To są moje kwiaty cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj 
Niezbyt często się zdarza się spotkać mężczyznę tak zafascynowanego uprawą roślin domowych! Podziwiam eksperymenty z wysiewem nasion, rozmnażanie z maleńkich sadzonek, nawet zakupy egzotycznych piękności... Tu uwaga - w warunkach domowych tzw. " kwiat nietoperz" nie ma w zasadzie szans na długą wegetację , a jeśli nawet jakoś żyje to nie powtórzy kwitnienia. To trudny okaz ! Ale ważne ,że przez jakiś czas cieszył Ci oczy.
Masz sporo ładnych , zdrowych roślin, a te maluchy , które dosadzałeś , mam nadzieję ,że też się poprzyjmowały i niebawem ładnie się rozrosną . Zima jest u nas wszystkich szczególnie niewdzięcznym czasem - wiele roślin choruje, podsycha, a nawet umiera... Po prostu mają za mało światła ,suche i za ciepłe w sezonie grzewczym powietrze.U mnie w domu wilgotność powietrza w sierpniu to ok. 60%, a obecnie , mimo intensywnego nawilżania , spryskiwania , itp . zaledwie 40% !!! Roślinom to nie służy... Ale niedługo wiosna, a wraz z nią polepszy się kondycja roślin domowych.

Niezbyt często się zdarza się spotkać mężczyznę tak zafascynowanego uprawą roślin domowych! Podziwiam eksperymenty z wysiewem nasion, rozmnażanie z maleńkich sadzonek, nawet zakupy egzotycznych piękności... Tu uwaga - w warunkach domowych tzw. " kwiat nietoperz" nie ma w zasadzie szans na długą wegetację , a jeśli nawet jakoś żyje to nie powtórzy kwitnienia. To trudny okaz ! Ale ważne ,że przez jakiś czas cieszył Ci oczy.
Masz sporo ładnych , zdrowych roślin, a te maluchy , które dosadzałeś , mam nadzieję ,że też się poprzyjmowały i niebawem ładnie się rozrosną . Zima jest u nas wszystkich szczególnie niewdzięcznym czasem - wiele roślin choruje, podsycha, a nawet umiera... Po prostu mają za mało światła ,suche i za ciepłe w sezonie grzewczym powietrze.U mnie w domu wilgotność powietrza w sierpniu to ok. 60%, a obecnie , mimo intensywnego nawilżania , spryskiwania , itp . zaledwie 40% !!! Roślinom to nie służy... Ale niedługo wiosna, a wraz z nią polepszy się kondycja roślin domowych.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Czarodziej, Kari, Ewelino, Basga- Dziękuję za dobre rady jeszcze nie wiem co to za roślina. Serdecznie dziękuje za odwiedziny... :P :P :P
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- Piotr=)
Sagowiec w tej chwili jest bez liści stoi tylko taka szyszka (fotka niżej) i mam nadzieje że coś wypuści podlewam umiarkowanie aby go nie przelać i na razie sie trzymaAndres74 pisze:Piotrze i co z tym sagowcem ?
Może być na prywatną wiadomość.
Co do awokado, to potwierdzam co pisał Czarodziej: ta roślina potrzebuje dużo wody.
Moje ma ok. 1 m z 3 gałązkami, stoi na nieogrzewanej altanie, a i tak muszę je czasami podlać.
Oczywiście przy obecnych temperaturach nie rośnie.

Spis tematów
- Piotr=)
Azarat zgadzam się z tobą starzec rowleya tak to jest ta roślina nielubi kiedy ma mokro bo może gnić i ci bardzo zmarnieć to jest roślina typu kaktus mało podlewania... 

Spis tematów
Na razie go nie podlewaj, dopóki ziemia prawie zupełnie nie wyschnie.
Na środku widać skupisko liści płonnych, resztki starych liści przeszły już na bok i roślina jest prawie gotowa do wydania nowych liści na wiosnę (pewnie w maju).
Chyba, że do tego czasu ją przelejesz.
Widziałem w poprzednich postach, że ziemia jest raczej czarna, bez piasku i żwiru.
Możesz go na razie postawić w chłodne miejsce, teraz i tak nie wypuści liści.
Jeżeli masz jakąś altanę, nieogrzewany pokój. Nie musi być bardzo słoneczny.
Na początku kwietnia możesz ponownie wystawić go na parapet.
Chodzi o to, żeby teraz miał okres spoczynku: chłód i mało podlewania.
Odstaw go i na razie o nim "zapomnij".
Na środku widać skupisko liści płonnych, resztki starych liści przeszły już na bok i roślina jest prawie gotowa do wydania nowych liści na wiosnę (pewnie w maju).
Chyba, że do tego czasu ją przelejesz.
Widziałem w poprzednich postach, że ziemia jest raczej czarna, bez piasku i żwiru.
Możesz go na razie postawić w chłodne miejsce, teraz i tak nie wypuści liści.
Jeżeli masz jakąś altanę, nieogrzewany pokój. Nie musi być bardzo słoneczny.
Na początku kwietnia możesz ponownie wystawić go na parapet.
Chodzi o to, żeby teraz miał okres spoczynku: chłód i mało podlewania.
Odstaw go i na razie o nim "zapomnij".
- Piotr=)
Może to być łazienka ale bez okna bo nie mam okna w łazience.....? czy raczej jakiś kącik....? 

Spis tematów
- Piotr=)
czyli ma szanse jeszcze odżyć i być taki piękny jak kiedyś a w lecie to go na pole wynieść czy raczej w domu na oknie....?
kiedyś wyglądał TAK

kiedyś wyglądał TAK

Spis tematów
- Piotr=)
Spis tematów