Ogród Ignis05 część 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 8

Post »

Zapominanie co się posadziło na rabatach ma swoje uroki :wink: To co wyrośnie będzie taką trochę niespodzianką :wink:
Te owady to wonnica piżmówka :) możliwe, że masz w okolicy jakieś starsze wierzby (lub topole) i stąd u Ciebie występują :) Może ta hortensja 'Great Star' wytwarza więcej nektaru, że je tak przyciąga :)
Piękna kolekcja liliowców i piwonii :)
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Krysiu cudowna kolekcja piwonii, a liliowce równie piękne, których nie mam ;:215
Zwiastuny wiosny już rozweselają rabaty, a u mnie nawet jak jeszcze ocalały to zalegający śnieg nie daje ujrzeć im światła dziennego. Mało tego, to wczoraj jeszcze dosypało ;:145
Wonnica piżmówka na hortensjach też u mnie jest, a na dodatek szczególnie na Red Wim's oblepy świecących chyba żuczków :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, wspaniałą kolekcję liliowców uzbierałaś, kocham te rośliny, zwłaszcza pająkowate mnie fascynują. ;:63 ;:138
Wonnica piżmówka należy do rodziny kózkowatych. Upolowana przez Ciebie okiem obiektywu, zalicza się do rodzaju Aromia i jest jej jedynym przedstawicielem w naszym kraju. Tego chrząszcza lepiej nie wąchać, bo trąci piżmem, jak sama nazwa wskazuje. ;:215
Kochana, zdróweczka i słoneczka na cały nadchodzący tydzień. ;:167 ;:3 ;:3 ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu, dziękuję za dobre słowo ;:196 Masz rację, że starsze i większe róże nie lubią jak się je rusza. My z niektórymi postąpiliśmy dość brutalnie, przycinając im sporo korzenie. Nie dało się ich inaczej wykopać. Potem na dodatek jeszcze raz je ruszyliśmy, żeby posadzić na docelowe miejsce. Nie zdążyły się ukorzenić i na domiar złego, po kilku latach przyszła zima z dużymi mrozami. Tak to wygląda, że spora część wypadnie. Najgorzej, że niektórych już niestety nigdzie nie kupię, bo są niedostępne... :(
Liliowce posiadasz śliczne i miło było zawiesić oko na tych kolorowych zdjęciach ;:215
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit

Ledwo śnieg prawie stopniał to już pchają się nowe dostawy.
Mam tylko nadzieję, że już nie będzie tego tyle, żeby go odgarniać z podjazdu.
Marcowe słońce chyba stanie na wysokości zadania i skutecznie wszystko stopi.
Przed nawrotem zimy zdążyłam nieco ogarnąć rabaty.
Na razie tak z grubsza, bo tylko wycięłam stare badyle i przycięłam trawy, poobcinałam też kwiatostany hortensji.
Porządnie przytnę wszystko po świętach, razem z różami.
Niestety , teraz nie udało się przyciąć żywopłotu z rugosy, bo pan do cięcia się rozchorował.
A teraz pogoda nie pozwala. Trudno, zakwitną nieco później.

Dobrze, że fotosik działa.

Annes 77 Aniu ;:196
Niestety wiosna w tym roku się nie spieszy. Może to i lepiej, bo na wszystko jest czas.
Chciałoby się mieć taki angielski klimat , zwłaszcza z południowej Anglii.
U nas jeszcze w maju potrafi wypaść przymrozek a wtedy martwimy się o nasze rośliny i drzewa owocowe.
Może jak już się ta zima tutaj tak nasiedzi, to w maju odpuści nam przymrozki.
Cieszę się , że wpadly ci w oko liliowcowe pająki.
Też nie od razu doceniałam ich urok. Teraz za to chyba najbardziej je lubię.
Przesyłam buziaki ;:79 i życzę pogody ;:3

Obrazek Obrazek

Agnieszko ;:196
Ranniki i przebiśniegi są niezawodne. To takie pierwsze oznaki, że zaraz przyroda się obudzi.
Sporo liliowców mam od Emila, tylko kilka kupowałam z innych źródeł. Wcześniej nie trafiłam na ofertę Floriana.
Lubię te wielkie i pająki. Niestety, wraz z wspaniałymi odmianami pojawił się ich szkodnik , pąkowiec.
Co roku przez tego szkodnika tracę trochę kwiatów.

