ;:3 , bo miałaś go zbyt wiele to samo śniegu .Pokazywali jak po wczorajszej nawałnicy zalany Dolny Śląsk ;:145 Kurcze czy to nie może równo podzielić tych opadów a tu w jednym miejscu zalewa, a w drugim susza.Ja nawet grabek nie potrzebuje palcoma :wink: wzruszam ziemię tak sucho ;:196 Majesty się nie rozsiewa trzeba ją przesadzać .U mnie nikomu nie zawadza jest bardzo grzeczna, ale u mnie inna gleba tulipki same rodzynki :)

Obrazek

Obrazek

ANIU widziałam ze już nawet Cecile pokazuje kwiaty to drugi Atragene ..Niestety Maigold potworek ;:167 ;:167 kradnie wodę i ma tam trudne warunki do szaleństwa biedna Cecile. Pamelka to jedna sztuka taka szalona dopasowałam jej miejsce .Mój wawrzynek też ma ciemne listki takie błyszczące

Obrazek

Obrazek

Miłego popołudnia teraz każdy przychodzi z ogródka wykończony ,bo tyle prac trzeba wykonać na JUŻ i wykorzystać pogodę

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Jadziu, jakiż piękny ten rudawy tulipan! Bardzo lubię ten kolor w ogrodzie.
Pamelka kwitnie obłędnie!
A Doktorek to chyba wzorzec dla innych róż, i pokazuje jakie należy już mieć pąki. ;:167
Pięknie się zaczyna sezon jeśli chodzi o kwitnienia.
Pozdrawiam bardzo milutko ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Ależ u Ciebie zaawansowana wegetacja :!:
U nas róże niektóre ledwo liście rozwijają a u Ciebie już pąki mają :!:
Doktorek cudny ,bardzo te różę lubię.
Mój ładne listki ma w przeciwieństwie do paru innych ,które do zera musiałam ciąć.
Tulipany wyszukane bardzo :D
Jadziu życzę upragnionego deszczyku :;230
Edit. Czy żywokost ''All Gold'' nie przypala się od słońca :?:
U nas i od słońca i od przymrozków.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż miały być burze wszystkie donice przezornie pochowałam do altanki żeby młode listki dalii nie padły łupem oślizłych .Niestety w koło szalały burze i podtopienia, a u mnie dzisiaj spadły 2 krople dosłownie i to w dodatku przyniesione z wiatrem .Dalej sucho ale i tak ślimacza brać sobie dogadza, bo widzę rano ślady na kamyczkach . Witam weekendowo miłych gości ;:196 . Dobrze ze trochę się ochłodziło to rośliny tak nie cierpią z powodu braku wody .Podlałam resztówkami tylko świeżo posadzone selery i pory ,ogórki powoli kiełkują w doniczkach potem pójdą do gruntu jak tylko będzie skończone dla nich miejsce na podwyższonej grządce przy murze.Wnuk zbił mi z desek taką skrzynkę jednak brakuje ziemi żeby ją zapełnić . Trzeba będzie jutro pojechać i dokupić bo sporo tam wejdzie ;:202 Zaczęłam też opróżniać kompostownik, ale słabo mi to idzie ,ale dziennie po trochę to dam radę.

Obrazek

Rutewka orlikolistna tuż tuż.

Obrazek

AGUSIU tulipany po pozostałości po sporej ich ilości parę lat temu .Niestety pozostały pojedyncze sztuki ten pierzasty śliczniusi ,ale cóż brakuje jeszcze liliokształtnego ten już chyba całkiem wybył .Allgold się nie przypala raczej pada łupem szarańczy jak w ubiegłym roku .Bałam sie że w tym roku nie wyjdzie, a jednak przeżyły korzenie mam go od wschodniej strony ..Już jest obgryziony .Tak całkiem do zera nie cięłam żadnej róży, ale większość niziutko jak na mnie :) i widzę ze każdego roku popełniałam błąd, bo szkoda było mi pięknych pędów.Teraz za to mam mnóstwo młodych odrostów i jak to wszystko zakwitnie będzie obłęd ;:167 ;:167 .Nie widzę jak na razie pustaczków jak w ubiegłym roku czy 2 lata temu. ;:196

Obrazek

Obrazek

BEATKO szkoda że tylko jeden mi się ostał taki śliczniusi w kształcie i kolorze ;:131 Pamelka jak każdego roku ciekawe jak Twoja czy też już kwitnie .Wiem ze to młodziak .Cecile też ma kwiaty ale aparat zostawiłam w domu jutro zrobię jej fotki .Szkoda ze wybrałam jej takie niefortunne miejsce. Zastanawiam sie czy jej nie przesadzić bliżej gdzie nie ma potworka ;:167 Maigolda Azalie japońskie też powoli się szykują, a Kermesina ma mocno nabrzmiałe pąki i pokazują kolorek a i Schneeperle tez powoli się zbiera do pokazu ;:196

Obrazek

Obrazek

Mile spędzonego wieczoru i weekendowej pogody wedle życzeń ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jadziu :wit
Ja też szukałem pączków na różach ale to u ciebie jest szybciej ;:333
I cieszę się, że pokazałaś tulipana 'Miranda' bo ja akurat takimi się pochwaliłem a nazwy nie znałem :)
I ciesz się ze parę kropli deszczu ci spadło a nie tyle co w Wodzisławiu - ależ tam szkód narobiło :( u nas tylko grzmiało bez przerwy od 14tej do 20 i podało nie za mocno - dopiero nocą podlało więcej.
Zdrówka życzę i nie przemęczaj się - małą łopatką wybieraj z kompostownika ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”