Co jest niezbędne, żeby trichocereus zakwitł? One są wrażliwe na odpowiednie zimowanie? Muszą być odpowiednio "stare"? Pytam, bo ja mam jakiegoś nn - ładnie rośnie

Niestety tricho dorastają do dużych rozmiarów, stąd nieprędko kwitną - dopiero kiedy są odpowiednio duże. Rozmiar kwiatów sprawia, że młoda roślina po prostu nie da rady takiego utrzymać. Na szczęście obecne na rynku nowe hybrydy trichocerusów to hybrydy międzyrodzajowe czyli tricho są krzyżowane z echinopsisami, aporokaktusami, lobiwiami i czym tam jeszcze - przez to są mniejsze i chętniej kwitną.aga_zgaga napisał(a):
Co jest niezbędne, żeby trichocereus zakwitł? One są wrażliwe na odpowiednie zimowanie? Muszą być odpowiednio "stare"?
aga_zgaga napisał(a):
(...) Oj przydałoby się słonko! (...) zaraz będą kwitły "ciernie" (mirabelki, tarniny itp), więc raczej czeka nas chłód
barbra13 napisał(a):
(...) kaktusy kwitną, a tu zimno![]()
Cóż, w tym roku wiosna późna i nietypowo chłodna. W całej mojej z kaktusami radosnej prawie 45 letniej twórczości bodaj pierwszy raz się tak stało, że zastałem kaktusy grubo przysypane śniegiem na wiosnę!carabus1 napisał(a):
(...) pierwszy znak wiosny , która jakoś przychodzi, a przyjść nie może. U mnie w weekend padał śnieg...
Ja osobiście preferuję nawozy KRISTALON, ostatnio pomarańczowy.Emi22 napisał(a):
Możesz polecić jakiś sprawdzony nawóz do kaktusów?
Tak, najlepszy - przecież wiosna to początek wszelkiej wegetacji.(...) Czy teraz jest dobry czas na przesadzanie/rozszadzanie?
Moje też od dawna na zewnątrz (balkon, też 4 piętroEmi22 pisze:Bo moje kolekcja już tydzień na zewnątrz. Co prawda chłody w nocy i nawet przymrozki ale tutaj 4te piętro to może nie dochodzą i nie zaszkodzą. Tym się pocieszam