Ogródek Gosi 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 18

Post »

Gosiu zima niech już sobie idzie daleko. Mam dużo pracy w ogrodach, czekam na ciepło. ;:65
Proszę podpowiedz, jak siać orlaję? W ubiegłym roku trzy razy, w tym już dwa razy i nadal klapa. Aktualnie kiełkuję nasiona na waciku w ciepłym miejscu, ale efektów nie widać. ;:223 Podkiełkowałam w takich samych warunkach, kilka szałwii jednorocznych, to po dwu dniach były gotowe do wsadzenia w ziemię. ;:108
Ciepła i słońca życzę. ;:196
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gosiu, fajnie znowu pospacerować po twoim pięknym ogrodzie. Kicia śliczna.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, niestety nie pomogę z sianiem. Ja pierwszy raz posadziłam sadzonki, a potem to już się samo rozsiewa.
Szczególnie, że siewki pokazują się już w sierpniu. Może zapytaj Marysię Maskę, bo jej chyba udało się wysiać wiosną.

Gosiu, jak miło znowu Cię widzieć.
Ogród się zmienia. Całe szczęście. Przynajmniej jest co zwiedzać. ;:306

Na razie nie mam nowych zdjęć, a już nie wypada pokazywać starych.
Dzisiaj po raz pierwszy popracowałam w ogrodzie. Pierwsza rabata wyczyszczona. Ta z tamaryszkiem.
Jutro spróbuję kolejną. Na razie staram się, nie pracować więcej niż 2 godziny, bo wiem, że więcej przypłaciłabym straszliwym bólem mięśni. Lepiej przyzwyczajać, niż potem cierpieć
W dodatku mam taki nawał pracy, że nawet wieczorami nie mam kiedy wejść na forum.
Nie wiem, czy to z wiekiem coraz mniej czasu, czy takie zwariowane czasy nastały?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dzięki. ;:196 Siewek mam dużo, ale chciałam forumce wysłać w doniczce, że była pewność, że orlaja się przyjmie. Jedna wzeszła. :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz dużo siewek, to wykop te z ogródka.
Tylko trzeba to zrobić, zanim się porządnie urosną.
Słabo się przyjmują takie wyrośnięte.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Gosiu ja niestety zrzucam to na pesel, bo też czas przecieka przez palce :wink: kiedyś w tym samym czasie dużo więcej byłam w stanie zrobić, byłam bardziej zorganizowana :shock:
Codziennie wykorzystuję popołudniowy cieplejszy czas i sprzątam ogród, efekty już czuję ale trudno maści w ruch i do przodu, bo ani się obejrzę jak wiosna wybuchnie i wszystko trzeba będzie robić na raz! Pozdrawiam i czekam na pierwsze wiosenne zdjęcia ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, nawet mi się nie chce wyjść zrobić zdjęcia.
Strasznie mi zimno.
Nie wiem, czy to wiek, jak piszesz, czy ogólne osłabienie, ale unikam zimna jak mogę.
Dlatego podchodzę do sprzątania na luzie. Jak nie zdążę wszystkiego zrobić to trudno.
Podobno od połowy tygodnia ma się ocieplić, więc jeśli uda mi się wychodzić o czasie z pracy, będę popołudniami siedziała w ogrodzie.
Ale na spokojnie. Po przejściu korony, jakoś tak czuję słabość. Więc nic na siłę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Czekam z utęsknieniem na to ocieplenie, o którym wspominasz, Gosiu. U mnie zima na całego- snieg zalega od paru dni, zimno, wietrznie. Wiosno, przybądź ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Powiem tak: Gosiu, skoro Tobie trudno jeszcze w ogrodzie pracować, to mnie jest lżej na duszy, bo na działce jeszcze trudniej. ;:112
Tak to siebie usprawiedliwiam. ;:306 ;:306
Zasiedziałam się w czterech ścianach i tylko pogodę obserwuję, wychodzę raz w tygodniu i drżę przed zarazą. :oops: Jutro mamy pierwszą dawkę szczepienia, jeśli nic się po tym zabiegu nie przytrafi, łatwiej już będzie wychodzić tam, gdzie jest trochę ludzi. ;:108
Trzymaj się, kochana i nie przejmuj brakiem chęci do roboty. ;:333
Przyjdzie wiosna ciepła i radosna, to i ochoty nie zabraknie. ;:138
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, i co wiosna przyszła i do Ciebie?
Ja już zaczęłam porządki, chociaż idą z oporami, przede wszystkim mojego ciała. Nie przypuszczałam, że jestem taka słaba. Domyślam się, że to wynik Covidu, który przeszłam.
Każdy większy wysiłek okupiony jest zadyszką.
Porządki idą do przodu, ale z oporami, bo pogoda nadal płata figle.
Już wydaje się, że jest ładnie, na drugi dzień już zimnica.
Wczoraj z ogrodu wygonił mnie deszcz.
Podobno w tym tygodniu też pogoda w kratkę.
A sprzątać muszę, bo zalegające liście i trawy duszą wychodzące rośliny.

