Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 13

Post »

Lucynko, :wit Przyszłam się przywitać, jako stary podglądacz Twojego kwitnącego ogródeczka :oops:
Podziwiałam mnóstwo jednorocznych kwiatuszków, bo u mnie ich od dawna nie ma ;:185 , moc wysiewów, a i często korzystałam z Twoich wiadomości o kalendarzu biodynamicznym ;:180
Różnorodność pierwiosnków przyciąga wzrok, a i piękne ciemierniki ;:167 ;:63
Cebulowe klejnociki pięknie zakwitły :tan , w sumie nazwy nieistotne, byle cieszyły oczy, ale ta niebieska cebulica to śnieżnik, a biała, to odmiana puszkinii, której jeszcze nie widziałam na forum ;:215
Jeszcze wrócę do Twoich pięknych krokusów złocistych, to nie Fuscotincus, ale jakaś rzadziej spotykana odmiana krokusa złocistego, może Zwanenburg bronze albo Elegans, a może jeszcze jakaś inna? Fuscotincus nie ma tak pięknych zamkniętych pąków, ma tylko paseczki na zewnętrznych płatkach.
Pozdrawiam gorąco i jeśli pozwolisz, będę jawnie buszować wśród Twojego kwiecia ;:168
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko cebulica niebieska jest śliczna, ładnie się rozsiewa i cebulki narastają. U mnie z jednej kępki mam już kilka.
Pogoda dołująca, zima wróciła. wiatr wczorajszy bardzo mocny, denerwujący, przywiał nam zimowa niespodziankę. Ale my się nie damy, będzie z każdym dniem lepiej ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Gdzie ta wyczekiwana wiosna?! Na moim dziewiątym piętrze zaledwie ok. pięciu stopni nad kreską, za oknami chmury i wietrzysko takie, że nawet M narzeka na ziąb. Wczoraj wieczorem nawet śniegiem sypnęło, jednak deszcz zmył jakiekolwiek jego ślady.
Co się dzieję?! Nie dość pandemii, jeszcze pogoda musi nam dokuczać?

Marysiu - jestem załamana zarówno pandemią i koniecznością izolacji od bliskich, jak i niesprzyjającą pogodą. ;:223 Jeszcze trochę i deprecha mnie całkowicie opanuje. Już jestem na granicy wytrzymałości.
Cieszę się, że chociaż Tobie święta upłynęły w towarzystwie najbliższych ;:303 , a i ogród pozwala na choćby kilkuminutowy kontakt z naturą.
Moje ciemierniki to w większości dary od forumowych Przyjaciół, dbam o nie z całą pieczołowitością, bo każdy z nich kogoś mi przypomina. ;:167
Moje róże też jeszcze czekają na cięcie, nawet kopczyków im nie rozgarnęłam. Forsycje też jeszcze zaspane.
Dziękuję za dobre życzenia, które odwzajemniam ;:167 ;:196 , bo Twój ogród też czeka na wzmożoną pielęgnację.

Ewuniu - tak przyjemnie było na te wiosenne kwitnienia popatrzeć i znowu wstrętna pogoda zatrzymała mnie w czterech ścianach. ;:145
Śniegiem i u mnie sypnęło, jednak po nim spadł deszcz, ale to i tak żadna pociecha, bo lodowaty wiatr aż gwiżdże za oknami, a temperatura powietrza ... Ech, lepiej nie mówić, bo trzeba by było użyć niecenzuralnych słów.
Ja również czekam na cieplejsze dni, jednak nie widzę ich w prognozie na najbliższe dni. ;:oj

Halinko - wprawdzie białej pierzynki u mnie nie ma, ale mróz w nocy dał o sobie znać, a wiatr hula w najlepsze.
Zastanawiam się, co jeszcze zniknie z mojej działki w wyniku takiej pogody. Tak ładnie już zaczęło być, a tu .... ;:222
Pozdrawiam wzajemnie ;:167 i również słoneczka życzę. ;:3

