Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Rano pojechałam do szkółki po rośliny do ogrodu syna. Zimno przenikliwe, więc zabrałam się za domowe prace. Koło siedemnastej zrobiło się cieplej, więc przygotowałam donice i dołki pod pomidory. Rozsypałam też sporo kompostu na rabaty.
Pomidory małe, ale wyciągają się, chyba przyspieszę przesadzanie do półlitrowych kubków.

Iwonko Exotic u mnie niezawodny. Niestety różowe donicowe w tym roku jakąś chorobę chyba złapały, kwitną pojedyncze, a liście mają zdeformowane końcówki. ;:222
Czosnki zaczynają mnie przerażać, strasznie się mnożą. Odrastają chyba z cebulek przybyszowych lub też z siewek po całym ogrodzie.
Dziękuję. ;:196 Weekend zajęty gotowaniem, pieczeniem i wnusią. :D

Obrazek

To właśnie te chore tulipany.

Obrazek

Moniczko miło Cię znowu gościć. ;:180 Moje sasanki po ostatnich rewolucjach, podeptane lub przesadzane, więc tylko pojedyncze kwiaty pokazały. ;:174

Obrazek

Małgosiu szafirki miałam kilka lat temu w formie długiej rzeczki na skarpie. Niestety tak się rozpanoszyły, że musiałam wykopać wszystkie rośliny, bo szafirki wrosły w każdą. ;:222 Większość oddałam, a największe wsadziłam do donic i tak mi się najlepiej podobają. Nikomu nie zagrażają.
Różowa prymulka ma osiem lat. ;:173 Nigdy nie była odmładzana, więc się zmobilizowałam i na szczęście udało się uratować przed całkowitym pożarciem przez opuchlaki.

Obrazek

Halinko u mnie zimno jak wszędzie, ale kilka cieplejszych dni wystarczyło, by najwcześniejsze tulipany zakwitły.
Żurawki niestety trzeba co trzy lata odmładzać. Mam ich dużo, więc nie każde dopatrzyłam, a są przysmakiem opuchlaków. To właśnie z nimi przyniosłam na początku ogrodowania te paskudy. ;:223
Dziękuję, ;:196 dziś późnym popołudniem zrobiło się cieplej, to trochę popracowałam w warzywniku.

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Narcyzy jak prymulka, osiem lat nie ruszane. ;:171 W tym roku koniecznie trzeba rozsadzić, bo mają coraz mniej kwiatów. Zmobilizowała mnie sąsiadka, która prosiła o podzielenie się.
Niestety większość kwiatów odwrócona w stronę płotu, bo to południowa strona.

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 nareszcie możemy więcej kwiatów i liści zobaczyć w ogrodach. Szarość mnie męczyła strasznie, jestem uzależniona od słońca.

Obrazek

Dorotko większość warzyw rośnie w skrzyniach przykrytych włókniną. Część wysiałam w grudniu, a część w któryś ciepły, marcowy dzień. W gruncie też przykryłam podwójną włókniną, więc szybko wykiełkowały. ;:215
Kwitną truskawki i poziomki, ale nie da się zdjąć włókniny, bo nocą przymrozki. Co roku o tej porze już pszczoły pracowały na ich kwiatach.
Na zdjęciu Exotic Emperor, niezawodne tulipany. Mam ich około sto, ale jeszcze niektóre nie kwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zgubiłam Twój wątek.
Ale już jestem
Przepiękna wiosna. Niesamowite łany narcyzów.
Szkoda, że u mnie zupełnie nie chcą rosnąć.
Już kwitnie floks? ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu to rozumiem, dlaczego masz takie duże warzywka. Tulipany zapewne złapały jakiegoś grzyba, jedna odmianę też mi tak załatwiło, mam tylko marne liście.
Pomimo zimnych nocy, Twój ogród pięknie kwitnie, aż miło na dłużej zawiesić oko :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rano mocno padało, ale w południe już wyjrzało słońce, więc zadoniczkowałam kilkanaście traw dla ogrodu syna. Zdjęłam też włókninę ze skrzyń z warzywami. Wsadziłam dalie do gruntu, bo już mnie denerwowały w skrzynce. Miniaturowe do donic w ciągu tygodnia wypuściły liście. :tan Dziś już stoją na dworze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu aż wstyd sie przyznać, ;:171 że narcyzy od przyjaciółki, rosną nie rozsadzane osiem lat. Niedługo zakwitną jeszcze białe, tradycyjne, rosnące w podobnym zagęszczeniu. Mają trudne stanowisko, rosną w korzeniach hibiskusów, przy samym betonowym murku.
Floksy szydlaste już mocno zaawanasowane w kwitnieniu. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko tulipany już wyrzuciłam do utylizacji, boję sie o pozostałe. ;:174
Z warzyw się wyjątkowo cieszę, bo nie mam szklarni, a mimo to jutro na śniadanie będzie rzodkiewka i młody szczypior. ;:108
Starszy wnusio już zaglądał, czy są małe pozoiomki lub truskawki. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