Lucynko, już zaczęłam prace. Chociaż pogoda czasem nie sprzyja.
Niestety nie mogę odkładać prac ogrodowych. W domu można sobie na to pozwolić. W ogrodzie już nie za bardzo.
Przecież roślinki nie będą czekały. Może powinnam zacząć sprzątać jednak jesienią? Jednak po namyśle jednak stwierdzam, że nie, bo dzisiaj zauważyłam trzmiela chowającego się pod stertami liści.
Gdybym mu to zabrała, to gdzie by się schronił?
Ale teraz za to musze się spieszyć ze sprzątaniem. Moje trawy zaściełają całe rabaty. Duszą roślinki.
Trzeba się więc wziąć do roboty, czy się chce, czy nie.

Nareszcie przyszło na tyle ciepłe powietrze, że i ja wyległam do ogrodu. Zaczęłam ciąć żywopłot, sprzątać rabaty. Wczoraj posprzątałam taras, żeby przede wszystkim móc w przyjemnej atmosferze przysiąść dla odpoczynku z kubkiem herbaty. A tak bardziej prozaiczny powód porządków na tarasie to okna. Bez sensu byłoby ich mycie, jak na tarasie pełno brudu i kurzu.
Wczoraj nie udało mi się dokończyć cięcia żywopłoty, ponieważ deszcz wygonił mnie z ogrodu. Zostało jeszcze trochę, a tak miałam nadzieję, ze już będzie po wszystkim.
To najbardziej przez mnie nie lubiane zajęcie w ogrodzie.
Zrobiłam też pierwsze i chyba ostatnie wysiewy. Niestety gdzieś zgubiłam swój zraszacz i kiedy podlałam konewką wszystko mi prawie wypłynęło.
Pewnie wszystkie nasiona się pomieszały, bo sa na jednej kuwecie.
Najważniejsze są pomidory. Całe szczęście te rozpoznam, ale reszta to będzie pewnie niespodzianka.
Nie lubię za bardzo siania. Zawsze coś sknocę. Trzymajcie kciuki za moje siewki

I trochę wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec moje maleństwo

Obrazek
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, trzymam kciuki za twoje siewki, na pewno rozpoznasz co jest co.
Piękną masz wiosenkę.
Ja też nie sprzątałam jesienią, teraz sprzątam tam gdzie coś kwitnie, a resztę później pomalutku.
Cudny kot.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Gosiu :wit . Super, że wreszcie mamy wiosnę ;:138 . Tak długo kazała nam na siebie czekać :roll: . Jeszcze nie jest idealnie ale na pewno lepiej niż dwa tygodnie temu ;:224 . U mnie dziś deszczowo ale deszcz też potrzebny więc niech pada. Mnie też coś tam udało się zrobić ale jeszcze sporo pracy przede mną. Przed nami święta więc przy okazji życzę Tobie i całej Twojej rodzinie zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, podziwiam Twoją piękną wiosnę ;:215 Teraz z każdym dniem coś się zmienia i wychodzą z ziemi nowe roślinki. To wspaniały czas ;:108
Kocie maleństwo cudnej urody ;:167
Za siewki trzymam kciuki ;:215 Sama też wysiałam trochę pomidorów i po cichu liczę, że chociaż część z nich się uda. Moje będą rosły w donicach, bo z warzywnikiem w tym roku nie zdążymy.
Ciekawa jestem czy udało Ci się kupić Rh z królewskiej serii? Kupiłam dzisiaj - Kazimierza Wielkiego :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu wiosenne drobiazgi już cieszą kolorem. ;:215 Ranniki jeszcze popodziwiam, ;:oj moje już przekwitły.
Siewki nie lubią nadmiernego zainteresowania. ;:173 Zdarza mi sie podlać, jak już więdną. Niech Twoje rosną bezproblemowo.
Z moją orlają, tak jak w jednym roku z werbeną patagońską, wzeszła po miesiącu. ;:306
Nie miałam wirusa, a i tak nie mam siły i ochoty pracować w takiej zimnicy. Może jutrzejsza prognoza się sprawdzi i będzie cieplej choć jeden dzień.
Swoim sprzymierzeńcom ogrodowym zostawiam spore kępy ściętych miskantów, drobnych traw i liści. Troche sprzątam rabaty jesienią, wiosną nie daję rady ogarnąć całości.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hej Gosia:)

Ciepełko przyszło, więc trzeba popracować w ogrodzie.Ja wczoraj nawoziłam róże wiórami rogowymi.
Dzisiaj zamierzam kwasolubom dać papu :D
Życzę pogody i sił do sprzątania rabat:)

Wesołych i Zdrowych Świąt ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”