Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Z chęcią zaglądam do pięknego ogrodu :D Wiosny poszukuję i u Ciebie znalazłam :uszy
Sasankowe zakupy rewelacja, u nas jeszcze nie ma w sprzedaży.
Ptaki lubią Twój karmnik, a u mnie słabo z ptasimi przyjaciółmi ;:108

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z przyjemnością witam Cię Aniu w moim ogrodzie :wit ;:168 Trochę wiosny już można u mnie znaleźć, choć w porównaniu do ubiegłego roku to tylko namiastka. No cóż pogoda nas nie rozpieszcza, u mnie co chwila pada śnieg, co prawda zaraz topnieje ale zimnica nie odpuszcza. Mam w ogrodzie 4 karmniki i prawdę mówiąc tylko 2 są oblegane, jak braknie słonecznika w tych dwóch, to jeszcze trzeci zaszczycą a w jednym całą zimę leży ziarno i prawie do niego nie zaglądają ;:7

Dziękuję za odwiedziny, chętnie zajrzę do Ciebie, ale poczekam aż pojawią się zdjęcia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam cieplutko i życzę słońca ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Dobrze,że u Ciebie można podziwiać piękne kwiatki.
Widziałam u nas koło ogrodniczego wystawili dużo kwiatków,ale nie podchodziłam.Z daleka widziałam bratki.
Miłego dnia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Śliczne brateczki, Halszko! ;:215 ;:138
U nas też dużo ich w sklepach, ale nie kupuję, bo i tak na działce teraz nie bywam, ;:222 a balkon już mam zastawiony, nie mówiąc o parapetach. ;:223
Sasanka cudna. ;:303 ;:303
Raz jeszcze dziękuję za pomoc i cieplutko pozdrawiam. ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Halszko, miło przy spóźniającej się wiośnie popatrzeć na kolorowe zdjęcia. Sasanka ma śliczny kolorek ;:215 Szafirek u Ciebie wyrywny. Jesienią posadziłam ich sporo, ale jeszcze nic nie wyszło z ziemi.
Czytałam, że ostro działałaś w ogrodzie :D Czy berberysy tniesz w jakiś specjalny sposób i co roku? Podpytuję, bo zamówiłam na razie trzy sztuki i co prawda są jeszcze maleńkie, ale lepiej wiedzieć jak z nimi postępować w przyszłości :roll:
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko piękne zakupy zrobiłaś, ;:215 chociaż wiosna do Ciebie już wcześnie zapukała;:65 ;:65
Uwielbiam sasanki i bratki, chociaż te z kolorowymi oczkami bardziej :heja W zeszłym sezonie jak przyszły mi sasanki z jednym kwiatkiem, to cieszyłam się tylko jeden dzień, bo kosy w mig je załatwiły ;:145 ciekawe ile z nich przetrwa? ale ładnie wzeszły wysiane z nasionek, które dostałam od znajomej z fb. tylko ciekawe kiedy zakwitną? :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Brateczki ładniutkie, zestaw kolorystyczny w moim guście.
Sasanki zawsze chciałam mieć ale jak kiedyś kupiłam to chyba miejsce im nie odpowiadało bo w następnych latach mi zniknęła.
Fakt rosły niedaleko rododendronów i może nie pasowały im te glebowe klimaty.
Ptaszkom piękne zdjęcia zrobiłaś, dzwońce widziałam ale od Ciebie się dowiedziałam jak się nazywają.
Tak więc człowiek uczy się przez całe życie.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

:wit ;:167 Witaj Halinko ,.o masz brateczki super ,ale sasanka już kwitnie ?jestem w szoku u mnie dopiero zaczną wychodzić z ziemi.
Widze już dużo bratków stokrotek w marketach ,ale ja czekam na swoje kolorki .
W ub roku miałam całą balię ich :heja W tym będę też kupować ,żólte teraz to jak miód na serca.
U mnie dzisiaj spory przymrozek nocą ,na balkonie mam w pudle styropianowym rosliny do posadzenia.
Ale zimnica za oknem jeszcze .Wciąż trzeba czekac na wiosnę

Zdrowka życzę ,bo to podstawa :D
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ostatnim dniu astronomicznej zimy :wit
Coś mi się jednak wydaje, że będziemy musieli jeszcze trochę znosić jej humory bo wygląda na to, że się zasiedziała i nie chce odejść ;:124

Danusiu, bratki wsadziłam do drewnianej donicy, w której od świąt BN były malowane na czerwono kwiaty hortensji i gałązki iglaków, a że ta donica stoi przed domem przy ulicy, to musiałam trochę zmienić wystrój :lol:

Lucynko, nie dziwię Ci się, że nie kupujesz bratków jeśli Twój balkon służy jako cieplarnia :D Sasanki to kwiaty, które tak mnie chwytają za serducho, że nie potrafię obok nich przejść obojętnie ;:306 są takie .... rozczulające jak małe króliczki w tych swoich futerkach ;:167

Dorotko, tylko jeden szafirek wylazł z ziemi, pozostałe się nie pokazały.
Berberysy rosną u mnie już dobrze ponad 20 lat i do tej pory były cięte ze 3 razy. Są posadzone na zmianę z tujami i stanowią rodzaj zasłony od drogi. Ale teraz będzie wymieniany płot i postanowiłam je przyciąć, żeby panowie mnie nie przeklinali, że się pokłuli ;:306 Starałam się tak ciąć, żeby krzewy nie straciły naturalnego pokroju. Tzn. najdłuższe/stare gałęzie mocno skróciłam (do wysokości ok. 80cm nad ziemią), a niższe zostawiłam, mając na uwadze, że w miejscu cięcia powstaje "miotła". Nie wiem czy jasno to opisałam. Na zdjęciu wygląda to tak.