U Ciebie chyba dużo cieplej, bo wszystko w rozkwicie ;:167
Własne nowalijki pycha na śniadanko ;:108
Oprócz truskawek muszę się rozejrzeć właśnie za poziomkami, żeby Filipek sobie skubał :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ostatnie kilka dni było trochę cieplej, więc ogród coraz bardziej kolorowy. :tan
Moim chłopakom posiałam do nowego ogrodu 20 poziomek. Niestety stoją jeszcze w paletkach, ;:222 bo ogród w rozsypce, najpierw będzie robiony trawnik, a potem warzywnik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Soniu, w ogrodzie masz bardzo kolorowo. Nawet floksy kwitną, u mnie dopiero się zbierają do kwitnienia.
Włóknina jednak dużo daje, warzywa ładnie rosną, a rzodkiewki już do schrupania.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu u Ciebie jest o wiele cieplej, wszystko pięknie kwitnie co najmniej z 2 tygodniowym wyprzedzeniem ;:333
Nowalijek to troszkę zazdroszczę i momentami żałuję, że zrezygnowałam z warzywniaka,ale też nie mogłam patrzeć jak obce koty z mojego warzywniaka zrobiły sobie kuwetę, ;:223
Pozdrawiam i słonecznej majówki ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Soniu wszystko co chciałam powiedzieć już koleżanki powiedziały ,tylko powiem lato u ciebie w ogrodzie nie wiosna,tak pięknie i ciepełko jak byśmy na innych Podkarpaciach mieszkały ;:306 Faktycznie super masz wszystko a czosnek jak i inne roślinki najwyraźniej ma super ziemię i dlatego taki mnogi,pasuje mu u ciebie i już. ;:333 Ja dzisiaj plewiłam w irysach taką palczastą trawę zawsze zapominam jak się nazywa ale to diabelstwo jest taka wciśnięta w najmniejsze szczelinki korzenia irysa że nie wyciągniesz i wiadomo za chwilę będzie to samo co było. ;:145 U ciebie tak poplewione że nie mam jak ci pokazać co to za trawa,już mi się plącze tekst chyba czas na odpoczynek,miłych snów. ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Soniu chyba wszystkie dzieci tak mają, że chcą już owoców, dzieci mojej siostrzenicy- bliźniaki jak przyjeżdżają od razu pytają czy są już truskawki. Nie wierzą mi i zawsze muszą sprawdzić :lol:
Nowalijki bardzo cieszą, a jak smakują ;:108
Do sadzenia dalii też się przymierzam, zapewne w przyszłym tygodniu to zrobię.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, przyłączam się do chóru, który opiewa Twoje piękne kwitnienia i pierwsze warzywka, ;:215 jednocześnie zwracając uwagę na cieplejszy klimat Twego ogrodu. ;:3 ;:108 Podczas gdy u mnie deszcz leje jak opętany, u Ciebie pogoda sprzyjająca ogrodowym zajęciom. ;:333 Ty wysadzasz dalie na rabaty, a ja dzisiaj pojechałam dodatkowo okryć pomidory w tunelu, bo nocami ma być zaledwie jeden - dwa stopnie na plusie. ;:131 Istnieje obawa, że nawet przymrozek może się przypałętać. :shock:

Ciesz się, kochana, sprzyjającą aurą i wnuczętami wśród kwiecia i smacznych warzywek. :D :D
Zdrówka dla Was wszystkich. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale ty masz wiosnę cudną! I te warzywka takie już duże. Moje pokurczone, zziębnięte, aż żal oglądać.Wszystkiego się odechciewa, a tu, proszę, jest jednak w kraju takie miejsce, gdzie wszystko rośnie i kwitnie tak jak powinno.
No i dalie już wysadziłaś do gruntu ;:oj Co prawda co roku ja sama wysadzałam pod koniec kwiatnia, ale teraz czekam na lepsze czasy, boje się nocnych przymrozków.
Przypomnij mi Soniu, jaką Ty masz glebę? Glina?
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, wszystko piękne, ale najbardziej zachwyciły mnie kwitnące truskawki ;:oj Musisz mieć jakiś mikroklimacik, że tak ładnie Ci wszystko rośnie i kwitnie.
Podziwiam Cię, że masz siłę zajmować się dwoma ogrodami, swoim i syna.
Życzę słoneczka i zdrowia, bo ono najważniejsze ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nocny przymrozek mnie trochę wystraszył, ale wrażliwe rośliny stały na kostce brukowej, a ona jednak kumuluje ciepło. Poza kilkoma przymrożonymi liśćmi rudbekii, nic nie ucierpiało. :tan Wysadziłam dziś do gruntu szałwię omączoną, werbenę rigidę i rudbekię Cherry Brandy.