Martusiu - tak się cieszę, że Ciebie spotykam w moim wątku! ;:138
Dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich roślinek.
Dziękuję również za zwrócenie uwagi na niezgodne z odmianami opisy moich kwiatków. ;:167
Jeśli chodzi o śnieżnik, to pełna zgoda, natomiast co do białej puszkinii to już nie jestem taka pewna, kupiłam bowiem cebulki białej cebulicy w ŚK, podobnie zresztą jak krokusy złociste 'Fuscotinus", a jeszcze mi się nie zdarzyły pomyłkowe dostawy z tej szkółki. Czyżby po raz pierwszy mnie oszukali? ;:oj :shock:
Pozdrawiam wzajemnie i oczywiście serdecznie zapraszam. ;:167 ;:196

Dorotko - właśnie Martusia mi napisała, że cebulica niebieska to wcale nie cebulica, tylko śnieżnik. Sama już nie wiem, co jest czym. :oops: Ale nieważne, najważniejsze, że ładnie kwitnie.
Myślisz, że będzie lepiej w pogodzie? Ja już powoli tracę nadzieję i dopada mnie coraz większy dół. ;:222

Gdyby były słoneczne dni, to kokorycze już pokazałyby całą swoją krasę.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Pogoda jest do niczego i to trzeba przyznać ale cebulowe masz pierwsza klasa ;:oj . Sporo roślin Ci kwitnie Lucynko na działeczce ;:138 . Ciemierniki i kokorycze to rośliny których nie mam i muszę podziwiać u innych ;:108 . Jak tylko zrobi się cieplej rośliny ruszą z kopyta. Miejmy nadzieję, że to ostatnie takie ochłodzenie tej wiosny. Czekamy na ciepło ;:65 . Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nietypowe święta na szczęście już za nami i naprawdę mam nadzieję, że to już takie ostanie. U mnie na pewno, do końca roku wszyscy będą zaszczepieni, liczę, że Filip też, bo on najmłodszy w rodzinie, to już bezpiecznie będziemy mogli się spotkać.
Pogoda nas nie rozpieszcza, kilka ciepłych dni przypomniało nam jak może być przyjemnie, a tutaj znowu zimno się zrobiło i sypnęło śniegiem. A tak już chciałoby się częściej i na dłużej zawitać na działkęObrazek
Sporo masz kwitnących pierwiosnków, mimo iż jak piszesz, wiele zginęło. Moje jeszcze się ociągają, chociaż już jakieś maleńkie pączusie widać. Moje też sie nie sieja, więc może jednak mamy takie, jakie mamy?
Życzę ci tego samego, co i sobie, czyli więcej słonka i ciepełka, wiosny po prostu ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie wieczorem!
Wprawdzie słońce przed wieczorem pokazało się na niebie, ale ono nic a nic nie ogrzało powietrza, na moim balkonie było zaledwie siedem stopni na plusie. Na szczęście mróz ma być znacznie mniejszy i to ma być już ostatni tej nocy. Jednak dni nie zapowiadają się cieplejsze niż dwa ostatnie, może tylko wiatr nieco zelżał.

