W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Dorotko wiosna już się zadomowiła i pokazuje piękne zwiastuny wiosny, które cieszą chyba najbardziej ;:215 Bratki też piękne i rosną już na swoim miejscu ;:138 a ja kilka też kupiłam i nie wiem na co czekam ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapowiadali nocne opady deszczu, oczywiście nic nie padało, niby jest zachmurzone więc czekam z nadzieją. Coś mi się zdaje, że ten tydzień dla mnie będzie zupełnie nie ogrodowy.

Maju w takim natłoku wątków łatwo się jest zagubić i mnie gdzieś uciekłaś ;:168 wszystko jest do naprawy. Bratki jak każdego roku muszą być obowiązkowo posadzone w misach. Każdego sezonu staram się mieć inny kolorek kwiatów, od kilku lat kupuję miniaturki jakoś one bardziej skradły moje serce.

Soniu kilka dni słonecznej pogody i od razu na rabatkach zrobiło się kolorowo. Bardzo lubię ten wiosenny czas. Ostatnio takie lawendowe kolorki mnie przyciągają, bratki jak się ładnie rozrosną lepiej będą w misach wyglądać.
Tak naprawdę to moi chłopcy pracowali przy foliaku, ja zajęłam się w tym czasie pracą w innym kącie ogrodu. Oni wolą robić beze mnie ;:306 sprawniej im to idzie. Przyszłam jedynie na efekt końcowy, odebrać wykonanie zadania. Starali się ;:215
Wszyscy już z tego co czytam tną róże, ja moje tylko z góry ciachnęłam. Muszę co najmniej przy nich spędzić dwa dni, nie za bardzo lubię tę pracę, bo po niej jestem podrapana, jakieś kolce z dłoni wyjmuję, nawet rękawice do róż nie pomagają ;:145
Też mam sporo energii jak mogę wyjść do ogrodu, nie mam wtedy czasu na myślenie o zbędnych sprawach. Staram się jak tylko to możliwe ułatwiać sobie prace, odciążać kregosłup. Zimą mam czas na rehabilitację, wiosną, latem, jesienią na ekspluatację ;:306
Dziękuję, wzajemnie ;:168

Obrazek

Krysiu tak wiosna rządzi, kilka dni słonecznej cieplej pogody i wokół zrobiło się pięknie. Jeszcze deszczyku do szczęścia potrzeba. Krysiu ogród mam jeszcze nie uporządkowany na max, sporo pracy do zrobienia, przeraża mnie gwiazdnica bo z każdym sezonem mam jej więcej na rabatkach, kwitnie i rozsiewa nasionka. Nie potrafię sobie z nią poradzić, czytałam o jej zdrowotnych właściwościach, chyba muszę ją zaakceptować, pokochać nie.
Krokusy o mniejszych kwiatach to botaniczne, po kilku latach pięknie ich przybyło, a sadziłam skromnie po 5 sztuk.
Pogoda nadal zmienna i u nas zimno, najgorszy jest wiatr, który znacznie obniża temperaturę, dziś też moje siewki zostaną w garażu.
Na święta nie będę szalała z wypiekami, skromnie dwa placki upiekę. Planuję w piątek zabrać się za kuchnię.

Obrazek

Marto na takie kolorki na rabatkach czekam z utęsknieniem. Bratki wybrała mi koleżanka ja tylko powiedziałam w jakim kolorku chcę, przysłała mi zdjęcie i ja zaakceptowałam.
Na rabatkach już mam gęsto, jak roślinki ruszą od razu robi się gąszcz. Chwasty i tak mi rosną, a wiosną są najbardziej widoczne. Czekam aż trochę podrosną i zabiorę się za plewienie, takich maleństw nie lubię wyrywać, bo przy okazji jakieś siewki sobie pousuwam.
Nasze tereny chyba deszcz nie lubi, bo wszędzie wokół pada, a moja wioska bez deszczu. Wiesz, że każdą porcję deszczu przyjmę z otwartymi rękami, szczególnie nocą.

