Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

Piękna ułudka. Ciągle sobie obiecuję, że ją kupię. I zapominam.
Prześliczne różne odmiany narcyzków. Wszystkie dobrze ci rośną ? Nie giną ?U mnie sporo przepadło :(
pozdrawiam Martuniu ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich gości :wit ;:196
Dziękuję za pochwały kwiatuszków, których aura nie rozpieszcza ;:180
Cały post wysłałam w kosmos ;:223 , to wstawię tylko zdjęcia, bo się przeterminowywują, a odpowiem wieczorem, przepraszam ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szafirki zaczynają rządzić.

Obrazek

Po latach pojawił się nawet taki puchatek :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak zobaczyłam kwiatki sangwinarii, wygląda na to, że, żeby się otworzyć, bardziej potrzebuje ciepła niż słońca.

Obrazek

Narcyzami nie chcę Was już męczyć, ale chociaż jedno zdjęcie ;:224

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Same cudeńka , psi zęby,szachownice, groszek wiosenny ;:167 to też moi ulubieńcy! ;:138 ;:138 ;:138

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martuniu, na podstawie załączonych obrazków stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że Twój ogród wygrał z niesprzyjającą pogodą. ;:215 Należą mu się wielkie słowa uznania ;:138 ;:138 , a Tobie pochwałę za pieczołowitą troskę o roślinki, które pięknie kwitną, ciesząc oczy Ogrodniczki. ;:303 ;:303 :D

U mnie dzisiaj słoneczko i bardzo zimny wiatr ;:223 , więc wystawiłam na balkon pomidorki i pilnuję, by krzywda im się nie stała. ;:306

Dobrego tygodnia życzę i cieplutko pozdrawiam. ;:167 ;:196

;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Swoim szafirkom muszę ściąć liście bo za nie długo nie będzie widać kwiatków w liściastym gąszczu .U Ciebie Martusiu jak zwykle kwiecia na bogato ;:303 ;:303 ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, dziękuję ;:180 , lata zbieractwa dają się zauważyć ;:306
Pamiętam te kępy pachnących narcyzów, ale u mnie nie chciały kwitnąć w zagęszczeniu, ale rozsadzone też jeszcze nie oszałamiają. Teoria mówi o rozsadzaniu co 3- 4 lata, ale w praktyce to różnie bywa. Mamna rozsadniku sprzed 20 lat nie tknięte i kwitną, ale to stare odmiany, z tych nowszych wiele mi zniknęło.
Żałuję, że nie potwierdzasz odstraszającego gryzonie działania ułudki, ale i nie zaprzeczasz, to jest jakaś nadzieja! ;:196

Jadziu, tulipany w doniczkach to jakoś sobie radzą dwa - trzy lata, ale narcyzy, to nie znoszą takich ograniczeń, chyba ze względu na dużą ilość korzeni, marnieją w oczach. Dlaczego tych doniczek nie wkopałaś na rabatach, tylko trzymałaś w altance? Może pod dachem miały za sucho, albo za zimno? Mam nadzieję, że jednak zaskoczą Cię kwitnieniem.
A dlaczego ścinasz liście szafirkom? One i tak zakwitną ponad nimi. ;:196

Lucynko, przekażę narcyzom i całemu ogrodowi Twoje słowa podziwu ;:180 , moje zasługi tu najmniejsze, poza ogromną miłością ;:167
Najłatwiej rozmnażają się starsze odmiany, te nowsze słabiutko, a i wiele piękności mi zniknęło. Nie dokupuję, na razie staram się powiększać ilość tego co mam, zwłaszcza, że widzę trochę kępek jedynie liściastych. Jak już wszystkie będą mi kwitły, to znów zacznę się rozglądać za nowościami.
Ciepłego słoneczka, Lucynko. ;:196

Halinko, dziękuję ;:196 . Nie mam wykształcenia ogrodniczego, chociaż nie wiem dlaczego, bo robiłam ogródki jako pracę dyplomową dla sąsiadki i ona ten dyplom ma, chociaż nie korzysta z niego. A ja pozostałam przy roślinkach, lubię wiedzieć co wokół mnie rośnie i dlaczego, takie hobby. ;:168

Danusiu, żeby kwiatem na zdjęciu, miał rzeczywisty kolor, muszę pokombinować z ustawieniami i w większości przypadków, najlepiej sprawdza się tryb portretowy.
Zawilce już mam od dawna, dobrze się mają, tylko posadzone w bardziej mokrym miejscu, nie poszalały i jest najwyżej dwa, trzy kwitnące. Najlepiej się mają pod jabłonką i wierzbą. Twoje też się rozrosną, w dodatku bardzo się sieją, to za chwilę zaskoczą Cię ich kwiatki w różnych miejscach ;:196

Jolu, tylko ubierz się ciepło, bo okropny ziąb, mimo słońca i zostań u mnie jak długo chcesz ;:196
Po zimie, cieszy najmniejszy kwiatuszek, a najlepiej cała kępka, to pozwalam im się rozrastać jak chcą i gdzie chcą. Teraz, dopóki nie rozwiną się liście na drzewach i krzewach mam sporo słońca w ogrodzie, to te maluchy z niego korzystają, za to później kwitnące "poduchowce" zupełnie zmarniały w moim cieniu.
Pięknego dnia :wit

Krysiu, ;:180 rozgość się u mnie w oczekiwaniu na swoją cudną wiosnę, która do Ciebie niedługo zawita. To ten rok tak różnie rozdaje karty, w ubiegłym nie było tak ogromnych różnic w czasie kwitnienia.
Cieplutkiej wiosny ;:196

Dorotko, jest pięknie, żeby tylko jeszcze zechciało być ciepło. ;:65
Narcyzy rosną różnie, niektóre są niezniszczalne, a inne znikają. Zdarzyło mi się też wsadzić cebule jesienią i wiosną zostały same dziury po zgniłych cebulach. ;:14
U Ciebie problemem może być zbyt piaszczyste podłoże, spróbuj je sadzić głębiej i może jeszcze dodatkowo okryć po przymrozkach, nie zaszkodzi, a może pomoże? ;:196

Aniu, u mnie też wiele narcyzów przepadło, ale jeszcze trochę zostało :D , ale dosadzanie wskazane, zwłaszcza, że ciągle pojawiają się nowe, cudne odmiany, ale podstawę zawsze będą u mnie tworzyć stare. ;:108
Może najlepiej będzie jak ułudkę przyniesie Ci listonosz? ;:196

Dzisiaj znowu mrozisko, aż nie mam ochoty wyglądać za okno, dobrze, że mam zdjęcia! Może jeszcze kilka narcyzów?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hiacynty zniosły wszystkie złośliwości pogody i jeszcze pięknie pachną.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cieplutkiej wiosny!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marto przepiękne odmiany narcyzów i łan hiacyntów, który robi wrażenie ;:215 Teraz to już wiem, że na takie osiągnięcia potrzeba czasu i miłości :D
Tak to już w życiu jest, a szczególnie w dzisiejszych czasach, że wykonywany zawód nic nie ma wspólnego z wykształceniem ;:306
Pozdrawiam gorąco i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie teraz jest już tak sucho że przydałoby się podlewanie .Niestety jeszcze sąsiad nie odkręcił kurka .Bałam się ze mi zgniją w zimie tak jak każdego roku, dlatego dałam je do donicy i zostawiłam w altance .Niby tak sucho u mnie, a jednak cebulowe gniją Najtwardsze zawodniki tylko przeżywają ,ale się nie namnażają tylko z roku na rok jest ich mniej czy to narcyzy czy tulipany .Martusiu cudne hiacyntowe obwódki muszę jesienią dokupić cebul hiacyntów a kiedyś fajnie się namnażały że miałam calutkie szpalery ;:131
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, teraz, przy tak rozwiniętym szkółkarstwie, jest jeszcze jeden sposób: moc kasy i w jeden rok masz ogród przebogaty, nawet z dorosłymi drzewami. ;:oj
Jak zaczynałam bawić się kwiatkami, to w okolicznych szkółkach były tylko iglaki, a i dzisiaj niezbyt chętnie powiększają asortyment, zwłaszcza, że na wsi zapanowała moda na iglaki z trawnikiem, a kolorowe, pełne kwiatów ogródki znikają bez śladu ;:174
Mam nadzieję, że to była już ostatnia noc z mrozem, czego i Tobie życzę, Halinko ;:196 ;:3