Obrazek Obrazek

Sauromatum Karolu ;:173
Miło mi, że zajrzałeś do mojego ogródka.
Mniej więcej wiem, co gdzie posadziłam.
Ale ponieważ to sadzenie było rozciągnięte w czasie, to już pewnie nie bardzo pamiętam szczegóły.
Dodatkowo sadzone cebulki pewnie nie zawsze okażą się tymi , jakie miały być.
Fakt, że zawsze z ciekawością tropię to, co mi wschodzi. ;:173
Widziałam u Ciebie taką szachownicę , chyba perską, z prawie czarnymi kwiatami, też ją sobie posadziłam.
Jeszcze jej nie widać, ciekawa jestem, kiedy się mi pokaże.
;:3
Obrazek Obrazek

Shalina Halinko ;:196
Miło mi Cię gościć w moim ogródku.
Dzięki za uznanie dla moich roślin.
Zima nie ustępuje i musimy się z nią jeszcze pomęczyć.
Na razie te wonnice siedziały tylko na tej hortensji.
Też mam Wim's Red ale na niej ich nie widziałam.
Może tam miejsce im nie pasowało, bo rośnie bliżej skraju rabaty na wietrznym miejscu.
Przesyłam Buziaki i słoneczka życzę. ;:196 ;:3

Obrazek Obrazek

Stasieńko ;:196
To chyba przychodzi z czasem, bo mnie też bardzo podobają się te pająkowate liliowce.
Kiedyś nie widziałam w nich uroku. Czy ta wonnica przypadkiem nie szkodzi roślinom ?
Nie zauważyłam żadnych nadgryzień. Może tylko nektar ją nęci. To niech sobie zbiera.
Z kolei nad kwiatami hortensji Early Sensation latem uwijają się całe chmary różnych muchówek. Jeden wielki bzyg.
Nie wszystkie pięknie wyglądają, ale może są pożyteczne.
nawzajem Tobie życzę zdrowia i ciepłej pogody. ;:167 ;:3 ;:79 ;:79

Obrazek Obrazek

Dorotko ;:196
Współczuję Ci bardzo prawdopodobnych strat. Ale coś za coś. Może jeszcze uda Ci się znaleźć wszystkie wspaniałe okazy.
Kiedyś też bardzo przeżywałam różne straty w roślinach.
Czasami kupowałam ciekawe okazy, za całkiem słuszne pieniądze i po zimie okazywało się , że padły.
Dlatego potem bałam się ryzykować, zwłaszcza z drogimi okazami.
Teraz też zawsze coś wypadnie. Ale trudno, będzie okazja i miejsce dla nowych roślin.
Dobrze, że fotosik się naprawił, bo nie mogłam dobrać się do moich zdjęć.
A zawsze ciekawiej wygląda, jak oprócz słow widać zdjęcia.
Miłego weekendu, nawzajem . ;:79 ;:3

Obrazek Obrazek

Teraz idę oglądać program Monty Dona.
Później zajrzę do Waszych ogródków. :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Szachownica perska w gruncie jeszcze nie startuje - mam inną (chyba nawet 2), i ona rośnie pod gołym niebem - i jej nie widać wcale jeszcze, także ma czas :)
Ten kawałek rabaty z kłosowcami i hortensjami wygląda pięknie :) I ta wielka kępa tojeści orszelinowej... cudo :) Kupiłem ją jesienią. Wnioskuję, że u Ciebie ładnie się rozrasta czy tez sadziłaś więcej roślin od razu?
I wiosna do nas ma zawitać za kilka dni więc lepiej żeby fotosik nie miał awarii kolejnej bo na pewno będziesz miała co pokazać :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, niezmiennie zadziwia mnie różnorodność gatunków i odmian w Twoim ogrodzie ;:63 . Tyle tego masz a ogród wcale nie jest przeładowany. Próbuję tej sztuki również u siebie, ale muszę się mocno ograniczać w chciejstwach, żeby zachować trochę wolnej przestrzeni, którą lubię w ogrodach. Lilia w kropeczki posypana makiem jest bardzo ciekawa.
Czy masz może jakieś doniesienia w sprawie końca zimy w naszym regionie, bo powoli tracę cierpliwość ;:173 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu zimie się coś pomieszało, i chyba zapomniała, że czas najwyższy ustąpić miejsca wiośnie. U mnie teraz -11, ok. 5-tej będzie jeszcze niżej, a podobno mamy już wiosnę ;:145
Piękne wspomnieniowe fotki z lata i super połączenia ;:215 Uwielbiam te lilie w kropeczki, miałam dwie i następne w innym kolorze udało mi się kupić :tan
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy kalendarzowy dzień wiosny nawet okazał się całkiem ładny.
Wprawdzie jeszcze śnieg nieco zalega na rabatach ale wyszło słońce i cierpliwie roztapiało te resztki.
Jest nadzieja , że będzie coraz pogodniej.

