Ogród moją ostoją cz.41

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród moją ostoją cz.41

Post »

Rozmarzyłaś mnie o lecie tymi zdjęciami :D Czy ty jesteś aż tak wysoka że niemal sięgasz pułapu chmur :;230 czy zrobiłaś zoom in; to zdjęcie jest absolutnie superaśne ;:138
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d73d14921f944c92
Dużo ciepełka i ;:3 bo to błoto doprowadza mnie do rozpaczy; ja tone w nim ;:145 i wszystko musze siać na rozsadę :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, no widzisz, już nawet krótkoterminowej prognozie nie można wierzyć, dopiero mi obiecali trzy dni słoneczne i już zmienili zdanie. ;:14 Może to ochłodzenie też się nie sprawdzi?
U mnie bażancice jeszcze buszują w ogrodzie, pewnie coś wiedzą o powrocie zimy i nie chcą narazić jajek na zmarznięcie.
Cudne, kolorowe liliowce i pachnące lilie, dodają energii przebiśniegowo-rannikowej monotonii ;:138
Cierpliwości i pogody ducha w oczekiwaniu na wiosnę. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, czytam, że już ruszyłaś z prasami zasiewowymi. Ja pomidorki będę dopiero siała, ale przed samymi świętami. Mam nadzieję, że tegoroczny maj będzie dla nas ogrodników bardziej łaskawy, ale póki co... niechaj wiosna się zacznie! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś dziękuję że mogłam zobaczyć Twoje piękne liliowce w niedzielny poranek. Oko nacieszyłam jak za oknem jeszcze buro jest.
Zdjęcia super. ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Brrrr...., zimno, mokro i ponuro ;:222 Dobrze chociaż, że Ty Marysiu nas ogrzewasz ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Pogoda nas nie rozpieszcza.
A kalendarz nie wróży dobrze na całą wiosenkę :roll:
Gałązkami się nie przejmuj ,grunt ,że Pany skończyły i nie będą deptać roślinek :D
Gałązek pełno i tak po każdej wichurze nowych.
U nas też szczere błoto.
Bardzo ładna biała lilia :D Jakoś ta biel mnie pociąga ;:224
Cieszę się ,że wysiewy udane masz ;:196
U nas tsy ;:306 papryki i 7 groszków :;230 A pomidory dopiero ok. 20 - go będę siać. ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś! Jak się spało? :lol: No, bo ile razy można klamkę całować?! :wink:
Oki. Żarty na bok. ;:58
Czytam, że mnóstwo pracy wykonałaś, mimo niesprzyjającej pogody. ;:138 A mnie się nic nie chce, nawet nie mam ochoty zajrzeć na działkę, ;:222 a w pionie trzymają mnie wyłącznie siewki na parapetach. ;:224
Twoje pomidorki już pokazały kiełeczki, a ja dopiero dzisiaj siałam. Że niedziela? ;:131 Cóż, nie miałam co z sobą zrobić, bo pogoda trzyma mnie w domu, a gości nie przyjmuję z wiadomych powodów. ;:223
Uraczyłaś nas fotkami ślicznych liliowców i lilii, ;:215 ;:215 za co serdeczne dzięki. ;:180 Takie kolorowe obrazki dobrze robią na skołataną duszę. ;:333
Niech wiatr przegoni chmurzyska, by słoneczko ozłociło i osuszyło Twój ogród, ;:3 ;:3 a zdrówko w rodzinie dopisywało nieustająco. ;:97 ;:97 ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas jeszcze zimno na prace, dopiero pomału zaczynamy coś robić.
Pomidorki w tym roku kupię od siostry, bo zajęła się tym na większą skalę :lol:
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

;:196 ;:167 Witaj Marysieńkowidzę u Ciebie sporo lilowców ,też będę zagęszczać rabaty nimi ,wiesz już o tych planach. :wink:
Będę Ciebie podpytywać o ich pielęgnację jeśli pozwolisz ,parę może ze trzy mam rosną bezkolizyjnie ,to mam nadzieję ,że te nowe też takie będą.
Porosły im juz listki w pudle na balkonie ,ale sądzę ,że to nic strasznego prawda>?

