Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy sezon w ogrodzie na Jurze

Post »

Witajcie

Halinko
No tak , powinnam mieć ręce w tyle związane.
Może wtedy nic nie wpadało by do koszyka.

Dorotko
Niestety w Au...n nie ma podpisanych odmianowo róż tylko 2szt z serii niebieskiej pachnącej a te w woreczkach pisze wielkokwiatowe.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit ;:196
No i znów to samo ;:223 ;:223 ;:223 zakup róż. Tym razem w biedrze.
Pocieszające jest to , że ilości zakupów są malejące. ;:306

Obrazek

Tu moczą się w wiadrze.
Obrazek
ale już są posadzone w doniczkach.

Dziś zrobiłam przegląd roślinek i stwierdziłam, że na magnolii Susan wyszły już fioletowe pączki i przez te przymrozki końcówki ma zmarznięte (brązowe). Mam nadzieję, że pozostałe pączki , które mają jeszcze osłonki nie zostały przemrożone.
Hiacynty po kolei rozwijają się, prymulki wszystkie zaczynają pokazywać kwiatki, no i forsycja zaczyna żółknąć.
Powojniki mają już w kącikach listeczki.Najbardziej śpieszy się Xerxes.
Na powierzchni ukazują się czerwone noski piwonii a i lilaki zaczynają wegetację.
Pozdrawiam ;:3 wszystkich
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu, ależ z Ciebie "pies" na różyczki! ;:111 ;:111
Piękne to kwiaty, ;:215 ale i wymagające. ;:108 Mam kilkanaście sztuk i ani jednej więcej! ;:124
Bardzo ładne nowe nabytki, ;:333 a skoro lubisz różyczkami się opiekować, to na pewno będziesz zadowolona. ;:303 Niech więc spiszą się na szóstkę, dając jak najwięcej radości zakochanej w nich Ogrodniczce. ;:138 ;:138
Dobrego tygodnia, Ewuś. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Szkoda, że odmiany nie są napisane, człowiek by wiedział na co stać dana różę. Wg mnie informacje wielkokwiatowa, pnąca, rabatowa to za mało. Mam kilka takich róż NN marketowych i jestem z nich bardzo zadowolona, mam nadzieję że zakupione i Ciebie zachwycą.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Całe szczęście Ewo. że te późne opady śniegu długo nie zagrzały miejsca. Teraz choćby chłodno to już wiosna nie ustąpi ;:333
A nawiązując do pytań koleżanek ... wierzba Mount Aso ma różowe kotki i kwitnie już w lutym :)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:196

Lucynko
Jestem zakochana w tych kwiatach choć czasem wyzywam sama na siebie, że je kupuję bo potem zastanawiam się gdzie je wcisnąć.
A szczególnie na siebie psioczę kiedy plecy i kości bolą po intensywnej pracy przy nich.
No ale jak się babie zachciało to niech przy nich robi. ;:306
Również życzę miłego i słonecznego tygodnia choć małe oziębienie nadają.

Dorotko
Ja lubię tę marketową loterię choć czasem też wolałabym wiedzieć , że kupuję to co podpisane.
Ja do tej pory jestem też zachwycona bo są to raczej zdrowe róże a, że czasem nn to od tego jest to nasze forum i znawcy tych kwiatów aby móc zidentyfikować je.

Andrzeju
Właśnie te różowe bazie mnie urzekły. Mam nadzieję, że napatrzę się na ten kolorek w przyszłym roku.
A tymczasem będę się zachwycać Twoją Mt Aso.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewa, bardzo ładnie wychodzą u Ciebie cebulowe, a prymule wprost rewelacyjnie. Ja sporo kupiłam, ale po wysadzeniu do gruntu pomarzły :( Ciekawa jestem czy w przyszłym roku odbiją? Niektóre są chyba tylko jednosezonowe, bo i w poprzednim ogrodzie mi znikały.
Zakupy róż zawsze popieram :D I wcale nie uważam, że kupiłaś za dużo. Jak zakwitną kolorami to będziemy podziwiać ich piękne kwiaty. Sama jak wpadłam do Auchan, to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam 11 sztuk i bardzo jestem ciekawa co też z nich wyrośnie ;:108
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Ewo ja mam tylko jedną magnolię i właśnie Susan, ale jeszcze nigdy nie zakwitła jak powinna chociaż pąków jest mnóstwo, zawsze przymarznie ;:145
Pochwalam zakup różyczek i niech pięknie rosną ;:333 Wczoraj w tym markecie też kupiłam piwonię, wprawdzie tylko jedną tak na wszelki wypadek, bo coś dwie nie wychodzą :D
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewciu u mnie róże kiepsko wyglądają, ale mam nadzieję, że jeszcze odbiją. W Poznaniu miałam takie szafirki jak Twoje bardzo je lubiłam, tu mam tylko takie ze szczypiorkowymi listkami.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Ewo z róż marketowych się wyleczyłam. Kilka lat temu kupiłam takową w prezencie koleżance, ładne zdjęcie na opakowaniu zachęcało. Posadziła za rok pokazała mi co z niej wyrosło, aż mi głupio się zrobiło, to była jakaś dziczka. Mam kilka róż kupowanych w Au.... kwitną u mnie ładnie, ja nie narzekam.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuś, skoro tak bardzo różyczki kochasz, to i ból pleców łatwiej Ci jest znosić. ;:108
Niech się wszystkie zaaklimatyzują, pięknie rosną i cieszą Twoje oczęta. ;:138 ;:138
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie

Dziś rano tak wyglądał ogródek.
Obrazek

hiacynty i prymulki pod śniegiem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

rabarbar
Obrazek

czarna porzeczka
Obrazek

Tylko stokrotki nic sobie nie robiły z takiej pogody.
Obrazek

Dorotko
Ja w tym roku też parę prymulek kupiłam i dwie z nich zniknęły po wsadzeniu do ogrodu, jedna taka zwykła a druga to była prymulka pokojowa (domowa) czyli pierwiosnek kubkowaty, który nie przetrzyma w ogrodzie. No ale to dowiedziałam się po fakcie.
Dobrze, że rozumiesz mój różoholizm.

Halinko
Może piwonie posadziłaś za głęboko bo one powinny być sadzone płytko ok. 5 cm pod ziemią. Choć reguły nie ma.
Ja kiedyś też głęboko posadziłam i czekałam do drugiego sezonu aby coś wyszło z ziemi.
W zeszłym roku miałam piwonię z biedry, którą naprawdę bardzo płytko posadziłam (jesienią) i wyrosła oraz zakwitła w nowym sezonie.
Natomiast z Reala obecnie Au..chana kupiłam i też płyciutko zasadziłam i nie wszystkie kwitły, liście miały ale brak kwiatów.
Może też potrzebują czasu na zaaklimatyzowanie się.

Kasiu
Głowa do góry, u mnie niedawno jedną różę wykopałam bo była zdrewniała i nic nie wypuszczała kiedy inne miały już przyrosty.
Po wykopaniu okazało się , że na samym dole przy szczepieniu ukazał się maleńki kiełek zielony.
Zaraz wsadziłam do donicy i dałam do garażu aby dalej sobie rosła.
Tak więc trzeba dać szansę, jak do czerwca nie będzie oznak życia to wtedy można się zastanowić czy pójdzie w siną dal.
Koleżanka na pewno się domyśliła, że z marketu róże to loteria i , że nie mogłaś mieć rentgenu w oczach co z niej wyrośnie.

Lucynko
Pewnie, że ból pleców łagodzą kwitnące kwiaty róż.
Z pewnością będę się cieszyć jak będą zdrowo rosnąć. Nieważne czy to będą te opisane czy inne.

Róże , które niedawno wsadziłam do donic na razie mają się dobrze.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A i bratki i żonkile na razie trwają.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim życzę ;:3 ;:3 ;:3 i zdrówka.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu masz niespożyta energię. Tyle róż w donicach i jeszcze kwitnące wiosenne, trzeba dopilnować. ;:180
Śnieg nie zaszkodził chyba większości roślin, ale szkoda zniszczonych kwiatów. ;:174
Ból pleców, ;:168 to nieodzowny element naszego szaleństwa ogrodowego. :)
Niech już ciepło pozwoli Ci na miłe spędzanie czasu w ogrodzie. ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

ewita44 pisze: parę prymulek kupiłam i dwie z nich zniknęły po wsadzeniu do ogrodu, jedna taka zwykła a druga to była prymulka pokojowa (domowa) czyli pierwiosnek kubkowaty, który nie przetrzyma w ogrodzie.
Niekoniecznie Ewo - często kupujemy takie prymulki do domu i po czasie wysadzamy na ogród. Więcej przeżywa niż wypada :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuniu, gdy tylko te doniczkowe różyczki wylądują w gruncie, natychmiast zaczną kwitnąć! :lol:
Będziesz miała radochę zanim zimujące się pozbierają po takiej dawce zimnicy. ;:108
Mam nadzieję, że wreszcie będzie nam dane w pełni cieszyć się wiosną, :tan czego Tobie, sobie i wszystkim nam życzę z całego serca. ;:167 ;:167
Pozdrawiam cieplutko. ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”