Jadziu, może jeszcze spróbuj posadzć tulipany i narcyzy w dużej skrzyni, jeśli znajdziesz na nią miejsce.
Narcyzy trochę mi zmarniały, ale mam nadzieję, że się poprawią, tulipany też rosną, choć moja ziemia trzyma wilgoć jak jest mokro, a w suszę zamienia się w kamień.
Hiacynty mam tylko w tym miejscu, poza jakimiś pojedynczymi, ale jak wykopię, to już tutaj się nie zmieszczą i trzeba będzie szpalerek wydłużyć ;:306
Cieplutkiego, miłego dnia, Jadziu ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę Martusiu że masz podobną prymulkę do mojej [ta ostatnia fotka]Ona jest bardzo wdzięczna i chętnie kwitnie .No właśnie nie wiem gdzie mogłaby tę skrzynię postawić ,ale dzisiaj już sie przyglądałam gdzie mogłabym wysadzić te tulipany i narcyzy z donic.Powoli zaczynają otwierać swoje kwiatki a tu znów ma nadejść zimnica ;:222 Siedziałam sobie dzisiaj w słoneczku i pstrykałam fotki bo jak zauważyłaś sama koronowane głowy rączek nie brudzą :;230 ;:306 ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, kolorowo i bogato w Twoim ogrodzie. ;:215 Niezależnie od niedogodności pogodowych Twoje narcyzy aż biją po oczach swoją urodą, ;:138 a i pierwiosnki oraz niebieściutkie szafirki prześlicznie zdobią rabaty. ;:63 ;:63
Niech im słoneczko nie żałuje swoich cieplutkich promieni. ;:3 ;:3 ;:3
Idą cieplejsze dni, będzie coraz piękniej. :tan

Buziaki. ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Podziwiam jak dużo masz odmian żonkili,narcyzów ,pierwiosnków a za chwilę będzie jak widzę wysyp tulipanów,dzisiaj byłam na górce i posiałam troszkę marchewki pietruszki i buraczków zobaczymy co w tym roku zdoła się utrzymać.U ciebie serduszka już taka duża a u mnie dopiero zaczyna pokazywać się z ziemi.Miłego słonecznego dnia jutro. :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu ale orgia barw! nie wiem co chwalić, bo co zobaczyłam to już zapomniałam od nadmiaru!
Wyobrażam sobie jak kolorowo ogród się prezentuje! Co u mnie w pączkach to u Ciebie w rozkwicie.
Jednej rośliny nie rozpoznałam https://www.fotosik.pl/zdjecie/61ae0db6a54e0cbf ?
Sangwinaria u mnie rozwinęła płatki w przymrozek i od razu opadły, jednodniowy kwiatek ;:14
Rządek hiacyntów masz wsadzony bezpośrednio do gruntu? i nic go nie zje? ;:oj
Wesołej i cieplutkiej majówki z ewentualnym deszczykiem nocnym ;:4 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

U Ciebie wszystko rośnie w rzeczkach: rzeczka przebiśniegów, rzeczka krokusów, teraz hiacyntów ;:oj Takie bezpieczne, a równocześnie piękne potoki każdy chciałby mieć u siebie ;:108 Zgromadziłaś chyba wszystkie odmiany narcyzów, każdy inny i co jeden, to piękniejszy. Napatrzeć się na nie mogęObrazek Twoje kwiatki kwitną wbrew pogodzie i jak widać żadne radio im niepotrzebne, po prostu wiedzą lepiej ;:306
Zawilec grecki nie wszędzie się sieje i nie wszędzie chce rosnąć. U mnie nie chce, już kilkukrotnie sadziłam go na działce i ciągle mam nieliczne sztuki, na które chucham i dmucham, a one i tak mają mnie w nosie ;:222
Sangwinaria ślicznie mruga oczkiem, wtulona w ciepły kołnierzyk listków. Moje jakieś niewydarzone, mają cieniuchne płateczki i zazwyczaj przekwitają zanim je zdążę zobaczyć ;:224
Słoneczne pozdrowienia ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto przepiękne kwitnienia, roślinki poczuły ciepło, dostały słoneczka to się rozkręciły.
Proszę przypomnij mi nazwę tych krzaczków https://images91.fotosik.pl/496/f632bea075bf2524med.jpg coś mi mówi, że to migdałek.... mam go u siebie, sporo odrostów wytwarza.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”