Obrazek Obrazek

Karolu ;:173
Tak od razu nie miałam szczęścia do tej tojeśći. Pierwsze podejście nie było szczęśliwe.
Posadziłam podarowane sadzonki chyba w zbyt suchym i zacienionym miejscu i tylko uchowały się jakieś niedobitki.
Dopiero, w następnym sezonie kupiłam już kilka sadzonek,chyba jakieś 7 sztuk i te o dziwo, chociaż marnie na początku wyglądały tak się ładnie rozrosły. A wtedy, te podarowane, jakby się zawstydziły i też wzięły się za siebie.
Pewnie dlatego też, ze coś tam wycięliśmy , zrobiło się jaśniej i mniej sucho.
Na szachownicę czekam cierpliwie.
Na razie domniemane miejsca posadzenia ich cebul zabezpieczam przed zadeptaniem przez koty. :lol:

Obrazek Obrazek

Oj Kasiu ;:196
Piszesz tak, jak mówił mój znajomy, kiedy do nas wpadał na przedwiośniu.
Mówił oj, jak tu jeszcze jest dużo miejsca do obsadzenia. A lubił kupować nam różne rośliny.
A kiedy wpadał pod koniec czerwca wtedy dziwił się , skąd tyle tych roślin. ;:306
Niestety, nie grzeszyłam umiarem, przy sadzeniu roślin.
Przez to, że wciskałam je na siłę, często traciły na urodzie a czasami przedwcześnie ginęły.
Chyba trzeba z tą zimą poważnie porozmawiać i dać jej "propozycję nie do odrzucenia",
żeby w końcu chciała sobie pójść precz.

Obrazek Obrazek

Halinko ;:196
Jak czytam o temperaturach w Twoim regionie, to aż mnie mrozi.
Biedule muszą być Twoje roślinki, które już wystawiły czubeczki.
Mam tylko nadzieję, że dadzą sobie radę z tym zimnem i będą pięknie kwitły.
Trzymaj się zdrowo ;:167 i niech już to ciepełko do Ciebie zawita. ;:3 ;:3 ;:3

Obrazek Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu w tym sezonie moje roślinki oberwały i to porządnie. Jak zwykle się pospieszyłam i pozdejmowałam stroisze z gałęzi świerkowych, którymi były okryte ;:14 W końcu mróz odpuścił i dzisiaj już -2, tylko nowego śniegu dosypało ;:oj, ale od środy ma być już prawdziwa wiosna :tan :tan
Pochodziłam dzisiaj po Twoim cudownym ogrodzie i doznałam szoku ;:215 chyba jest lepiej jak siedzę na miejscu ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastyczne poletko kłosowców, Bardzo lubię te bylinki, aczkolwiek u mnie są raczej mizerne, Sporo się rozsiewają, lecz później to już takie biedniutkie, chudziutkie rosną. Odczyn gleby im nie odpowiada. Ale u Ciebie w tym biało-niebieskim zestawieniu wygladają uroczo.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, skoczyła Kózka na wierzbę, żeby złożyć tam do 200 jajeczek. Jeśli masz wierzby, to będzie tam przepoczwarczać się przez 3-4 lata, drążąc rozgałęzione chodniki. Czy gryzie, możliwe że zaniepokojona jak każdy owad ukąsi. Ale coś za coś, gdy ma się taki klejnot w ogrodzie. Tu więcej na ten temat ;
http://www.przyrodaswietokrzyska.pl/ind ... B3wka.html
Kochana z wielką przyjemnością zawiesiłam oko na letnich kolorach, ukazujących dorodność i buszowatość ogrodu. ;:433 ;:433
Rosną tak tłumnie jak u mnie. ;:oj Ale Twoje to giganty, zwłaszcza lilie i róże a Ville de Lyon tak sielsko zapozował. ;:215 ;:215
Dziś u nas paskudna pogoda, ale już niebawem ruszę do ogródka, zakosztować wiosennej gimnastyki. ;:159 ;:301 ;:211 ;:213
Pozdrowienia i buziaki zostawiam i biegnę kończyć obiad. ;:167 ;:167 ;:cm ;:cm ;:36 :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Krysiu
U nas się nie dało bez odśnieżania nowej dostawy :roll:
Piękne i zjawiskowe lilie ,zwłaszcza ta purpurowa obok tygrysiej. :D :D
U nas mało liliowców ,ale tego pąkowca też mam ,zwłaszcza na starych okazach po poprzednikach.
Jest na to jakiś środek ,szkoda pięknych kwiatów. :?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszyscy się chwalą nowymi roślinami, to pochwalę się i ja. :lol:
Nowe prymulki, o pełnych kwiatach.
Czy ktoś próbowal je rozmnożyć ? Bardzo mi się spodobały, fajnie by było mieć ich poletko.
Ciekawe, czy uchowają się w gruncie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Skusiłam się na rododendrona z serii króewskiej. Mam wiele pomysłów, gdzie go posadzić i tylko muszę się zdecydować na któryś. ;:223
Obrazek Obrazek