Małgosiu dwa dni padało, trochę ciepła i w ogrodzie widać kwiaty oraz zielone, młode przyrosty. ;:215
Od zawsze przykrywam grządki warzywne włókniną. Nie tylko zatrzymuje ciepło, ale też wilgoć, bo moje piaski szybko przesychają.

Obrazek

Obrazek

Halinko dziękuję, ;:196 majówka chłodna, ale zabawa z wnukami nas rozgrzewała. :D
Niestety u mnie też sąsiedzkie koty zaglądają czasem do ogrodu. Jestem jednak bezwzględna i płoszę je. ;:108 Gryzonie szaleją, a kotom tylko ptaki smakują. Włóknina w pierwszym okresie chroni przed kotami, a skrzynie też są trudniejsze do zostawiania śladów zapachowych.

Obrazek

Jolu u Ciebie specyficzny mikroklimat, u mnie trochę cieplej. Chwastów mam mało, bo od lat sypię korę na rabaty, pojedyncze z kory szybko się wyrywa. Ziemię piaskową od lat wzbogacam kompostem, poza tym kora się rozkłada i też tworzy próchnicę. Widać po latach poprawę. ;:108

Obrazek

Dorotko posadzisz spokojnie dalie, zrobiło się wreszcie cieplej. ;:3 Moje podpędzone niskie chyba jutro wsadzę do donic, jak będzie przymrozek okryję i nic im nie będzie. Posadzone wysokie w gruncie miały zimno, więc nic zielonego nie dojrzałam.

Obrazek

Lucynko dziękuję. ;:196 Nareszcie jak wyjrzę rano widzę ogród, który mnie cieszy, a nie przygnębia. Tylko rzodkiewka, cebula i zieleniny do konsumpcji, na resztę nowalijek trzeba poczekać. :)
Wczoraj dzieciaki oczywiście szalały w ogrodzie, było szukanie poziomek i borówek, ;:306 na koniec zerwali bukiet tulipanów dla mamy.

Obrazek

Obrazek

Wandziu mam piaskową glebę, szybciej się nagrzewa, a w skrzyniach przykrytych włókniną zdecydowanie szybciej. ;:215 Co roku przykrywam, dlatego mogę trochę szybciej mieć nowalijki.
Dalii posadziłam osiem, więc się nie napracowałam. :;230 Niskie wszystkie pójdą do donic. W razie przymrozków przykrywam doniczkami produkcyjnymi. W ubiegłym roku podpędziłam wszystkie, majowe przymrozki nie uszkodziły młodych przyrostów pod doniczkami.

Obrazek

Obrazek

Halszko nowalijki i truskawki rosną w podwyższonej grządce, od początku marca przykryte włókniną. Od trzech lat tak robię, żeby wnusiowie mieli szybciej truskawki i poziomki. Już od miesiąca zaglądali pod włókninę, czy coś się czerwieni. ;:173
U syna sadzimy tylko przy schodach i podjeździe do garażu. Będzie trawnik z rolki i dopiero wtedy będzie można zakładać rabaty. Jest tak rozplanowany, że mogli by fachowcy zniszczyć nasadzenia przy kładzeniu trawy.

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda nalepiej rokujący Chopin. Drugi ma tylko jeden pęd. ;:145

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Jak miło popatrzeć na Twoją kolorową wiosnę. ;:oj
U nas ciągle za zimno i rośliny widać, że czekają na lepsze czasy.
Dawno , dawno temu, będzie coś około 20 lat , też posiałam poziomki.
Wtedy jeszcze nie miały dobrych warunków na pustej prawie działce.
Ale od tamtego czasu wciąż znajduję nowe krzewinki w różnych miejscach ogrodu.
Zawsze można coś skubnąć. ;:173
Fajna ta rabatka na warzywka. ;:138
Pozdrawiam cieplutko ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”