Nowe życie w starej chatce cz.III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowe życie w starej chatce cz.III

Post »

Tunel jak z obrazka, Kasiu! ;:215 ;:138
Skoro już stoi, łatwiej będzie wykonać wszystko, co w jego wnętrzu zaplanowaliście. ;:108

Po takich smutnych doświadczeniach z kotkami doskonale rozumiem Twoje obawy o ich bezpieczeństwo. ;:303 Niech się dobrze w swoim zewnętrznym domku czują i bawią. :tan

Pozdrawiam cieplutko i życzę dobrego tygodnia. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Dziękuję Lucynko ;:196

Miało być dzisiaj ocieplenie, a nadal zimno. Kilka razy padał nawet śnieg ;:223 Owszem ciepło było, ale tylko jak słońce świeciło. Dobrze, że mogliśmy się zagrzać w folii ;:108
Ja ogarniałam przed folią, a mąż robił skrzynię. Wyszło nam tak:
Obrazek

W skrzyni jest warstwa kartonów, trocin, ziemi z kompostownika, a na górze będzie jeszcze zwykła ze sklepu, tylko musimy kupić. Może komuś spodoba się taki pomysł na miejsce na dodatkowe warzywa.
Obrazek

W naczyniach posiałam maciejkę, mix kwiatów wabiących motyle i komarzyce ciemną, sadzonki porobiłam jesienią i zimowały w domu na parapecie ;:108
W domu posiałam arbuzy i melony. Kolejne prace dopiero w czwartek. Jutro popołudniu robimy przemeblowanie na tarasie z moim nowym pomysłem :;230
A jak macie koty albo psy i zbędne futerko po czesaniu, to możecie je wywiesić ptaszkom do budowy gniazdek ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładnie to wygląda ;:167 a jak wokół urosną warzywka to będzie też smakowicie ;:224 Ja widzę z boku ogóreczki i fasolkę tyczną które się pną ;:333 albo dynie wyłażące z tych skrzyń :;230
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Ale duża foliówka!!! Bardzo mi się podobają grządki podwyższone po bokach. Super pomysł.
U mnie... Sylwia
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola cały czas się zastanawiam co tam dać, oprócz porów i selerów, które dzisiaj posadziłam. Chyba posadzę dynie ozdobne :lol:

Clio dziękuję :)

Dzisiaj byłyśmy z siostrą w warzywnym raju :;230
Obrazek

Obrazek

Kupiłam selery, pory, rozmaryn i miętę ;:215 Od siostry pomidory 24 szt, każdy inny ;:167
Rozmaryn pójdzie do donicy, mięta do gruntu.
Porozdzielałam też kolejne byliny do donic. Jutro c.d.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy ty zdążyłaś zrobić te zdjęcia?? :;230 :;230
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe, jak wyrywała selery i pory :;230

Dzisiaj byliśmy w szkółce z krzewami. Chciałam coś do donic na taras, żeby osłonić od sąsiadów ;:108
Obrazek
To tak postawione na próbę, jedna już przesadzona w większą donicę. Jutro dojdą jeszcze inne rośliny pomiędzy i dekoracje, bo niestety deszcz nas przegonił do domu.
Pomidorki do południa hartowały się na słoneczku, na noc poszły do folii.
Obrazek
Jutro chcę zrobić rabatę koło tarasu, bo paskudna się zrobiła, tylko zastanawiam się co tam posadzić ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu skrzynie na warzywa świetne. Dodatkowa przy tunelu znakomicie pomyślana. ;:138 Mam dwie skrzynie i wreszcie mogę wcześniej jeść nowalijki. Przykrywam je włókniną.
Wejście do tunelu już pięknie wygląda. ;:215
Pomidory chyba jeść wołają. ;:108 Warzywny raj wspaniały, pewnie mogłabyś dużo więcej kupić. :D
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Kasiu, ależ masz piękny taras. Podglądam, bo mój wymaga renowacji. A Twój widzę, że super się prezentuje. Ja też dzisiaj pomidory, selery i pory posadziłam. Już się nie mogę doczekać własnych pomidorków..
U mnie... Sylwia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu dziękuję :)
Kupiłam dla nas, tak w sam raz.
Czym nakarmić pomidory? Dopiero je kupiłam :?

