Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
kuba82
Jeśli masz opakowanie z tej ziemi to poszukaj daty produkcji.
Ja zanim kupiłam,to szukałam daty i znalazłam ją z boku worka 29.01.2021 r.
Kiedyś sparzyłam się i od tej pory zawsze sprawdzam.
Bo nie dość,że kosztuje niemało,to jeszcze można się delikatnie mówiąc "przejechać".
Jeśli masz opakowanie z tej ziemi to poszukaj daty produkcji.
Ja zanim kupiłam,to szukałam daty i znalazłam ją z boku worka 29.01.2021 r.
Kiedyś sparzyłam się i od tej pory zawsze sprawdzam.
Bo nie dość,że kosztuje niemało,to jeszcze można się delikatnie mówiąc "przejechać".
Pomidory nie były przelewane ostatnio miały trochę za sucho. Ostatnio wymieniałam im ziemię bo zrobił się grzyb w doniczce i dlatego były pryskane miedzianem. Jak na razie korzenie nie są zbyt duże (jeszcze), będę to sprawdzała. Dziękuje za informacje, wyciągnę doniczki i postawię żeby miały więcej miejsca. Czyli nie jest to żadna poważna choroba ? I nie trzeba niczym pryskać ?Faworyt pisze:alina88.
Na początek,te doniczki stoją w multiplacie? Jeśli tak to wydaje mi się że są już zbyt małe patrząc na wielkość roślin.Wyciag jedną sadzonkę z doniczki i sprawdź czy korzenie nie przerosły podłoża.Sprawa druga,tylko szczerze czy w ostatnim czasie ziemia nie bywała zbyt mokrą?A tak w ogóle to rosną pomidory w zbyt dużym ścisku.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli korzenie jak dobrze rozumiem nie przerosły ziemi.Gdy to nastąpi rozsadę musisz przesadzić do większych doniczek lub jak warunki pozwolą do tunelu.S koro były pryskane miedzianem są na ten czas zabezpieczone a jeżeli za mokro nie miały a były kilka dni przesuszone mocno takie objawy na liściach będą.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Dziękuję wszystkim za rady ,z których oczywiście skorzystam(jutro biegnę po previcur) Nie chciałbym stracić moich roślinek,zwłaszcza że jest to moja pierwsza samodzielna uprawa warzyw.Wczesniej tylko asystowałem gdy pomidory uprawiała babcia mojej żonki.W tym roku się podzieliliśmy,ja pomidory i paprykę ,babcia sałaty,rzodkiewki,pietruszka ,ogórki. Z nawozem nie przesadzam,dawkę podana na opakowaniu zmniejszyłem trzykrotnie.Zdaje sobie sprawę ,że parapet to nie jest najlepsze miejsce,lecz na razie nie mam innego wyjścia.W przyszłym roku postawie folie na działce(drewno już wysuszone czeka) i tam planuje przechowywać rozsady (o ile aura pozwoli).Pozdrawiam i dziękuję
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Witam. Czy to ZZ czy alternarioza? Przeszukałem forum, ale im więcej zdjęć przeglądam tym mniej pewny jestem.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0ab5900bb33c1de8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/bc303012336c0c9a
https://www.fotosik.pl/zdjecie/0ab5900bb33c1de8
https://www.fotosik.pl/zdjecie/bc303012336c0c9a
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Moim zdaniem ani to ani to .
Faworyt oraz pozostali Koledzy i Koleżanki - dziękuję! Pomidory faktycznie były przelane. Bryła korzeniowa nawet niezła tylko mokro. Widać to dopiero po wyjęciu z doniczki. Mam nadzieję, że po wymianie ziemi poczują się lepiej. Rozstawię je też, by miały lepszy przewiew ale wyczyn to karkołomny, bo mało miejsca na parapetach.
Pozdrowienia
Pozdrowienia

- Faworyt
Krasny.
Gdzie te pomidory w tej chwili przebywają,jeśli w tunelu/szklarni to jaka jest różnica temperatur między dniem a nocą i jak w ostatnich dniach były podlewane.
Gdzie te pomidory w tej chwili przebywają,jeśli w tunelu/szklarni to jaka jest różnica temperatur między dniem a nocą i jak w ostatnich dniach były podlewane.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 500p
Rośliny w dzień trzymam w tunelu foliowym, a na noc przenoszę do nieogrzewanego pomieszczenia. W tunelu w dzień jest pewnie i ze 30 stopni, w pomieszczeniu koło 6. Podlewane są kiedy ziemia zaczyna przesychać. Objawy pojawiły się na dwóch roślinach z jedenastu. Jeszcze zanim przeniosłem je z parapetu pod foliak.
- Faworyt
Te ciemne plamy na brzegach liści w niektórych miejscach jeśli się pojawiły jeszcze na parapetach to na moje oko skłaniają mnie jednak do tezy o tym że mogły mieć za mokro w pewnym momencie.
Jeżeli w tunelu masz 30* i do tego dużą wilgotność powietrza a w pomieszczeniu 6* to taka różnica temperatur będzie idealną pożywką dla alternariozy.
Jeżeli w tunelu masz 30* i do tego dużą wilgotność powietrza a w pomieszczeniu 6* to taka różnica temperatur będzie idealną pożywką dla alternariozy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Na tym etapie uprawy to za wcześnie na choroby grzybowe - zwykle wszystkie problemy wynikają z niedostosowania ilości światła ( brak słońca) , niewłaściwej temperatury i zaburzeń w pobieraniu składników odżywczych .Krasny pisze:Witam. Czy to ZZ czy alternarioza?
-
- 500p
Dzięki za odzew. Opryskałem profilaktycznie na alternariozę i będę przenosił na noc do pomieszczenia, gdzie temperatura wynosi około 20C. Mam nadzieję, że się poprawią.
- wareckiogrodnik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2021, o 01:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
Może ktoś podpowiedzieć skąd na liściach takie jasne naleciałości? Na zdjęciu w poście jest przykładowy listek ale te plamy są na prawie każdym krzaczku i czasami nawet dużo bardziej obszerne. Jak mogę temu zaradzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Może ktoś podpowiedzieć skąd na liściach takie jasne naleciałości? Na zdjęciu w poście jest przykładowy listek ale te plamy są na prawie każdym krzaczku i czasami nawet dużo bardziej obszerne. Jak mogę temu zaradzić? Z góry dziękuję za pomoc.

Na świecie musi być oczywiście mnóstwo czarów, ale ludzie nie potrafią ich rozpoznać ani ich odprawiać. Może na początek wystarczy mocno uwierzyć, że stanie się coś dobrego i wtedy się spełni. Muszę to wypróbować.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Takie objawy może powodować zimne powietrze na sadzonkę i bardziej to widać jak rośliny są przegrzane. Tak miałem kiedyś w marcu w ogórkach, gdy pod folią było za gorąco i wietrzyłem chłodnym powietrzem, przy drzwiach tak się zachowały.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny