Filodendron - problemy z liśćmi

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
MartiRza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2021, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Od tygodnia mam niewielkiego filodendrona rojo congo, przyszedł do mnie z takimi plamami na brzegach liści które cały czas rosną. Widać je dopiero jak spojrzy się pod słońce, liść staje się jakby półprzezroczysty. Szkodników nie widać, przyszedł do mnie z ziemią bardzo suchą a na jeszcze nierozwiniętym liściu też widać chyba taką zmianę. Co może być tego przyczyną?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Filodendron - problemy z liśćmi

Post »

Niedobory składników odżywczych. Przesadź do nowego właściwego podłoża - szczegóły w wątku, odczekaj miesiąc i do jesieni co 2 tygodnie mineralnym nawozem do roślin zielonych.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

MartiRza
Potrzebne zdjecie całej rośliny. Może to być obrzęk wodny (oedema)

Alicja-2021
Poszukaj wełnowców
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O, a to ciekawe z tym obrzękiem, o którym wspomniałaś.

Zauważyłem to ostatnio na swoim Filodendronie verrucosum, właśnie takie ciemne plamy gdy zbyt mocno podlałem, a dodatkowo była podwyższona wilgotność powietrza.
Tylko teraz mam przy okazji dwa pytania, czy plamy te nie powinny być zawsze ciemniejsze od koloru blaszki liściowej?
I drugie, czy obrzęk nie występuje tylko właśnie po obfitym podlaniu i przy określonych warunkach otoczenia? Tutaj forumka wspomina, że podłoże było suche.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja-2021
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:35

Post »

Do Raflezja

Otóż nie zauważyłam żadnych żyjątek na liściach. Napisałam do sprzedawcy i też mi odpowiedział tak jak napisał mi Norbert, że to zwykła pajęczyna. Generalnie roślina wygląda na żywotną. Muszę tylko przesadzić do odpowiedniego podłoża oraz do większej doniczki, gdyż wychodzą od spodu korzenie. Zobaczymy czy coś się pojawi. Tak poza tym, to dziwi mnie to, że sprzedawca, czy też pracownik nie zadał sobie odrobinę trudu, aby daną roślinę przetrzeć szmatką przed wysyłką.
Pozdrawiam
Alicja
Brodaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lip 2021, o 07:10

Philodendron Malay Gold - żółknięcie liście oraz plamki

Post »

Witam,
Od pewnego czasu mam problem z moim Philodendron Malay Gold, liście zaczynają się zwijać, żółknąć i usychać, pojawiają się małe plamki na liściach.
Ziemie mam specjalistyczną do tego typu kwiatów, przepuszczalną, podlewam go raz w tygodniu.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną, zastanawiam się nad poparzeniem od słońca lub w miejscu, którym stał (parapet) zacząłem otwierać okno, może został przewiany ?
Nie sądzę abym go przelał bo liście traci z góry jak i z dołu.

Jakieś wskazówki sugestie ? Ktoś się już może spotkał z tego typu problemem ?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zdjęcia zmniejszyłam,patrz regulamin forum/Karo :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Philodendron Malay Gold - żółknięcie liście oraz plamki

Post »

Mi to wygląda na przędziorka.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpierw sprawdź czy nie ma szkodników, z obu stron liści - dobrze jest użyć szkła powiększającego, w podłożu.
Następnie jaka to wystawa? Jaką ilością wody podlewasz? Do kolejnego podlania przesycha tylko wierzchnia warstwa podłoża czy całość?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Brodaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytujemy odpowiadając bezpośrednio. Iwona

Brak przędziorków, pajęczyny czy innych ruszających się obiektów.
Co masz namyśli o wystawie ?
Nie podlewam za dużo, raz w tygodniu, ziemia jest przewiewna jak widać na zdjęciach, według mnie do pełnego przeschnięcia.

Gdyby wody było za mało to też by liście w ten sposób żółkły ?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wystawa, to w którą stronę masz okna, wschód, zachód, itd?
Jeśli to jest słoneczne stanowisko i w dodatku pozwalasz przeschnąć całemu podłożu, to masz do czynienia z chorobą fizjologiczną. Tzn. zbyt mało wody, zbyt długie przesuszenie całego podłoża w stosunku do panujących warunków uprawy.
Filodendrona lepiej nie wystawiać na słoneczny parapet i podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Brodaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Parapet jest jasny, ale słoneczny dopiero późnym po południu gdy zachodzi słońce, do południa nie ma bezpośredniego słońca.
Trudno mi ocenić czy ta ziemia jest sucha, w wielkości to są włókna kokosowe, po 2 dniach wydaje się sucha.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po południu czyli mniej więcej od której godziny pada słońce?
Wg mnie to są zmiany wskazujące na nieprawidłową gospodarkę wodną.
Odetnij te liście ze zmianami i zmień system podlewania. W okresie wegetacji podlewaj większą ilością wody, jak nie wiesz kiedy podlać to albo organoleptycznie czyli wsadzasz za każdym razem palec do doniczki na głębokość z 2 - 3 cm i jeśli do niej będzie sucho, wtedy podlewasz. Opcja druga, zainwestuj w wilgotnościomierz. Dzięki niemu za jakiś czas sam będziesz wiedzieć kiedy podlać.

Jeszcze pozostaje kwestia nawożenia, co 2 tygodnie w okresie wiosna - koniec września co 2 tygodnie mineralnym nawozem do roślin zielonych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Brodaty
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

około 16 do zachodu.
Niestety liści pójdzie dużo co mnie mocno irytuje, bo lubię tego kwiata, będe go teraz częściej podlewał.
Kupiłem nawóz florovit do roślin zielonych, wczoraj pierwsza dawka, oby to pomogło
Alicja-2021
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:35

Post »

Dzień dobry, mam prawdopodobnie wciornastki na Filodendronie podwójnie pierzastym. Roślinę odseparowałam, zrobiłam prysznic. Chcę kupić skuteczny środek, żeby się ich pozbyć na dobre. Czy ten preparat że zdjęcia będzie odpowiedni? W opisie jest podane, że m.in. na wciornastki tytoniowe i wciornastek Grochowiec. Czy na inne wciornastki też zadziała, konkretnie na te które zaatakowały moją roślinę?
Pozdrawiam serdecznie
Alicja
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, Mospilan będzie w porządku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”