W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joluś, bo ja w tym roku nastawiam się na rośliny zapachowe ... przede wszystkim ;-)
Ogródek ziołowy musi być ;:215 ;:215 ;:215
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kokorycz - roślina z rodziny makowatych; miododajna bylina;najczęściej bulwiasta; kwiaty białe, żółte, czerwone lub fioletowe, z ostrogą, zebrane w szczytowe grono; w Polsce 5 gatunków, najpospolitsza kokorycz pusta (C. cava) o purpurowych kwiatach i pustych bulwach; wykorzystywana w medycynie ludowej.

kokorycz pusta
Obrazek

Kokorycz żółta
Obrazek

kokorycz pełna
Obrazek

kokorycz żółta
Obrazek

Kokoryczka - W Polsce 3 gatunki:
- kokoryczka okółkowa (Polygonatum verticillatum), o liściach w okółkach i drobnych, niepozornych kwiatach, głównie występująca w lasach górskich;
- kokoryczka wielokwiatowa (Polygonatum multiflorum), liście ustawione skrętolegle, kwiaty po kilka w pęczkach, zwisające, roślina leśna;
- kokoryczka wonna (Polygonatum odoratum), podobna do poprzedniej, ale kwiaty przeważnie ułożone pojedynczo, pachnące, rośnie w ciepłych lasach i zaroślach. Kokoryczki są często uprawiane jako rośliny ozdobne.

Obrazek

(Foto z netu)
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Halinko - zajrzyj do mojego wątku. A propos mięt - posadziłam jesienią kilka odmian (też pstrolistne), pooglądamy jak się rozrosną gdy przyjedziesz - mięta szybko się rozrasta :wink:
Jedna z prezentowanych kokoryczy to chyba k. białożółta Corydalis ochroleuca
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu..o mięcie pstro listnej nie słyszałam. To taka też jest?. Czy sadziłaś z sadzonek..czy wysiewałaś nasiona?. :roll:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu - dostałam sadzonki. Mam dwie odmiany, ale nazw nie podam, bo były na papierze, którym były owinięte kłącza - no i się wszystko zamazało. Ale są, wyglądają ślicznie.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu...właśnie pomyślałam że warto by było posadzić, choćby ze względu na ładny wygląd. Masz może zdjęcie gdzieś w swoim wątku?. :lol:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sadzone dopiero jesienią, pochwalę się w sezonie. Poszukaj w necie Mentha suaveolens 'Variegata' oraz Mentha x gracilis 'Variegata' - prawdopodobnie mam właśnie te, ale pewności nie mam.
Awatar użytkownika
Dorota-C
500p
500p
Od: 25 wrz 2007, o 21:18

Post »

Moje szarłaty wysiewałam w lutym do doniczek. Kiełkują i rosną powoli.
Według moich obserwacji wynika że lubią słońce, podlewanie i nawożenie. Te które były posadzone w półcieniu były o połowę mniejsze od tych które rosły w słońcu :)
"Wszędzie kwitną kwiaty dla tego, kto chce je dostrzec."
Storczyki i ogródekDorotki
Doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ale śliczna ta kokorycz :lol: ja wczoraj kupiłam książkę gdzie jest podane 700 roślin w jakim miejscu występują , nasze ogrodowe kwiaty pochodzą z pól z podmokłych terenów lasów i gór :lol:
Tylko chodzić i szukać ;:113
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