Mam podobnie siedzenie w domku jest masakryczne ,też wykonuję różne w nim prace ,ale dlatego ,że tak wypada ;:306
Oby Marysieńko jeszcze chyba z tydzień do ciepłej wiosenki .
Zyczę zdrówka duuuuużo Twojej rodzinie ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Jakże mi miło, że zdjęcia z powrotem upiększają nasze forum!
Zniknęły z ogrodu zasieki na mamuty i teren czeka na uporządkowanie kosmetyczne. Mam plany z tym miejscem, ale w przyszłym tygodniu okaże się czy uda się je zrealizować. Będzie pan od tarasu to przy okazji chciałabym żeby w tym miejscu ułożył kilka płyt chodnikowych i na nich ustawił stół i ławy. Muszę ze skalniaków przy tarasie przesadzić rośliny, a nie wszystkie jeszcze wyszły na wierzch...coś czuję, że znowu będą straty.
Poza tym codziennie sprzątam ogród, palę wiechcie zebrane w ogrodzie i wczoraj odwaliłam kawał roboty rozkładając pod rośliny znaczna część kurzeńca. Wieczorem czułam tą pracę we wszystkich członkach swego ciała. :uszy
Niestety nie ma dużo zwiastunów wiosny w ogrodzie, bo chyba kolejne krokusy zniknęły i konsekwentnie muszą wszystko sadzić w pojemnikach. Sadzone cebulowe jesienią dopiero pokazują szczypiorki, ale kiedyś w końcu zakwitną.

Igo zdjęcie absolutnie przypadkowe, bo nie dość że telefonem to wyskoczyłam z auta widząc te obłędne chmury i cyknęłam fotkę. Jeszcze trochę i błoto zniknie z ogrodu i zazieleni się trawka...którą będziemy musiały kosić ;:306

Martusiu w marcu jak w garncu cały czas, rano wita mnie śnieg, a żegna piękne słońce po całodziennej pracy w ogrodzie. Dowiedziałam się, że urządzono polowanie na bażanty w naszej okolicy, bo komuś przesadzał ich nadmiar ;:14
Monotonia przebiśniegowo-rannikowa...niemożliwe! chciałabym takową ;:306
Cierpliwie czekam, bo już jutro wiosna! ale myślę że zima tak łatwo nie odpuści. Ściskam wiosennie! ;:196

Basiu skoro Ty już obudziłaś się z zimowego snu to znaczy, że wiosna blisko ;:196 Pomidorki już wykiełkowały i nawet dosiewałam to co nie wykiełkowało.

Misiu jeszcze parę miesięcy i za oknem będzie tak wesoło, kolorowo :D Na razie musimy pocieszać się zdjęcia sprzed roku. Dziękuję za odwiedziny ;:196

Iwonko tydzień bez zdjęć uzmysłowił nam jak są ważne na FO. Może i zimno odpuści i nastanie słoneczna, ciepła wiosna ;:196

Agnieszko mam nadzieję, że prognozy zmienią i wiosna nastanie ciepła i radosna. Nie trzeba będzie robić porządków ubranym po zęby, bo wiatr mroźny nie zachęca do zmiany ubrań.
Powoli ogród zaczyna wyglądać, ale jeszcze, jeszcze! Bardzo dużo zawsze wiosną prac, do wszystkich dochodzi kurnik i zaraz trzeba będzie siać warzywka.
Lubisz białe, masz przecież białą rabatę, która zawsze podziwiam ;:168
Aguś nie wszystko kiełkuje, ale zawsze coś własnego posadzimy w ogrodzie i będzie cieszyć ;:167

Lucynko a ja nie wiedziałam skąd ta moja klamka taka czysta ;:306 Cały czas coś robię i tak jak piszesz co wyjdę to coś pchną do przodu, co w efekcie sprawi że wiosnę powitam w wysprzątanym ogródku.
Wiatry wieją codziennie, ale dzięki temu kawałek dnia jest ładny i mogę wyjść coś podziałać.
Ostatnie dni są tak zmienne, że nawet co parę godzin sypie śnieg, ale raczej symbolicznie i nie muszę uciekać do domu. Ziemia czasem rano zmrożona jednak powierzchownie, bo w południe już wyrywam trawki dla kurek.
Bardzo dziękuję za życzenia szczególnie miłe dla mnie i rodzinki, które w całej rozciągłości odwzajemniam. Ściskam Cię serdecznie ;:196