Tu zbierające sie do kwitnienia ciemierniki białe i już kwitnące ciemierniki cuchnące ( wcale nie cuchną , spokojnie).
Obrazek Obrazek

A to Kubuś i Kropka na wyżerce. On zmiata wszystko i dodatkowo zerka na jej miskę.
Ona z kolei chyba tylko dlatego je w jego towarzystwie, by zrozumiał, że jest tu w gościnie .
Sama zerka w stronę karmnika, gdzie pod nim pasą się czyżyki. Zaraz odejdzie w krzaki, by mieć je bliżej na oku.
Zainstalowaliśmy jej przeszkodę , taką drucianą siatkę, by ptaki mogły odlecieć, nim ona przeciśnie się przez te zasieki. ;:306
Obrazek Obrazek

cdn....
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są właśnie te zasieki na kotkę.
Obrazek Obrazek

Dzisiaj nareszcie silna i dzielna ekipa przystrzygła mi oba żywopłoty, tzn ten z róży rugosy i ten z żywotników. :heja :heja :heja

Shalina Halinko ;:196
Przynajmniej miałaś rośliny okryte. Sama uwierzyłam, że znowu będzie ciepła zima i nic nie okryłam.
Zawsze zdejmowałam swoje pnące róże i układałam na ziemi pod gałęziami iglaków a tym razem wszystko zostało nie zrobione.
Na szczęście śniegu miałam sporo, więc nie spodziewam się wielkich strat.
Teraz wiosna , jak na mój region całkiem fajna. Tak lubię, kiedy nie jest za ciepło i można pracować bez potu.
U Ciebie pewnie sporo cieplej i zaraz wszystko buchnie kolorami.
Miłego weekendu ;:3

Obrazek Obrazek

Wandeczko ;:196
U mnie te kłosowce to właśnie tak się rozsiewają i rosną cudnie ale w tym właśnie miejscu.
Gleba tu jest akurat przepuszczalna i to im się podoba.
Sama się dziwię, bo mi tak pasują nawet do tych hortensji.

Obrazek Obrazek

Stasieńko ;:196 ,
pewnie gdzieś w okolicy rosną jakieś wierzby, bo w ogrodzie nie mam żadnej.
Ale dziękuję za linka. Obawiałam się tylko, czy ten ciekawy owad nie jest jakimś szkodnikiem dla moich roślin.
Pogoda się nam zrobiła prawdziwie wiosenna. Mam nadzieję , że u Ciebie jest podobnie a może i cieplej.
Życzę zdrowia i miłego weekendu ;:167 ;:3 ;:79
Obrazek Obrazek

Agnieszko ;:196
U nas też trzeba było odśnieżać, ale już nie tak dużo.
Teraz śnieg został już tylko na zdjęciach.
Gdzieś czytałam o ochronie przed pąkowcem, muszę poszukać w necie.
Chyba wkrótce potrzebny będzie jakiś oprysk.
Jednak z drugiej strony mogą oberwać przy okazji owady pożyteczne.
To już może lepiej poświęcić tych kilka pąków. ;:173
Obrazek Obrazek

:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”