Obrazek
Ten krzew obcięty, ale widzę, ze jeszcze niektóre gałązki wystają i muszę je ciachnąć.

Obrazek
Ten do cięcia - zwróć uwagę na poziom płotu (czerwona kreska).

Mam jeszcze berberys o takim jaśniutko zielonym kolorze listków i tego prawie wcale nie tnę, cały czas jest mały, nie dorasta nawet do wysokości metra.

Halinko, wiosna tak nieśmiało puka, a zima wcale jej nie chce wpuścić ;:173 Wiem, że kosy to łobuzy, ale pierwszy raz słyszę żeby się na sasanki rzuciły ;:oj Zeszłoroczne siewki chyba jeszcze w tym roku nie zakwitną, myślę, że w przyszłym ;:7

Ewciu, dziękuję :D całkiem niedawno dowiedziałam się że ta hałaśliwa gromada to dzwońce, chociaż zaczęłam mieć wątpliwości czy to nie czyżyki. Ale pooglądałam parę filmikow na YouTube i upewniłam się co do ich nazwy.
Sasanki czasem lubią zniknąć ;:223

Bogusiu, sasanki sobie kupiłam dwie kwitnace razem z bratkami i szafirkami. Kupiłam też jedną (na szczęście) stokrotkę, ale ją chyba zalatwił mróz, bo wsadziłam ją razem z bratkami i nie przykryłam niczym ;:223 Później sobie przypomniałam, że ona nie stała na zewnątrz razem z bratkami i sasankami tylko w sklepie. Teraz ją na noc przykrywam doniczką, ale nie wiem czy się pozbiera ;:145

Obrazek

Pomimo tego chłodu za oknem pozdrawiam wszystkich gorąco ;:167
Milutkiego weekendu ;:168 ;:4
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Halszko, tak sobie myślę, że zima nadrabia zaległości z lat, kiedy jej nie było. ;:108 Obawiam się przy tym, by nie została aż do następnej zimy. ;:oj
Zazdraszczam Ci działania w ogrodzie. ;:131 Działka leży odłogiem i czeka na mnie, a ja na sprzyjającą pogodę. :lol: I tak sobie obie czekamy. ;:204
Pięknie opisałaś sasanki. ;:138 Rzeczywiście sprawiają wrażenie takich słodziutkich przytulaczków. ;:168
Ciepłego weekendu życzę i zdrówka. ;:3 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Berberysy strasznie mi się podobają i bardzo je lubię... do momentu, kiedy je trzeba ciąć. Okropna robota. A takie wielkie krzaczysko wymaga naprawdę poświęcenia.
No ale teraz są w handlu tak piękne odmiany, że trudno się powstrzymać przed ich kupnem. Ich jesienne kolory są wręcz niewiarygodne.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko zima się zasiedziała i nawet myśli odejść aby ustąpić wiośnie ;:145 Dzisiaj na termometrze -11 i gdzie tu wiosny szukać? ;:oj Nie zazdroszczę Ci przycinania berberysów, też mam ich kilka, ale moje jeszcze młodziutkie, może teraz czwarty sezon :D
Piękne sprawiłaś sobie pocieszanki ;:215 , także uważaj na kosy, bo jednak u mnie kwiatki sasanek ścięły ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit :wit :wit
Pierwszy dzień kalendarzowej wiosny niestety okazał się mało wiosenny ;:14 Ziąb nie odpuszcza, co chwilę białe leci z nieba, chmury nie przepuściły ani jednego słonecznego promyka ;:174

Lucynko, mam nadzieję, że odpukałaś w niemalowane drewno, albo chociaż splunęłaś przez lewe ramię, jak pisałaś te słowa o pozostaniu zimy do końca roku ;:306 ;:306
Pracę w ogrodzie musiałam odłożyć bo po pierwsze po używaniu sekatora do grubszych gałęzi przez pół dnia okropnie bolaly mnie ramiona nieprzywykłe do cięższego wysiłku, a po drugie wystraszyłam się, ze się przeziębię :roll:

Wandziu, jakoś nie bardzo mi przeszkadzają kolce berberysów, miałam stare skórzane rękawiczki, które dość skutecznie ochroniły mi ręce.
Właśnie mam chrapkę na taki np. berberys Admiration albo karłowy Ruby Star ;:224

Halinko właściwie to nie mamy co narzekać, większość roślin jeszcze w uśpieniu. Gorzej by było gdyby przez dwa tygodnie było cieplutko a potem wróciłyby mrozy ;:7 Tyle, że nam już się dłuży siedzieć w domu :lol:

Jako, że zimno i w ogrodzie nic nowego się nie dzieje, a Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pokażę Wam ozdoby świąteczne, które zrobiłam kiedyś (rok i dwa lata temu) własnoręcznie. Może kogoś zainspiruję :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim słonecznej i cieplutkiej wiosenki ;:3 ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko piękne ozdóbki ;:433 ;:433
Widać, że masz duże zdolności artystyczne i jeszcze zwinne paluszki ;:215 Ja do takich prac mam dwie lewe ręce ;:306
Pozdrawiam wiosennie i dużo ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Adek9193
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 sty 2020, o 09:17

Post »

Po prostu zakochałem się w Twoich pięknych krokusach <3 są naprawde megaaa ;:oj pamietam takie jeszcze z dziecinstwa to były kwiaty ahh teraz też niby ładne idzie kpić ale strasznie drobne a ja własnie poluje ostatnimi czasy na smaki dzieciństwa hehe :lol:

Wszystkiego Dobrego życzę ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”