Clio dziękuję :) Jak skończę, to pokaże na nowo ;:172
Ja też nie mogę się doczekać warzyw, codzień rano jedliśmy na śniadanie i nie tylko ;:167
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z rozmachem zaczęliście nowy sezon, robota po prostu pali Wam się w rękach ;:138 A do tego jeszcze tyle planów, że nie wyrobiłabym się z tym przez dwa lata, a gdybym chciała w jeden, to nawet nie zabierałabym się do pracy :;230
Woliera dla kotów wyszła pierwszorzędnie, chociaż widać, że Eliza już wnikliwie zastanawia się jakby tu wydostać się na wolność ;:224 Czytałam o wolierze i spodziewałam się widoku kotów, a tutaj słodko do siebie przytulone szczurki (?) ;:306
Tunel na warzywa daje mnóstwo nowych możliwości, zresztą sama masz już na niego tyle pomysłów, że na pewno luzów tam nie będzie ;:215 Swoje warzywka maja jednak zupełnie inny smak.
Pomidorkom na pewno brakuje światła, może do tej pory nie miały ich tak dużo, a do podlewania kup na razie jakikolwiek preparat do pomidorów. Swoje na razie nawoziłam jedynie odżywka z drożdży, ale dzisiaj już wyciągnęłam taka specjalną. Takie delikatniejsze siewki pewnie na początek trzeba podlać lżejszym roztworem, żeby im nie zaszkodzić ;:108
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehe Iwonko Ty mnie zawsze rozbawisz do łez :;230 :;230
Oczywiście masz rację, nie miały koty woliery chciały na dwór, mają - chcą do domu ;:306
Dzięki za podpowiedź odnośnie pomidorów, nigdy niczym nie pryskałam i rosły ;:215 Zaraz męża pośle po drożdże ;:172
Poszłam na działkę, wystawiłam pomidory na powietrze, posiałam dynie do doniczek, posadziłam hosty na taras, ogarnęłam lekko i zaczęło padać ;:223 ;:223
Tak więc resztę nasion rozłożyłam na wacikach w domu (arbuzy, melony, dynie), szybciej wypuszczą kiełki niż w ziemi.
Obrazek

Obrazek

I tak sobie teraz myślę, czy iść jednak robić w tą mżawkę czy jechać po kwiaty jednoroczne... ;:306
Obrazek

Edit: jednak poszłam :;230
Pomidory dostały po kielichu odżywki drożdżowej. Zrobiłam na nowo rabatkę przy tarasie. To nie jest jeszcze to, co chciałabym mieć. Zbytnio nic tam nie rośnie, jest mokro i ciemno. Jakaś glina się zrobiła. Podzieliłam część żurawek, mam domowe przedszkole w doniczkach ;:172 , hosty poszły do doniczek i na taras. Mam jeszcze jedną hostową rabatę pod drzewami, słabo tam rosną, coś je chyba zżera, więc też dostaną nowe życie, jeśli coś tam jeszcze w ziemi jest. Mąż zaczął robić kolejną skrzynię, jutro kontynuacja. Trawa prosi się o koszenie, niewiadomo w co ręce włożyć ;:303
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bodziszek żałobny
Obrazek

Obrazek

Jarzębina
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parzydło
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Kasiu wspaniały foliak super wygląda niestety u mnie brak miejsca na taki. Wszystko rośnie Ci bardzo ładnie widać dobrą rękę ogrodnika. Pozdrawiam życzę udanego weekendu ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Alicjo ;:196 Również życzę udanej majóweczki ;:3

Dzisiaj, mimo iż święto pracowaliśmy, choć jak dla mnie to nie praca, a przyjemność ;:167
Przyjechała siostra, wypieliła mi pod betonowym murem. Ja w tym czasie posiałam jarmuż, marchew w skrzyni, rozmaryn, rodzynka i kiwano w doniczkach, skosiłam pół pola, a eM robił skrzynię koło folii na ogórki. Na obiad upiekliśmy kiełbaski na grillu, zapiliśmy piwkiem 0% :;230, później przyjechali rodzice z ciastem i tak minął dzień. Jutro i pojutrze ma padać, więc c.d. we wtorek ;:108
W międzyczasie pozrywałam do suszenia podagrycznik, bluszczyk kurdybanek i jasnote, do tego dojdzie mniszek i wiele innych i będą mieszanki dla szczurków (oprócz tego pierwszego) :lol:

Jak myślicie, co mi grozi za pomalowanie tego paskudnego muru na brązowo? Dodam, że tam nikt nie mieszka, nie znam właściciela, podobno zmarł, raz na rok ktoś tam przyjeżdża na chwilę, na budowę, której nikt od kilku lat nie kończy, skosić haszcze itp...
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Kasiu wspaniały dzień na łonie natury tak najlepiej się wypoczywa nawet praca jest przyjemna. Życzę dalszej wspaniałej majóweczki pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”