Ewelinko - to prawda, że sporo kwitnień mam w tym roku na działce, ;:108 tylko jest jeden szkopuł: nie jest mi dane cieszyć się nimi na co dzień. ;:223
Moje ciemierniki i kokorycze to dary od forumowych Przyjaciółek i w tym roku rzeczywiście pięknie się popisują. ;:215
Czekam i ja na ciepełko, jednak długoterminowe prognozy raczej nie dają nadziei. ;:174
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Iwonko1 - i ja mam nadzieję na rychłe spotkanie z dziećmi. ;:108 Wszystkie są po czterdziestce, to wkrótce powinni zostać zaszczepieni. ;:303
Brak kontaktu bezpośredniego z nimi jest już bardzo uciążliwy. ;:223 Szczególnie dotkliwie odczuwam to w każde święta.
Czekam na spektakl pierwiosnkowy, bo duże kępy i pojedyncze uratowane po zimie powinny najpiękniej ozdobić działkę, tylko ciepełka potrzebują. ;:3
Życzenia przyjmuję z wdzięcznością i z całego serca odwzajemniam. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko białe cebulice śliczne, ale prymulki w takiej liczbie wyjątkowo popodziwiałam. ;:oj Szkoda, że część zginęła, ale masz tyle innych kwiatów, że jest czym się cieszyć. ;:108
Żeby pierwiosnki się wysiały musisz kończyć pielenie po połowie maja. ;:173 Wtedy będą miały szansę przeżyć. U mnie co roku taka taktyka się sprawdza. :D
Przykro, że święta tylko we dwoje, ;:168 ale przynajmniej masz nadzieję, że latem będziecie spotykać się z dziećmi.
U nas jedni objawowo, drudzy bezobjawowo przechorowali, więc się spotykamy.
Niech już zimno opuści, a słonko Wam przygrzeje działkę. ;:3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko pomimo, że dużo jest już tego kwiecia to tegoroczna aura nie pozwala się nim cieszyć ;:145
Miejmy nadzieję, że to już ostatnie jej wybryki i będzie tylko ;:3 ;:3 U mnie po południu pierzynka zniknęła, a teraz jest -4 ;:oj
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko, raczej nie jestem z tych narzekających na pogodę - bo prawie z każdej da się coś wykrzesać i ująć ją jakoś pozytywnie roboczo - to teraz i mnie przeszkadza to co dzieje się za oknem. Mam teraz troszkę wolnego ale do ogrodu ani myślę iść działać - po prostu się nie da. A to denerwuje mnie jeszcze bardziej.
No cóż, pewnie i ja zapisuję się do Klubu Tymczasowo Sfrustrowanego Pogodą Ogrodnika. ;:306
Mimo wszystko wierzmy, że już niebawem będzie dobrze!
Pozdrawiam ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Masz trochę wiosennych zdjęć.Ja nie mam nic.Od tamtej pory nie byłam na działce.Mrozi ,wieje,pada,czyli nic przyjemnego.
Nic się nie dzieje więc nie ma o czym pisać.
Trzymaj się ciepło.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Istny kalejdoskop pogodowy w ciągu całego dnia. Nad miastem przetoczyły się dzisiaj wszystkie pory roku i każda po kilka razy.
Już się nawet pisać nie chce o tym, co za oknami, a siedzenie w domu po prostu przytłacza.

Soniu - gdyby nie kwietniowa przeplatanka, wszystkie bądź niemal wszystkie prymulki już by kwitły i choć wiele z nich pokonała zima, to i tak sporo zostało. ;:333 Mam nadzieję, że w tym roku przypilnuję ich siewek.
Z najnowszych doniesień wynika, że na covida można zachorować powtórnie i wcale nie lekko. Tak się stało u mojej kuzynki. Ona bardzo ciężko przechodziła koronawirusa w ubiegłym roku w kwietniu, w tym roku w lutym zachorowała powtórnie wraz z mężem. On przechodził lekko, ona znowu bardzo ciężko, na szczęście w domu, ale z użyciem aparatu natleniającego i specjalnych inhalacji. Do dziś jest bardzo osłabiona i ma problemy z oddychaniem, choć na szczęście płuca nieuszkodzone.
Dlatego właśnie ja się tak bardzo boję zakażenia. ;:202
Słońce dzisiaj kilkakrotnie zza chmur wychodziło, ale za każdym razem na kilka - kilkanaście minut, by zaraz potem ustąpić miejsca chmurom deszczowym bądź śnieżnym. Nie mniej dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę Ci cieplejszej aury. ;:196 ;:3

Halinko - obyś miała rację i oby wreszcie ten kwietniowy pleciuga pozwolił wiośnie pokazać swoje piękno w całej okazałości i oby pozwolił nam tym pięknem się cieszyć. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie i również życzę Ci dużo słoneczka. ;:3 ;:196

Beatko - w tym roku wyjątkowo wszyscy narzekamy na pogodowe szaleństwa, kolejno puszczają nam hamulce ;:145 , bo ileż można w czterech ścianach siedzieć.....
Chciałabym wierzyć w szybką poprawę pogody. Bardzo bym chciała. ;:32 Jednak niezwykle trudno o tę wiarę w tym roku. :oops:
Pozdrawiam wzajemnie. ;:3 ;:196

