Mój zielony świat

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p
Od: 3 gru 2019, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój zielony świat

Post »

Hyhyhyhy też :lol: :;230

Jak na razie siedzi sobie w nowej ziemi, więc zacznę go nawozić tak za dwa tyg. Sama jestem ciekawa ,bo te liście wyglądały jakby były chore właśnie :roll: ale ładnie rozwinęły się nowe listki ;:167 we wtorek były mało widoczne ;:215
Obrazek
A philodendron birkin jednak wypuszcza nie dwa ,a trzy liście ;:oj
Obrazek
Moje siewki Gazanii wysiane we wtorek chyba :heja
Obrazek
I widzę że pomidory zaczynają kielkować ;:167

Rośliny budzą się z zimowego snu ;:167 monstera minima ;:167 jejuś jak to cieszy oko ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

W tygodniu mi się nudziło w pracy i postawiłam na swoją kreatywność ;:167 niestety nie zdążyło trafić do sprzedaży klientowi z zewnątrz, gdyż spodobało się to koleżance i to kupiła ;:167 mech wzięłam z murka za sklepem :;230 był piękny poduszkowy ;:167

Obrazek
Nikola123
50p
50p
Od: 3 gru 2020, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeju, jakie piękne. Ja bym w życiu nie miała takiego pomysłu, ani cierpliwości. Gorzej jak to urośnie, bo za dużo miejsca nie ma.
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

Niedośpian można przyciąć,bluszcz także, chociaż jak wychodzi ze słoja też wygląda fajnie ;:167 Chamedorę można przesadzić 8-)
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

Normalnie tracę wiarę w ludzi.. Nie mam z kim pogadać na temat roślin.. ;:185 W pracy zamówiłam Corokie , każdy myśli że ona jest chora ;:14 fajna minimalistyczna roślinka.. Co się dzieje z tym światem,dlaczego nikt nie docenia jej prostoty i uroku ;:145
Obrazek
margarethagar
100p
100p
Od: 11 mar 2021, o 19:46

Post »

Sukulencik36 o, jaka ciekawa i efektowna roślina! Dodaję do listy :oops:

Nie przejmuj się, u mnie w pracy to samo...
"Jak ty się pieścisz z tymi kwiatkami! Jak z dziećmi normalnie..."
Moja odpowiedź: dobrze, że nie wiesz co robię z roślinami w domu...

Na szczęście w Internecie można znaleźć ludzi podobnie myślących :wink:
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

Dziękuję takich słów chyba potrzebowałam ;:196 ;:167 takie osoby jak Ty przywracają Mi tą wiarę w ludzkość ;:167
Nikola123
50p
50p
Od: 3 gru 2020, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie za to nie rozumieją nawet że rośliny też chorują, i jak powiedzmy ma grzyba to ,,Usycha, czemu jej nie podlewasz?". Też normalnie tracę wiarę w ludzi, jak ich rośliny nie interesują, to potem jest tylko zdziwienie i ,,ja to nie mam ręki do roślin" albo ,,U mnie to nic rosnąć nie chce".
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie to wcale nie dziwi o czym piszesz. Z własnego doświadczenia, nie trzeba daleko szukać zaczynając od naszego forum, pomijając tych ludzi którzy traktują rośliny wyłącznie jako dekorację, to panuje brak elementarnej wiedzy w uprawie i pielęgnacji roślin. Mało kto kupując daną roślinę poczyta czy w ogóle ma warunki do jej uprawy. Często takie rośliny po prostu wegetują, a koniec końców najczęściej lądują w śmietniku.
Pół biedy, jeśli znajdzie się taki delikwent i zacznie rozumieć swoje błędy i wdrażać je w życie zapewniając właściwą pielęgnację, ma chęci żeby zacząć zgłębiać wiedzę o roślinach. To jest temat rzeka.

Na szczęście są ludzie, jak my którzy naprawdę dbają o swoje rośliny i dlatego powinniśmy ze sobą trzymać. :uszy
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
margarethagar
100p
100p

Post »

To ja o czymś napiszę, skoro ten temat wyszedł, bo nie wytrzymam ;:173

Na fejsbuku należę do kilku większych grup roślinnych: od lokalnych wymian po grupy ogólnokrajowe dla kolekcjonerów.
To co tam się wyczynia w ostatnich miesiącach przechodzi ludzkie pojęcie.
Wiadomo, że rośliny w domu znowu stały się modne i przeżywają swój wielki renesans, co widać i po ofercie sklepów jak i po napływie osób zainteresowanych do grup tematycznych.

