Ogórek - polecane odmiany cz.1
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2014, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany
Ja dziś wysieję na rozsadę Octopus i Śremski, myslę że 2-3 tygodnie i w grunt pójdą, szklarnia zarezerwowana dla tomatów 

Ja w tym roku sieję alianz, śremianin i szeryf. Alianza już miałem natomiast dwa pozostałe dopiero będą testowane.
Super ogóreczki
. Kiedy nasionka zostały wysiane?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki , nasiona wysiewałam na początku marca . Dokładnie nie pamiętam , ale
to chyba wczesna odmiana . Ogórki mimo , że wyglądają na grubaski , smakują
jak szczupłe . Mam nadzieję , że niedługo je podwiążę i odżyją . Teraz pną się
po pomidorach .
to chyba wczesna odmiana . Ogórki mimo , że wyglądają na grubaski , smakują
jak szczupłe . Mam nadzieję , że niedługo je podwiążę i odżyją . Teraz pną się
po pomidorach .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Aniu, chyba zostały zapylone i dlatego nieco pogrubiały, ale odmiana idealna na małosolne.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Aniu, też mam SV3506 cv
ciekawe, jakie i kiedy u mnie urosną, siałam 17 marca, do folii wysadziłam dopiero 29 kwietnia, w domu rosły w koszyczkach włożonych do 1 l.pojemników i są wysadzone z koszyczkami. Pierwsze zawiązki i wąsy uszczykiwałam, żeby nie zamęczyć rozsady. Za dwa tygodnie powinnam zbierać plony 

Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Ania, ale ty to potrafisz zrobić smaka, mniam. Niezła jesteś w wydłużaniu sezonu 

-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Wczoraj wysiałam do doniczek Allianza na główną uprawę i jedna doniczka jest z SV 3506 CV ( Aniu dziękuję
). W ubiegłym roku ogórki siałam bezpośrednio do gruntu ( Alianz i Octopus ), ładnie wschodziły ale mimo okrycia agro po wschodach żółkły z zimna i wilgoci a na dodatek miałam plagę mrówek, które zawzięcie budowały kopce. Siałam trzy razy i dopiero ostatni wysiew w końcu maja był udany więc przyrzekłam sobie, że w tym roku zrobię rozsadę. Wysiałam do małych doniczek po trzy nasiona i taca z nimi stoi w cieplutkim miejscu bo w kotłowni na piecu CO. Jak powschodzą wyniosę do foliaka i będą tam stały aż do wysadzenia. Pod folią mam zrobiony dodatkowy szałas z grzejnikiem olejowym włączanym na noc bo teraz trzymam tam rozsadę pomidorów i papryk. Pomidory mają już trochę za małe doniczki to jutro będzie akcja przesadzania do większych - na razie nie planuję wysadzania do ziemi bo w doniczkach łatwiej mi zabezpieczyć przed nocnymi spadkami temperatury. Oj chyba długo nie powtórzy się wiosna 2018r. kiedy od kwietnia noce były na porządnym plusie i wszystko rosło jak na drożdżach 

Pozdrawiam Ela
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Dzięki takim wiosnom jak ta zrozumiałam , że nie wystarczy wcześnie
posiać .
Na przyszły sezon jeszcze bardziej skupię się na docieplaniu osłon i zakupię
promiennik na podczerwień . Teraz gdy rośliny są już wysokie bardzo by się
przydał . Nawet tylko na kilka godzin nad ranem .
Jesienią przygotuję materiał na ciepłe grządki .
-
- 200p
- Od: 3 kwie 2017, o 05:57
Ja miałam tego sałatkowego pare lat temu w gruncie .... klęska urodzaju, nie mogliśmy przejeść ale fakt pod korzeń dałam sporo jedzenia i się odwdzięczył 

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzisiaj posiałam ogórki wprost do gruntu: Moniasia, Bara, i jeszcze jakaś odmiana, bo zabrakło na 3 rządek
jakieś stare z przed dwóch lat i przykryłam zimową agro
Asia

Asia
W tym roku mam polecanego na forum Alianza i póki co wielkie rozczarowanie. Jest bardzo ciemny, fakt że niektórzy pisali że ciemny ale za to inni wstawiali jego zdjęcia i był dużo jaśniejszy na tych zdjęciach zupełnie inny jak moje. Najgorsze jest jednak to, że miał być wielce plenny a póki co krzak niby rośnie kwiatów jest sporo ale ogórki dosłownie pojedyńcze. Uprzedze wasze stwierdzenia bo mam go co prawda w folii i tu faktycznie może być go mniej z racji trudności z zapylaniem. Jednak rośnie też na gruncie i tu krzaki też są już duże mają sporo kwiatów a ogórki to samo dosłownie pojedyńcze sztuki. Wielkie zaskoczenie i rozczarowanie co do plonu bo na gruncie są owady i widzę jak latają koło nich jednak ilość ogórków również bardzo mała tylko kwiaty. Mam nadzieję że z czasem za około tydzień jednak będzie ten wysyp i plon który miał być z nich bo póki co wielkie rozczarowanie.