Kasiu zima u Was trzyma na wyraz długo i mocno, ale powoli odpuści. Dobrze że będziesz miała sadzonki ze sprawdzonego źródła i pewnie fachową poradę :D

Bogusiu liliowce polecam z przekonaniem, że każdy da sobie z nimi radę. Są właściwie bezobsługowe. A im większe kępy się rozrosną tym piękniej wyglądają. Kiedy ja zaczynałam z nimi było kilka odmian a teraz są ich setki i co jedna to piękniejsza! Nie wiem jaką masz glebę jeżeli luźną to szybko będziesz miała kępy, bo w glinie rosną raczej wolno, ale mnie to nie przeszkadza.
Życzę szybkiego ciepła bo jeszcze liliowce Ci zakwitną na balkonie...żartuję!
Zdrówka kochana i radości z ogrodu ;:196 ;:167

Żonkile pokazują pąki
Obrazek

ciemierniki niezawodne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

ranniki cieszą i widać że się sieją

Obrazek

Obrazek

w tunelu kiełkują rukola i rzodkiewki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a słoneczko rozwesela koniec dnia!
Obrazek

Miłego zbliżającego się weekendu i dziękuję za odwiedziny! ;:4
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jak pięknie zakwitły ciemierniki, Marysiu! ;:138 ;:138
Ranniki w pochmurnych chwilach zastępują słoneczko, ;:3 a i żonkile już rwą się do pełni życia. ;:333
Coraz ładniej w ogrodzie, a i roboty odwaliłaś co niemiara! ;:215 ;:63
Że nie wspomnę o dobrach dostarczonych przez kuriera ;:111 ;:433
Tylko nie rozumiem, dlaczego nie chwalisz się, co tam w tych doniczkach siedzi? :roll:
Piękne dziś Twoje niebo przed zachodem słońca. ;:303 ;:303 Moje tak ładne dzisiaj nie było. ;:185

Niech i weekendowe słonko umili Ci życie, ;:3 ;:3 tylko nie przepracowuj się za bardzo, bo przed Tobą jeszcze cały sezon. ;:108
Zdrówka dla Was wszystkich. ;:97 ;:97 ;:cm ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A u mnie pisałaś, że nie szalejesz.
Ja tu widzę, że z Ciebie tytan pracy.
Jestem bardzo ciekawa tego nowego tarasu.
Zawsze lubię oglądac takie rzeczy.
No i ten stół w nowym miejscu.
Oj będzie się działo ;:138
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marysiu, liliowców masz bardzo dużo i wszystkie piękne. Muszę też pochwalić ciemierniki - szczególnie śliczny jest ten na trzecim zdjęciu -ciemnobordowy ;:215
Super, że wreszcie działa fotosik, bo forum bez zdjęć jest smutne.
Chciałam Cię zapytać o nawóz kurzęcy. Mam nieopodal sąsiada, który ostatnio mnie zapytał czy nie chcę nawozu od kur i królików. Napisz, proszę czy tylko rozrzucasz ten nawóz, czy może też robiłaś z niego gnojówkę do podlewania? Ja na razie rozrzucać nie będę, ale gnojówkę chętnie bym zrobiła, tylko się boję, żeby nie popalić roślin. Nie bardzo wiem jakie proporcje zastosować? Chyba trzeba mocno rozcieńczać... :roll:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Cudnie kwitną u Ciebie ciemierniki ,zwłaszcza te ciemne :D
Muszę fotki zrobić tym od Ciebie. :)
Narcyzy mają pąki - niesamowite :!:
Piękne sadzonki lawendy.
Rzodkiewki ekspresowe ,u nas nic jeszcze nie wschodzi w szklarni.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Marysiu jak tam dzisiaj jest u Ciebie? wiosna się zatrzymała czy też ustąpiła miejsca powracającej zimie? :wink: Do mnie wróciła i to z całkiem sporym mrozem, nie wspomnę już o śniegu ;:145 Szkoda by było tych pięknych ciemierników, ranników i innych zwiastunów wiosny, które rozweselają nasze oczy ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”