No i proszę jaki przegląd przez kokoryczki i kokorycze zafundowała nam Halinka. :wink: Są ładne, a najważniejsze, że chcą rosnąć w cienistych miejscach ogrodu.
Teraz jeszcze brakuje nam do zestawienia serduszek (może ktoś ma kępeczkę na zbyciu?:oops: :roll:) i paproci, o hostach nie wspomnę.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo piękne kwiaty ma kokorycz i kokoryczka, takie fikuśne trąbeczki :lol: :lol: :lol:
szkoda, że nie mam dużej działki by je posadzić :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Halina Kwak pisze:Joluś, bo ja w tym roku nastawiam się na rośliny zapachowe ... przede wszystkim ;-)
Ogródek ziołowy musi być ;:215 ;:215 ;:215
Haluś ja jestem bardziej za zapachem ziół,,,
Kubki węchu mam chyba lepiej rozwinięte niż kubki smakowe.
Po prosto nie wszystkie zioła które posiadam wykorzystuję do potraw.
Są aby zapach ich rozchodził się po mieszkaniu lub ogrodzie :P
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Halinko, fajne tematy u Ciebie.
Szarłaty urocze i chyba się na nie skuszę w tym roku. Na szczęście na kokorycze i kokoryczki skusić się nie muszę, bo już mam. Chyba, że gdzieś trafię na kokorycz pustą bądź pełną. Moja to kokorycz żółta (złocista). Ma tę przewagę nad pozostałymi, że ma listki ozdobne przez cały sezon i sama się rozsiewa. Ale jej kuzynki ładniej kwitną. Elżbieto, kokorycze są małe więc może by się u Ciebie zmieściły :?:
Kokoryczka - sama piękność i wdzięk :!: Nadają ogrodowi baśniowego uroku.
A z roślin na miejsca cieniste, czy znacie kopytniki? Bardzo wdzięczna i niezmordowana roślinka zadarniająca.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Halinko nie wiedziałam, że jest tyle kokoryczy o tak różnych kolorach i do tego jeszcze pachną. Mam trzy gatunki ale ich nie wąchałam, więc nie znam ich zapachu. Muszę przyznać, że te, które pokazujesz są piękne.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu Kochana, cały czas zaglądam do Twojego wątku i bacznie będę czuwała kiedy pojawią się zdjęcia Twoich roślinek :lol:
Za chwilkę jeszcze raz przeglądnę Twój ogród i oglądnę te mięty w necie :lol:

Dorotko, czyli już trzeba rozglądać się za szarłatami, żeby w lutym wysiać. Jutro pójdę popytać do sklepów ogrodniczych :lol:
Dziękuję, że o tym przypomniałaś :P

Zeniu, sadzimy te śliczne mięty, niech cieszą nasze oczy i inne zmysły :)

Zyto, ja też bardziej byłam za zapachem ziół, niż za ich wyglądem. Te które mam są raczej przeciętnej urody. Te ozdobne, które na forum zobaczyłam zachwyciły mnie i już wiem, że muszę je mieć :lol:
Latem, jak jestem na działce, to parzę zioła: miętę i melisę oraz wcinam koper włoski, ale już jesienią, wiosna i zimą kupuje gotowe herbatki ziołowe :oops: Jeszcze nie dojrzałam do zbierania ziół :? :)

Jolu, mam taką starą książkę z 1982 "ŚWIAT ROŚLIN" i tam też pisze gdzie jakie rośliny rosną. Przez pierwszych kilka lat, jak ją kupiłam, to na okrągło ją wertowałam i karteczkami zaznaczałam co kiedyś muszę kupić. I wiesz, że trochę karteczek już usunęłam, ale sporo jeszcze zostało :lol:

Irenko i Jacku, ale z Was szczęściarze, że macie kokorycze i kokoryczki w ogrodzie :shock:
Gdyby tak u Was więcej siewek było, to bardzo proszę o mnie pamiętać ;:180 ;:180 ;:180

Irenko, za chwilkę idę do Twojego ogrodu popodziwiać kokoryczki :-)

Jacku, kokorycz żółta (złocista) to chyba jedna z ładniejszych, chociaż wszystkie są cudne :o Wyczytałam w googlach, że jest jeszcze czerwona ... ciekawa jestem jak wygląda. Będę jeszcze szukała jej zdjecia, jak znajdę, to wstawię :lol:
Jacku, kopytniki :idea:, hmmm ... pierwszy raz słyszę, nooo i muszę zobaczyć co to za roślinka :lol:

Elu, posłuchaj dobrych rad Jacka i skuś się na te cudne roślinki. Warto zadbać, żeby nasz ogród był baśniowy, chociaż Twój i tak już jest baśniowo - egzotyczny :o :idea: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”