Halinko takie wiosenne widoki uwielbiam, mój ogród o tej porze roku najładniej się prezentuje. Bratki przywiozłam do domu we czwartek też kilka dni czekały abym je posadziła.
Pozdrawiam ;:168

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj piekne te bratki miałam nie kupować, ale teraz zmieniłam zdanie jak tylko bedę miała okazję tez kupie i posadzę do doniczek. Pozdrawiam miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko ale piękne bratki wybrałaś, no takich jeszcze nie miałam.To pewnie z targu lub ogrodnictwa.
U mnie wczoraj pół dnia padał deszcz ,życzę Tobie również, aby popadało.Tylko zrobiło się ciepło, wszystko ruszyło z kopyta.Nagle czosnki się pokazały w tempie expresowym.
Krokusy u Ciebie jakie bukiety tworzą wow ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A na tym ostatnim zdjęciu co to jest, bo nie rozpoznaję? Cebulica czy przylaszczka? A może jeszcze coś innego. Tak czy owak piękny kolorek.
Dla mnie te pasiaste krokusy są najpiękniejsze. One jakoś Pickwick się nazywają, czy jakoś podobnie. Kwiatki mają jak kieliszki. Super są. Kiedyś je miałam, ale wyginęły. Koniecznie muszę jesienią zakupić.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, coraz to nowych kwiatków przybywa w Twoim ogrodzie, a wszystkie śliczniutkie. ;:138 ;:138
Krokusy pasiaste 'Pikwik' najładniej się prezentują, ;:215 ;:303 ale wiosną każdy kwiatuszek cieszy, nawet dziko rosnące stokrotki. :D
Pozdrawiam cieplutko i spokojnej krzątaniny przedświątecznej życzę. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko robota pali Ci się w rękach, a do tego dodatkowe masz do pomocy to i efekty od razu są widoczne ;:215
Pochwalę się, że i ja wczoraj swoje brateczki wsadziłam do doniczek i większość roślin podsypałam nawozem.Przynajmniej raz udało mi się z tym podsypywaniem, bo w nocy trochę popadało ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrowych i spokojnych Świąt ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, niestety, na pustyni deszcz nie pada ;:185 jeśli w całej wsi taki piach jak u Ciebie, to nie ma co się dziwić. Za to szybciej gleba się nagrzewa, śnieżnik u Ciebie w rozkwicie ;:oj a moje niektóre nawet jeszcze się nie pokazały!
Korony cesarskie każdej wiosny coś mi zmemła i są coraz marniejsze ;:14 Nie pomagają żadne zasieki.Chyba z nich zrezygnuję, bo nie doczekam się kwitnienia. W tym roku siedzą za kratami starych, metalowych kanistrów na oranżadę ;:306 Zobaczę, czy to pomoże.
U mnie mży od wczoraj, mam nadzieję, że u Ciebie solidnie popada ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam chwilkę czasu, aby zajrzeć na forum. Ostatnio bardzo napięty czas, nie tylko świątecznych przygotowań. Wszystko idzie mi bardzo powoli, nie wiem co się stało, normalnie jak ślimak się poruszam ;:145
Z miłych niespodzianek dostałam na początku tygodnia dwie paczki, jedną od Lucynki ;:168 z pięknymi nowościami, a druga to dalie od P.Stanisława. Zamawiałam 20 odmian, przyszło 10 zgodnych ze złożonym zamówieniem, pozostałe to niespodzianki. Przy pomocy Basi udało mi się numerki dopasować do odmiany ( było to dla mnie samej trudnością, gdyż nie wszystkie NN znajdowałam w katalogu). Nie jest źle zamienniki ładne, jedna dalia nie w moim kolorku, ale mam nadzieję, że ona pokaże mi swoje piękno i ją polubię na dobre ;:306

Cieszę się bardzo, że jest tyle osób odwiedzających mój wątek. Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę spokojnych, zdrowych świąt ;:cm

Tak na szybko wkleję wczorajsze widoki na kwitnące z mojego ogródka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W środę zaczęły się wygryzać pszczółki murarki, sporo ich już lata, a tu uchwycona parka na kamieniu ;:131

