Mogę coś na tym wyhodować prócz gruszy ?
W zeszłym roku w gruncie zaszczepiłem w szparę czereśnie na 2 szt wiśni i oby dwie rosną jak wściekłe.almatea pisze:Witam,
czy komuś udało się może kiedykolwiek wiosenne szczepienie czereśni metodą przez stosowanie?
Bo ja od 3 lat próbuję i bez efektu. Gruszę udało mi się zaszczepić bez problemu, a z czereśnią zawsze przegrywam.
Doszczepiłem Konferencję do Faworytki.
Jedyny pozytywny efekt jaki udało mi się uzyskać w przypadku czereśni, było szczepienie w lecie metodą na kożuchówkę, przy czym na 4 próby przyjęła się tylko jedna.
Rozciąłem korę i wsadziłem tam przyciętą gałązkę z 3 pąkami. O dziwo zadziałało.
Jak to jest z tym szczepieniem, w lecie to już tylko kożuchówka a nie stosowanie?
Czy generalnie nie ważne jaka metoda, ale czereśnie zawsze tylko w lecie?
Pozdrawiam
Ja nigdy nie przycinam ponieważ pąk z czubka zawsze wybiją najszybciej i jest najsilniejszy a dodatkowo zraz nie wysycha. Jeśli jest kwiatowy to dosyć szybko można to zauważyć i go oderwać. Tymbardziej że nie zdarza się to jakoś bardzo często i moim zdaniem więcej jest korzyści z jego nie obcinanialgrom pisze:Zraz z czubka powinien być przycięty. Może być kwiatowy.
Mnie się to udało za pierwszym razem tzn pierwsze szczepienie w życiu 3 lata temu i kwitnienie jest o 1 tydzień szybsze niż na reszcie drzewa , dziwnie to wygląda ale co tam .almatea pisze:Witam,
czy komuś udało się może kiedykolwiek wiosenne szczepienie czereśni metodą przez stosowanie?
Bo ja od 3 lat próbuję i bez efektu. Gruszę udało mi się zaszczepić bez problemu, a z czereśnią zawsze przegrywam.
Doszczepiłem Konferencję do Faworytki.
Jedyny pozytywny efekt jaki udało mi się uzyskać w przypadku czereśni, było szczepienie w lecie metodą na kożuchówkę, przy czym na 4 próby przyjęła się tylko jedna.
Rozciąłem korę i wsadziłem tam przyciętą gałązkę z 3 pąkami. O dziwo zadziałało.
Jak to jest z tym szczepieniem, w lecie to już tylko kożuchówka a nie stosowanie?
Czy generalnie nie ważne jaka metoda, ale czereśnie zawsze tylko w lecie?
Pozdrawiam