Tylko tak, ludzie kupują drogie rośliny nie mając o nich zielonego (;)) pojęcia i bez możliwości zapewnienia im optymalnych warunków.
A potem wysyp postów: a czemu tak zwiędło, a czemu gnije, a co to za plamy, a czemu zasychają końce (może dlatego, że kupiłaś filodendrona, który wymaga stałej wilgotności 70%, a ty po prostu trzymasz go w pokoju, nawet bez nawilżacza?) .
Do tego dochodzą "porady" typu wyłóż doniczkę folią, bo ten kwiatek lubi mieć mokro i każdy miodnik na liściu F. Micansa to ślad po wciornastku.
Ludzie nie potrafią i nie chcą ani znaleźć rzetelnych informacji, ani przyznać się do swoich błędów.

Przepraszam, że tak mi się ulało, ale nadal nie mogę zapomnieć tego posta z rana, w którym ktoś wrzucił zdjęcie liścia Monstery Deliciosy z małym uszkodzeniem mechanicznym, z pytaniem czy to tak się będą robić te wyczekiwane dziury na liściach. ;:124

Dobrej nocy :)
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

margarethagar nie przepraszaj ja też tak mam.. Albo pytania o las w szkle,czy to się podlewa,tak i nawozi,nawozi?no oczywiście, a wytrzymały Pan/Pani o samej wodzie??? ;:223

Norbert tak czytałam te przypadki na forum i ręce opadają, nie mówię bo też popełniałam błędy, ale tak jak mówisz, grunt aby je zobaczyć i działać ;:333 samej zdarza Mi się kupić roślinę bez poczytania o niej wcześniej,nie powiem,taki impuls,chwila.. Np ten philodendron Hope ;:224 ale wiem że mam miejsce na niego ;:167 i co nieco wiem o tej rodzinie ;:167 ale ludzie serio mnie załamują :evil:

Nikola123 tak z tym też często się spotykam, "bo mi się rosliny nie trzymają" ale żeby zagłębić się w lekturę na temat tej rośliny to po co, przecież rośnie.. ;:223 Albo skąd Ty tyle wiesz.. Bo dużo czytam.. Masakra :roll:

Cieszę się że tu trafiłam, rozwinęłam dzięki temu swoją pasję.. I mogę z czystym sumieniem stwierdzić że jestem w tym dobra ;:167 Dziękuję Wam bardzo! świry muszą trzymać razem. ;:167 :;230
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Corokia jest piękna, ale musi być soliterem. Stojąc w grupie kwiatów ginie jej urok.
Corokii nie da się zjeść ani podłączyć do anteny, ani nawet usmażyć na grillu ;), jednak da się postawić na stoliku roślinę za kilka tys., bez bladego pojęcia o wymaganiach, i się chwalić, często tylko przez chwilę ;). Fakt grupy na FB opanowało wariactwo, Margaret, czy masz na myśli tą największą ostatnio aferę za 7tys?
Niestety ze stratami też musimy się liczyć, choćby w hojach, te bardziej wyszukane odmiany nawet w najbardziej doświadczonych rękach czasem żegnają się z życiem, myślę że niektóre po prostu popełniają samobójstwa ;)
:wit
margarethagar
100p
100p

Post »

zielonajagoda ta afera najwyraźniej na szczęście mnie ominęła ;:oj czasem im człowiek mniej wie o takich rzeczach, tym lepiej :lol:
Awatar użytkownika
Sukulencik36
200p
200p

Post »

Jak dobrze że nie mam fb :;230 rośliny jak i zwierzęta popełniają samobójstwa.. Ja w to wierzę..

Moje pomidorki..
Obrazek i Monstera Minima wypuszcza dziurawego liścia ;:oj

Obrazek
margarethagar
100p
100p

Post »

Sukulencik36 jak moja Monstera zaczyna puszczać liścia to chodzę po pięć razy dziennie zobaczyć czy już i czy widać jakie dziury będą ;:173 ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”