Obrazek

Odpiszę i odwiedzę Wasze wątki zapewne po świętach ;:168
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Dorotko ładnie Ci wyszły kwiatuszki u mnie zimno mało słoneczka i kwiatuszki nie śpieszą się jeszcze. Pozdrawiam życzę zdrowych wesołych świąt ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, jak pięknie zakwitły pierwiosnki! ;:138
Ogromnie mi się podoba krokusowe zestawienie żółtych z niebieskimi. ;:215 ;:303
Widzę kwitnącą puszkinię, ;:333 hiacynty w blokach startowych ;:63 ciemierniki ukwiecone ;:215 i fiołeczki mrugające niebieściutkimi oczkami. ;:138
Wesołego Alleluja! ;:33 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Dorotko poszłaś z pracami jak burza :shock: U mnie długo była zimnica, więc znacznie wolniej to wszystko idzie :wink: Wiosennych zwiastunów cała masa, jest na czym oko zawiesić ;:215 Widzę, że też zaszalałaś z siewkami :D
Mimo chwilowej zimy, wiosna u ciebie o wiele bardziej "rozwinięta" niż u mnie.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, ale piękne bratki kupiłaś. Śliczne kolorki, chyba takich jeszcze nie miałam.
Na rabatkach już dużo się dzieje. Sporo kwitnień i mnóstwo pąków. Od razu widać że ziemia cieplejsza. U mnie zanim się nagrzeje i wszystko porządnie ruszy to chyba jeszcze z miesiąc zejdzie
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta już za nami. Pogoda wczoraj dopisała było słonecznie, niezbyt ciepło. Po południu przywiało wiatr, dziś jego siła dużo większa, wszystko fruwa. Liczyłam na zapowiadany deszcz, ale nie doczekałam się, jest już bardzo sucho. Na początku zeszłego tygodnia rozpoczęłam cięcie róż, tego roku mocne cięcie im przeprowadziłam. Oprócz jednej róży wielkokwiatowej, którą zakupiłam jesienią pozostałe mają się dobrze. Tę nowość musiałam przyciąć do ziemi, gdyż czarne łodyżki miała, pytanie czy odbije.
Po cięciu róż wyszłam cała podrapana i nie mam tu na myśli jedynie rąk, mojej twarzy też się dostało. Pomimo skórzanych rękawic, sporo igiełek wyjmuję z dłoni.

Alu bratki muszą być u mnie, każdego sezonu kupuję inne kolorki, aby nie było nudno. Namawiam kup bratki one bardzo rozweselają. Dwa dni fajnej pogody i sporo kwiatów zakwitło. Teraz zapowiadają zimnicę, oby im przymrozki nie zaszkodziły. Za życzenia bardzo dziękuję ;:168

Obrazek

Lucynko pierwiosnki pięknie kwitną, coraz więcej kwiatów mają, lubię ten ich czas.
Zestawienie krokusowe to taki mix, kilka lat temu M kupił mi 100szt cebulek, od tamtej pory sporo ich przybyło. Coraz więcej kwiatuszków ma pąki, na ich kwitnienie czekam z niecierpliwością.
Dziękuję za życzenia ;:168 przed świętami nawet nie miałam czasu, aby zaglądać na forum.

Obrazek

Obrazek

Halinko jak są pomocnicy to prace mocno pchnięte do przodu, a jak ich nie ma to bardzo zwalniam wręcz poruszam się w ślimaczym tempie. Z każdym rokiem pracuję coraz wolniej ;:145
O zasilaniem nawozami jeszcze nie pomyślałam, czekam na porządne opady.
Za życzenia dziękuję ;:196

Obrazek

Małgosiu a mnie się wydaje, że tak mało zrobiłam, jak pomyślę ile mam plewienia, to zastanawiam się czy zdążę ;:7 My mamy huśtawkę pogodową, więcej dni zimnych niż ciepłych. Jak nam teraz mocno wieje, normalnie łeb chce urwać ;:222
Siewek mam sporo, po co mi tyle, a obiecałam sobie, że skromnie posieję. Zobacz jak sporo floksów mi wykiełkowało, żal będzie wyrzucać.

Obrazek

Marto szkoda, wszędzie wokół pada, a u nas nie. Ja już się boję jaki ten sezon będzie. Masz rację piaski szybko się nagrzewają, szybciej osuszają. Moje korony chyba w tym roku też nie zakwitną z każdym rokiem cebulki maleją. Na deszcz się nie doczekałam, może w tym tygodniu coś kapnie.

Obrazek

Wiolu takie tego sezonu kolorki mi się spodobały. Kwiatów faktycznie sporo się pojawiło, co mnie bardzo cieszy. Widziałam Ty też masz już sporo kwitnących na rabatkach. Oby słoneczko i ciepełko na dobre przyszło to będzie pięknie.

Obrazek

Część zaległości w Waszych wątkach nadrobiłam, pozostałe zostawiam na jutro.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Dorotko
Aż miło patrzeć na krokusy, pierwiosnki, hiacynty czy wierzbowe bazie.
U mnie od rana wiatr hula a obecnie śnieg pada. ;:222
Dobrze żeby te zimne fronty odeszły na dobre i zagościła już ta prawdziwa wiosna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”