Danusiu - w pierwszy dzień świąt zajrzałam na działkę, wykorzystując dość przyzwoitą pogodę i zrobiłam trochę zdjęć, które teraz dawkuję, by na jakiś czas mieć czym ilustrować posty. :D Nie wiem, kiedy znowu będzie mi dane działkę odwiedzić. ;:218
Dziękuję ;:180 i Tobie również ciepełka życzę. ;:3 ;:196

Kolejne zdjęcia ze świątecznej działki.
Kto zgadnie, co jest na poniższej fotografii?

Obrazek

Miodunka plamista. Miałam jeszcze dwie odmiany czerwonej. Jedna zniknęła całkowicie, druga ledwo dycha.

Obrazek

Stokrotki nic sobie nie robią z zimnicy.

Obrazek

Obrazek

Narcyzy miały ochotę zakwitnąć, jednak pogoda zatrzymała kwiaty w pąkach.

Obrazek

Piwonia lekarska, tzw. majowa pokazała pierwsze kły.

Obrazek

Zimowity gromadnie wychynęły na powierzchnię.

Obrazek

Tulipany różnie. Ta gromadka najodważniejsza.

Obrazek

A w domu wielkość parapetowców uzależniona jest od terminu siewu.

Pelargonie.

Obrazek

Obrazek

Heliotropy.

Obrazek

Koleusy.

Obrazek

Obrazek

Kobea.

Obrazek

Begonie.

Obrazek

I pomidorki. Część.

Obrazek

Obrazek

Trzymajcie się ciepło i zdrowo. ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

To jakieś artystyczne ujęcie kokoryczy :) Jednak wybieram stokrotkę solo... ;:138 ;:138
Koleusy jakie dorodne ;:63 i pelargonie i begonie..extra! ;:333

Dobrej nocy Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
jagusia111

Post »

Witaj Lucynko. Maryna ma zapewne rację, ze to kokorycz. Mnie się to zdjęcie kojarzy z przedwcześnie wybudzonym ze snu hiacyntem ;:306 . Nie da się ukryć, że Twoje rozsady już wołają wiosny, a szczególnie pomidory. Moje od tygodnia siedzą w tunelu w ziemi, a wczoraj -6. Dziś też zapowiada się mroźnie, ale pod doniczkami, włókniną i z pomocą wkładów do zniczy na razie dają radę.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Lucynko :wit
Czekam niecierpliwie na rozwiązanie Twojej zagadki :D Może to i kokorycz, ale pewnosci nie mam :oops:
Za to mam pewność co do cebulicy, która faktycznie jest śnieżnikiem :lol: Natomiast jeśli chodzi o te białe kwiatuszki podobne do puszkinii, które nazwałaś białą cebulicą, też mi się wydaje, że to może być jakaś odmiana puszkinii. Coś podobnego pojawiło się u mnie na rabacie i nie mam wcale pojęcia skąd ani jak ma na imię ;:306
Domowe rozsady imponujące ;:215
Pozdrawiam serdecznie i ciepełka Ci życzę, żebyś już mogła bywać na działeczce do woli ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Lucynko nie wiele jeszcze potrafię rozpoznać co jest co, ale dla mnie to też jest hiacynt :D Pochwalę się, że stokrotki rozpoznaję już bezbłędnie ;:306 U Ciebie i tak jest cieplej jak u mnie, chociażby te duże nosy piwonii o tym świadczą ;:215 moje jeszcze śpią, kilka coś tam zaczyna wypuszczać :wink:
Siewieczki piękne i dorodne i zasługują na pochwałę i gratulację dla ogrodniczki ;:433 ;:433
Wczoraj też było -6, ale dzisiaj już troszkę mniej, bo -4 i jest znowu tym razem puchowa kołderka ;:185 Czekam cierpliwie do soboty, że w końcu będzie cieplej ;:oj ;:oj
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”