Dwa dni temu przed północą pisałem i ... nie wysłałem a skasowałem
Może i dobrze? Żaliłem się na pogodę i ona teraz jest taka jaka powinna być o tej porze
A tam m. in. wspominałem, że murarki po zimnych dniach zaczęły się uwijać i murują choćby na akord robiły
Dzisiaj połowa z tych pustych otworów na zdjęciu już też jest zaklejona.
Ten tydzień można nazwać tulipanowym, ale widzę, że na niektórych zaczynają już płatki opadać - strasznie szybko mija czas.
Trzymaj się zdrowo
Jadziu 
czas tak szybko leci ... wczoraj kosiłem i ... trawnik zasypany kwieciem czereśni.
A dzisiaj czatowałem od rana na kwiaty goryczki i pod wieczór zaczęły pąki pękać - dopiero jutro zobaczę kwiaty
Patrz
Ewo ile chcesz, bo z każdym dniem inaczej wygląda - żonkile już przekwitają, z wielu już kwiatostany obcięte.
Ale niedługo piwonia zakwitnie - ma już spore pąki.
Karolu - to jest świdośliwa larmacka, a dlatego taka "dorodna" bo co roku przycinam młode pędy w połowie, a nawet o 2/3 zwłaszcza te wierzchołkowe, bo pamiętam o jej docelowej wys. 10m - oczywiście nie dopuszczę do tego - daję jej max 3 góra 3,5
Pułapek feromonowych nie stosuję - w kwietniu robię oprysk preparatem działającym powierzchniowo, wgłębine i systemicznie (różne, w zależności co trafię) one działają do miesiąca i się to sprawdza - gąsienice spadają a preparat zostaje w roślinie i następne wylęgi też padają.
W ub. r. tylko raz pryskałem -potem oglądaliśmy codziennie i po ok 2 miesiącach żona znalazły 14 st - kolejnego dnia 12, potem 8 ... przez ok 2 tyg. wyłapywaliśmy po 1 czasem 2
Dzisiaj właśnie zrobiłem oprysk (wczoraj nie mogłem bo padał deszcz) dwa dni temu zauważyłem na malutkiej sadzonce pogryzione dwa listki a gąsienicy nie było widać, nazajutrz przyjrzałem się dokładniej i była lepka pajęczynka a dwa listki sklejone - siedziała tam. Nie mogłem jej przegapić - musiała tak urosnąć przez noc
Obejrzeliśmy 2 razy wszystkie bukszpany - nigdzie indziej ich nie było, ale jak wspomniałem - oprysk zrobiłem to był ...
cyt.
"Polysect Ultra 005 SL Bukszpan to unikalny środek owadobójczy chroniący bukszpan i rośliny ozdobnych. Szybko i skutecznie zwalcza szkodniki i gąsienice na bukszpanie! Długo działający środek owadobójczy do ochrony i zwalczania owadów w uprawie bukszpanu. Środek zwalcza insekty występujące wewnątrz gęstych krzewów bukszpanu. Polysect Bukszpan działa powierzchniowo, wgłębnie oraz systemicznie - preparat jest szybko pobierany przez liście i jest przemieszczany wraz z sokami po całej roślinie. Owady żywiące się sokami giną, nawet jeśli nie zostały opryskane."
Elu, u nas tez róże pomarzły i wszystkie były cięte do samej ziemi, to samo z pnącymi, mocno zostały skrócone a Hendel, 2 Symathie myślałem, że nie odbiją - dopiero teraz z ziemi wyłażą nowe pędy. Dzisiaj też większość pędów Elmshorn ciachnąłem do ziemi.
tak wygląda jedna z rabat - przy obu krańcach kratki była Hendel i Sympathia - ta jest na swoim korzeniu więc wiem, że żyje, a Hendel był na podkładce i wyszły pędy dzikie - te usunąłem i chyba przy suchym pędzie wychodzi właśnie jej pęd.
Dzięki temu że przemarzły, mogłem wymienić nadwyrężoną już pergolę - wcześniej te dwa wielkie krzaki różane mi nie pozwalały
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających